Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ θα γίνει, αλλά πώς;

Η χερσαία επίθεση του ισραηλινού Στρατού δεν φαίνεται πιθανό να ακυρωθεί. Παρ΄ όλα αυτά σημαντικές δυνάμεις της διεθνούς Κοινότητας, κυρίως ο πρόεδρος Μπάϊντεν των ΗΠΑ, σημαντικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, πιέζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ ώστε αυτή να εξελιχθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο του Πολέμου, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τις Συμβάσεις της Γενεύης για την προστασία των αμάχων, μη στρατιωτικών στόχων κ.α.  

Αυτό

προσπαθούν να κάνουν οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται το Ισραήλ. Είναι σημαντική κίνηση πολλών από αυτούς η επίσκεψη, εκτός από το Ισραήλ, και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, στην έδρα της επίσημης Παλαιστινιακής Αρχής, όπου συναντούν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αυτό βοηθά να μην εκφράζονται οι Παλαιστίνιοι μέσω της Χαμάς, αλλά από τη νόμιμη εκπροσώπηση των Παλαιστινίων, που είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-PLO. 

Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την επιχείρηση μπορεί να αξιοποιηθεί: 

α. Για να συνεχίσει να μπαίνει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, απρόσκοπτα όπως τόνισε ο πρόεδρος Μπάϊντεν.  

β. Για να δοθεί η ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους αμάχους να φύγουν από το βόρειο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, και κυρίως από την έδρα της περιοχής, την πόλη της Γάζας. Να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα να πάνε προς το νότο της περιοχής, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, που παρέχουν κάποια προστασία και όπου διανέμεται μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας.  

γ. Για να απελευθερωθούν ακόμα περισσότεροι όμηροι. Αυτό είναι βασικό για αρκετές ξένες χώρες.  Πολλοί όμηροι εβραϊκής είναι και πολίτες άλλων χωρών, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι κλπ. Είναι κρίσιμο θέμα και για τους Ισραηλινούς. Υπάρχει τεράστιο πολιτικό και ηθικό δίλημμα στο Ισραήλ, έναντι του στόχου να εξοντώσει μεν τη Χαμάς, αλλά να εκτελεστούν οι όμηροι, όπως έχει απειλήσει η Χαμάς.  

δ. Για  να ενισχύσουν οι Αμερικανοί ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις τους. Όχι για να ανακατευτούν στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών. Οι Ισραηλινοί αυτό που έχουν αποφασίσει να κάνουν, θα το κάνουν. Στόχος των Αμερικανών είναι να αποτρέψουν ευρύτερες επιθέσεις προς το Ισραήλ από παράγοντες ή από κράτη που είναι εχθρικά προς το Ισραήλ.  

ε. Για να δοθεί επιπλέον χρόνος στο ίδιο το Ισραήλ, ώστε να έχει αποδυναμωθεί αρκετά η Χαμάς, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς πριν μπουν τα στρατεύματά του σε χερσαία επίθεση μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Διότι όλοι κατανοούν ότι αυτή η επιχείρηση θα είναι αρκετά δύσκολη και για το Ισραήλ. Φυσικά επιχειρήσεις γίνονται και αυτή την στιγμή. Είναι βέβαιον ότι υπάρχουν ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ μέσα στη Γάζα που προσπαθούν να εντοπίσουν ομήρους και ηγετικά στελέχη της Χαμάς προκειμένου να εξοντωθούν.  

Το Κατάρ παίζει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους. Το Κατάρ το κάνει αυτό γιατί εκτός από τις σχέσεις που έχει με τη Χαμάς, την χρηματοδοτεί επίσης. Μετά μάλιστα το πραξικόπημα της Χαμάς κατά της Παλαιστινιακής Αρχής οπότε η Χαμάς κατόρθωσε να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, οι μισθοί των Παλαιστινίων δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα πληρώνονται από το Κατάρ.  

Το Κατάρ χρηματοδοτούσε και τις οργανώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου και άλλων χωρών, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει την απομόνωση του Κατάρ από τις υπόλοιπες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, τη Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα Εμιράτα, καθώς θεωρούσαν αποσταθεροποιητική την πολιτική του.  

Η Τουρκία επιθυμεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως το Κατάρ που είναι σύμμαχος της. Η Τουρκία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεννόηση με την Αίγυπτο. Θα δεχθεί τραυματίες σε νοσοκομεία της ή θα πάει και κάποιο τουρκικό πλοίο στην περιοχή για να δέχεται τραυματίες. Πιθανόν  να μπορούσε να παίξει κάποιον ρόλο και για τους ομήρους.

*** 

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης (ΕΕνΟΕ)

Related...Ισραήλ - Χαμάς: Πόλεμος μέχρις εσχάτων;Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ποια θα είναι η συνέχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ,israil