Η διαμάχη Ελλάδας - Βρετανίας για τα γλυπτά του Παρθενώνα φουντώνει μετά το Brexit

Η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με τους αρχαίους θησαυρούς περνά σε νέα φάση έντασης μετά το Brexit, αφού η ελληνική απαίτηση για επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων προστέθηκε στο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου έχει αρνηθεί να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα γλυπτά των 2.500 χρόνων που ο βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Ελγιν απομάκρυνε από την Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.

Το προσχέδιο της θέσης των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία σχετικά με τη μελλοντική σχέση τους, το οποίο επικαλείται το Reuters, επιδιώκει την «επιστροφή ή αποκατάσταση παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους».

Το έγγραφο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε κανένα πολιτιστικό αντικείμενο.

Ωστόσο, ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η αναφορά αυτή προστέθηκε κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Ιταλίας.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Αθήνα θα εντείνει την εκστρατεία της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο και αναμένεται να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους συναδέλφους της, καθώς το Brexit μειώνει την επιρροή της Βρετανίας.

Το Βρετανικό Μουσείο επιμένει ότι τα μάρμαρα, τα οποία είναι κατά προσέγγιση τα μισά από μια ζωφόρο μήκους 160 μέτρων που κοσμούσε τον ναό του Παρθενώνα, αποκτήθηκαν από τον Ελγιν με νόμιμο συμβόλαιο που σύναψε με την οθωμανική αυτοκρατορία. Η Ελλάδα λέει ότι έχουν κλαπεί.

Μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το έγγραφο του προσχεδίου της ΕΕ, δήλωσε ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα γλυπτά παραμένει ότι είναι «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου». «Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης ως μέρος των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε η ίδια στη δήλωσή της.

Η ρητορική μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών σχετικά με τους όρους των μελλοντικών σχέσεών τους έχει γίνει πιο αιχμηρή αυτό το μήνα πριν από τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου.

Μια πηγή της ΕΕ, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις για τη διαπραγματευτική εντολή είναι εμπιστευτικές, υπογράμμισε ότι μια αναφορά σε κλεμμένα αντικείμενα περιελήφθη σε προηγούμενο προσχέδιο του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα.

Η πηγή διευκρίνισε ότι η αναφορά αυτή είχε επίσης την υποστήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας. Για τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα μάρμαρα, είπε οτι οι χώρες της ΕΕ ανησυχούν γενικότερα για το παράνομο εμπόριο τέτοιων αντικειμένων μέσω των δημοπρασιών του Λονδίνου.

Πηγή: Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Προανακριτική Novartis: Αφαντος ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ σε Αγκυρα: Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας κρίσης
Keywords
Τυχαία Θέματα