Η δημοσιογραφία βρίσκεται σε κίνδυνο σύμφωνα με την φετινή έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της φετινής έκθεσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στον κόσμο.

Η ΜΚΟ για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, έκθεση για την ελευθερία του Τύπου σε 180 χώρες, τις οποίες κατέταξε με βάση τον δείκτη της ελευθεροτυπίας.
Σύμφωνα με αυτόν, η Ελλάδα ανέβηκε φέτος στην 89η θέση, τη στιγμή που πέρυσι είχε πέσει 15 θέσεις και βρισκόταν στον αριθμό 91. Παρόλα αυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελευθεροτυπία δέχεται μεγάλο πλήγμα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί από τους ηγέτες στον κόσμο αναπτύσσουν σιγά σιγά ένα είδος παράνοιας απέναντι στη έννομη δημοσιογραφία», αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των προπαγανδιστικών ειδήσεων και της φίμωσης ιδιωτικών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, με την Φινλανδία να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Την ίδια στιγμή, πολλές χώρες σημείωσαν πτώση μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Η Τουρκία επί παραδείγματι έπεσε στον αριθμό 151 (από 149 που ήταν) και την Αίγυπτο να πέφτει στην 159η θέση (από την 158η). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ερυθραία, η οποία βρισκόταν στην ίδια θέση και πέρυσι.

Ο δείκτης δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 2002 και υπολογίζεται με βάση σειρά παραγόντων, όπως είναι ο αριθμός των ΜΜΕ σε μια χώρα, η ανεξαρτησία του Τύπου, το περιεχόμενο του νομικού πλαισίου που καλύπτει την δημοσιογραφία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε 180 χώρες του κόσμου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ένας από τους λόγους που η χώρα μας ανέβηκε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα να πατάξει την εξάρτηση των ΜΜΕ από μεγαλοεπιχειρηματίες. «Θα κρατήσει την υπόσχεσή του;», σημειώνουν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση δημοσιεύτηκε σε μια περίοδο που η Άγκυρα κατηγορείται ότι προσπαθεί απροκάλυπτα να καταπατήσει την ελευθερία του Τύπου, φιμώνοντας ΜΜΕ και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά καιρούς, Τούρκοι πολίτες έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι εξύβρισαν τον πρόεδρο της χώρας σε δημόσιο χώρο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Φεβρουάριο, ένας άνδρας δεν δίστασε μάλιστα να μηνύσει την σύζυγό του επειδή εκείνη «μιλούσε άσχημα» για τον Ερντογάν.

Σήμερα, Τετάρτη, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία σε έναν δημοσιογράφο στέλεχος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik. Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης δεν επετράπη η είσοδος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στον Τουράλ Κερίμοφ, τον επικεφαλής του γραφείου του ρωσικού πρακτορείου στην Τουρκία, και η δημοσιογραφική του ταυτότητα και η άδεια παραμονής του στην Τουρκία κατασχέθηκαν.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δέχτηκε οξεία κριτική, μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του Jan Böhmermann για ένα ποίημα που έθιξε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκμεταλλευόμενος τον νόμο «lèse-majesté» που προβλέπει την τιμωρία όσων αποδειχτεί ότι εξύβρισαν ξένους ηγέτες -νόμο που έχουν εκμεταλλευτεί στο παρελθόν ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγούστο Πινοσέτ- ο Ερντογάν υπέβαλε επίσημο αίτημα προκειμένου να ασκήσει δίωξη στον κωμικό Jan Böhmermann. Την 11η Απριλίου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Τουρκίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχετίζεται με το κατά πόσο οι ίδιοι πιστεύουν ότι ο Böhmermann είναι αθώος ή ένοχος. Η ίδια μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία της για την καταπάτηση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, όμως στην συνέχεια υπογράμμισε την σημασία των διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα. Αργότερα, η Μέρκελ παραδέχτηκε πως τα μέλη της κυβέρνησης δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο πως να χειριστούν την συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Γερμανία -παρόλο που βρίσκεται στην πρώτη 20αδα- έπεσε από την 12η στην 16η θέση μέσα σε ένα χρόνο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα