Η χαλάρωση των μέτρων σε περιοχές «μηδενικής COVID» μπορεί να προκαλέσει 2 εκατ. θανάτους

Η αποκατάσταση της κανονικής κινητικότητας του πληθυσμού σε «περιοχές μηδενικής COVID-19» όπως η Κίνα θα προκαλέσει περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους σε ένα χρόνο και το κλειδί για τον έλεγχο του ιού είναι η ανάπτυξη εμβολίων που είναι καλύτερα στην πρόληψη της μόλυνσης, σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές.

Η πολιτική «μηδενικής ανοχής» της Κίνας απέναντι στον κορονοϊό δέχεται  ολοένα και περισσότερη κριτική τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

στο Πεκίνο, ενώ χρησιμοποιεί σαρωτικούς περιορισμούς για να αποτρέψει την εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Ομικρον.

Κινέζοι επιστήμονες και ειδικοί στη δημόσια υγεία επανέλαβαν την ανάγκη διατήρησης των αυστηρών ελέγχων, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης είναι πολύ υψηλοί και ότι η μαζική μόλυνση θα ασκούσε αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μελέτες από τη Χιλή και τη Βρετανία για να υπολογίσουν την «βασική αποτελεσματικότητα» των σημερινών εμβολίων - του CoronaVac στην περίπτωση της Χιλής και των εμβόλιων Pfizer και AstraZeneca στη Βρετανία.

Εκτίμησαν ότι η βασική αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής νόσου των εμβολίων είναι 68,3%. Εκτίμησαν, δε, ότι η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά του θανάτου είναι 86%.

Όμως, ακόμη και με παγκόσμιο ποσοστό εμβολιασμού 95%, εάν η κινητικότητα του πληθυσμού αποκατασταθεί στα επίπεδα του 2019, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όλες οι περιοχές που θεωρούνται «καθαρές από COVID» θα κατέγραφαν περισσότερες από 234 εκατομμύρια μολύνσεις μέσα σε ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 64 εκατομμυρίων συμπτωματικών κρουσμάτων και 2 εκατομμυρίων θανάτων.

«Η ανθρωπότητα θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει εμβόλια και να εξερευνά νέους τρόπους για τη βελτίωση της προστασίας των εμβολίων κατά της μόλυνσης, προκειμένου να εξαλειφθεί η COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η ομάδα των Κινέζων επιστημόνων σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο εβδομαδιαίο δελτίο του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας (CCDC).

Σύμφωνα με την έρευνα, για να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης της COVID-19 στα επίπεδα της γρίπης μετά την αποκατάσταση της φυσιολογικής κινητικότητας, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μόλυνσης πρέπει να αυξηθεί στο 40% και η αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής νόσου πρέπει να αυξηθεί στο 90%.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι πιο σημαντικό τα νέα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης παρά κατά της συμπτωματικής νόσου ή του θανάτου.

Η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που εμμένει σε μια πολιτική μηδενικής Covid, παρά τις προειδοποιήσεις ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη. Αλλες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, έχουν εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη στρατηγική υπέρ αυτού που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκαλούν «εκμάθηση συμβίωσης με τον κορονοϊό».

Η Κίνα έχει εντείνει τα μέτρα της για μηδενική COVID-19 και συνεχίζει να βάζει ολόκληρες πόλεις σε lockdown. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου διεξάγονται σε μια φούσκα «κλειστού κύκλου», την οποία ορισμένοι αθλητές έχουν χαρακτηρίσει ως υπερβολική.

«Προηγουμένως πιστεύαμε ότι η COVID-19 θα μπορούσε βασικά να περιοριστεί μέσω των εμβολίων, αλλά τώρα φαίνεται ότι δεν υπάρχει απλή μέθοδος για τον έλεγχό του παρά μόνο με ολοκληρωμένα μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του CCDC, Βου Ζουνγιού, στους Global Times (που ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα) την Κυριακή.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΔιαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί ο πόλεμος: Ο Μακρόν στη Ρωσία για την κρίση στην ΟυκρανίαΓερμανία: Η ανατίναξη μίας γέφυρας περνά στην ιστορία ως ρεκόρ των μηχανικώνΟΗΕ: Η Β.Κορέα κερδίζει από κυβερνοεπιθέσεις και αναπτύσσει πυρηνικά
Keywords
Τυχαία Θέματα