Η ατιμωρησία της αισχροκέρδειας
Κάποτε, πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, o αυτοκράτορας της Αυστρο-Oυγγαρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ επισκέφθηκε ένα ορεινό χωριό και έφαγε σε μια ταβέρνα δύο τηγανιτά αυγά. Ο ταβερνιάρης του ζήτησε δύο χρυσές λίρες και ο αυτοκράτορας ρώτησε αν στο χωριό του είναι σπάνιες οι κότες με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας να του απαντά: όχι οι κότες, αλλά οι αυτοκράτορες.
Το ανέκδοτο αυτό, se non è vero, è ben trovato, ταιριάζει στις περιπτώσεις, που κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία για να κάνουν αρπαχτή και έχει έξυπνο χιούμορ και από τις δύο πλευρές. Το θυμήθηκα με
Φυσικά τέτοια περιστατικά δεν συμβαίνουν μόνο στη Μύκονο, αλλά σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές αναλόγως με την εποχή και με διαχρονικά αύξουσα τάση από τότε που άρχισε η ανάπτυξη του τουρισμού. Αν κρίνουμε όμως από τις καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα, ιδίως για τη Μύκονο, οι υπερβολικές χρεώσεις και τιμές για όλα τα αγαθά είναι σύνηθες φαινόμενο, εκτός ελέγχου και αποτελεσματικών κυρώσεων σε σημείο που πολλοί να μιλούν για το κράτος της Μυκόνου, στο οποίο το επίσημο κράτος δεν μπορεί, ούτε θέλει, να επιβληθεί ούτε όσον αφορά την αστυνόμευση, ούτε στην άναρχη δόμηση, ούτε στη φορολόγηση.
Κυκλοφορεί το εξής ανέκδοτο, αν σε μανάβικο στη Μύκονο ρωτήσεις πόσο κάνουν οι ντομάτες, σου λένε απλά δεν πουλάμε. Φοβάμαι, ότι στο τέλος αν συνεχισθούν τέτοιες πρακτικές θα σφάξουμε την κότα του τουρισμού, που κάνει τα χρυσά αυγά.
Ο Τουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται στη χώρα μας από τις αρχές του 1960 με υποτυπώδεις συνθήκες και χωρίς τουριστική τεχνογνωσία, αλλά τότε υπήρχε ο Ξένιος Ζεύς και το φιλότιμο. Η παραβατικότητα και η εκμετάλλευση των τουριστών ελέγχονταν και ποινικά βάση του αγορονομικού κώδικα κατόπιν απόφασης της Αγρορονομικής Επιτροπής, ότι στη συγκεκριμένη συναλλαγή υπήρχε υπερβολικό κέρδος και ως εκ τούτου ήταν αισχροκερδής.
Οι υποθέσεις δικάζονταν από το Αγρορονομικό Δικαστήριο συνήθως κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου με κατηγορούμενο τον αγρορονικό υπεύθυνο, κοινώς «αυτοφωράκιας». Οι χρήσιμοι θεσμοί αυτοί καταργήθηκαν ως ενοχλητικοί και επικράτησε η θεωρία του ελεύθερου ανταγωνισμού σε προσπάθεια με τον μηχανισμό της προσφοράς και ζήτησης να παραμείνουν οι τιμές χαμηλές. Ο μηχανισμός όμως αυτός δεν λειτουργεί σε περιόδους κρίσεων ή ολιγοπωλίου, που συμβαίνει σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς..
Σαν νέος δικαστής στη δεκαετία του ΄70 έτυχε να δικάσω πολλές φορές αγορονομικές υποθέσεις. Σε κάποια υπόθεση κάλεσα τον κατηγορούμενο και τον αναγραφόμενο στο κατηγορητήριο μάρτυρα κατηγορίας «sincerely yours» (ειλικρινά υμέτερος) να εμφανισθούν στο δικαστήριο. Φυσικά τέτοιος μάρτυρας δεν υπήρχε, αλλά από έρευνα διαπίστωσα, ότι κάποιος Ιάπωνας με επιστολή κατάγγειλε τον κατηγορούμενο μπάρμαν ότι τον χρεώσε υπερβολικό ποσό για δύο ποτά και τελείωνε την επιστολή του με το sincerely yours, που η γραμματεύς το εξέλαβε ως όνομα του και το έγγραψε στο κατηγορητήριο.
Στην Ελλάδα η αισχροκέρδεια προβλέπονταν ως αδίκημα από τον Ποινικό Νόμο του 1834, που τροποποιήθηκε από τον ν. ΓΩΑΖ/1911 και στη συνέχεια από τον Ποινικό Κώδικά (Π.Κ.) του 1950. Σύμφωνα με το άρθρο 405 του παλιού Π.Κ. που καταργήθηκε δια παραλείψεως από τον νέο Π.Κ. «αισχροκέρδεια διαπράττει, όποιος σε συναλλαγή συνομολογεί ή παίρνει για τον εαυτό του περιουσιακά ωφελήματα που υπερβαίνουν την αξία της δικής του παροχής ώστε ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις να βρίσκονται σε προφανή δυσαναλογία προς αυτήν τιμωρείται αν το πράττει κατ΄ επάγγελμα ή συνήθεια σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών». Με την ΠΝΠ/20-3-2020 και τον ν.4903/2022 η αντιμετώπιση της «αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσεως», όπως μετονομάσθηκε η αισχροκέρδεια, γίνεται πλέον μέσω διοικητικών προστίμων από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ και αφορά την αποκόμιση υπερβολικού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας ,που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο πριν την 1-9-2021.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τσουνάμι παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων, πανδημίας, επισιτιστικών και ενεργειακών κρίσεων, που επιτάθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, με επιβαρυντικές σε εξέλιξη συνέπειες οι οποίες ακόμη για τη χώρα μας είναι διαχειρίσιμες. Το ζητούμενο πρέπει να είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος από την Πολιτεία της λόγω των παραπάνω ειδικών συνθηκών επερχόμενης από τους συνήθεις υπόπτους, που στην Κατοχή τους αποκαλούσαν «μαυραγορίτες», αθέμιτης κερδοφορίας scriba «αισχροκέρδειας» για την οποία δεν είναι αρκετά αποτρεπτική μόνον η επιβολή προστίμων. Αντίθετα απαιτείται και η ποινική τιμωρία τους με την επαναφορά του παραπάνω άρθρου 405 του παλιού Π.Κ. , που τιμωρούσε την αισχροκέρδεια και υπήρχε η νομική πρόβλεψη για το άμεσο κλείσιμο των καταστημάτων τουλάχιστον της εστίασης και η δημοσιοποίησης των ονομάτων τους για την κατά το δυνατόν προστασία της τουριστικής κίνησης.
***
Λέανδρος Τ.Ρακιντζής
Αρεοπαγίτης ε.τ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται σαρωτικό κύμα καύσωνα – Τι προβλέπει για Ελλάδα
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται τριήμερη κακοκαιρία με καταιγίδες
- Survivor 2022 – «βόμβα»: Παίκτρια μιλάει καθημερινά με τον σύντροφό της στο τηλέφωνο
- Μια γυναίκα εξηγεί γιατί τα αρχαιοελληνικά αγάλματα έχουν μικρά γεννητικά όργανα
- Αυτοκτονία 14χρονου - Συγκλονίζουν μαρτυρίες φίλων: «Πριν 3 μήνες με ρωτούσε τι θα γίνει αν αυτοκτονήσει»
- Μητέρα Έλον Μασκ: Υπόκλιση στην 74χρονη Μaye
- Αυτοκτονία 14χρονου: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το bullying στον 14χρονο Μάκη - «Του πέταγαν νεράτζια και τον έφτυναν»
- Γλυκά Νερά: Σε ποια φυλακή θα πάει o Μπάμπης Αναγνωστόπουλος και πόσα χρόνια θα μείνει μέσα
- Θεσσαλονίκη: Έβαλε 133 € βενζίνη στο αυτοκίνητό του και στη συνέχεια άφησε τον υπάλληλο στήλη άλατος
- Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός περιμένουν στη...γωνία για τον Θανάση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Πότε έρχεται το ψηφιακό ευρώ
- Κροκόδειλος σέρνει ψαρά σε ποτάμι της Ινδονησίας (βίντεο)
- Η Ελβετία ψήφισε νόμο που κάνει όλους τους πολίτες δωρητές οργάνων
- Φουτουριστικό τριμαράν που έχει σχήμα αρχαίου ρωμαϊκού σπιτιού
- Άστατος καιρός την Τρίτη με τοπικές βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χαλαζοπτώσεις
- Γιάννης Κότσιρας: Έχω κάνει πράγματα που πάντα ονειρευόμουν, αλλά όχι όλα όσα ονειρευόμουν
- Κορονοϊός: 3.066 νέα κρούσματα και 24 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Οι καλύτερες τροφές για πρωινό όταν ταξιδεύουμε και γιατί είναι σημαντικές
- Διχάζει η μάνα που κάνει προσωρινά τατουάζ στον ενός έτους γιο της
- Αυτή η ξύλινη καλύβα στη μέση μιας ερήμου είναι το πιο απομακρυσμένο ταχυδρομείο στον κόσμο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η ατιμωρησία της αισχροκέρδειας
- Δικηγόρος οικογένειας Καρολάιν: Ο Αναγνωστόπουλος αντέδρασε σαν να τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση
- Το Πεντάγωνο σπάει τη σιωπή του για τα UFO σε δημόσια ακρόαση του Κογκρέσου
- Γιατί ο καπνός φυσάει πάντα στο πρόσωπό μας γύρω από μια φωτιά (βίντεο)
- Τελειώνει η μάχη της Μαριούπολης: Απομακρύνονται οι ουκρανικές δυνάμεις
- Καλιφόρνια: Ο δράστης της επίθεσης ήταν αναστατωμένος για την ένταση μεταξύ Κίνας, Ταϊβάν
- Αίθριος καιρός την Τρίτη με υψηλές θερμοκρασίες
- Διχάζει η μάνα που κάνει προσωρινά τατουάζ στον ενός έτους γιο της
- Επιτυχής δοκιμή πολυηχητικού πυραύλου από τις ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάλι: Η στρατιωτική χούντα λέει πως απέτρεψε απόπειρα νέου πραξικοπήματος
- Οδηγούμε το VW Taigo με τον χιλιάρι κινητήρα των 110 hp
- Οι ΗΠΑ αίρουν σειρά περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Κούβας
- Τα νέα δεδομένα, το Κυπριακό και οι προεδρικές εκλογές
- Στόλτενμπεργκ: Οι τουρκικές επιφυλάξεις για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας πρέπει να ληφθούν υπόψιν
- Ουκρανία: Περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη
- Μπάιντεν: Τα δύο έθνη μας εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επέστρεψε
- Κυριακές στην Αθήνα: Τα μουσεία ανοίγουν και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους
- Είναι Κλιμτ ή μήπως Φρίντα Κάλο; Ένα νέο παιχνίδι στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον