Η Διθυραμβική Παράδοση των Ακτών άλλο ένα κυβερνητικό τέχνασμα Προπαγάνδας

Λίγες μέρες πέρασαν απ' όταν οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου και του Πειραιά ενημερωθήκαμε για την παράδοση των ακτών των περιοχών μας στο κοινό.

Μάλιστα, η διαδικασία της παράδοσης έγινε παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή.

Τι σημαίνει
όμως παράδοση των ακτών; Γιατί των ακτών και όχι «και των υδάτων»;

Ας εξετάσουμε σύντομα και περιεκτικά, τα ίδια τα γεγονότα αλλά και τις δηλώσεις των ειδικών, για να καταλήξουμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Γεγονός είναι πως οι ακτές μας καθαρίστηκαν γρηγορότερα από τις άλλες, όχι γιατί χρήζουμε ιδιαίτερης μεταχείρισης αλλά γιατί υπέστησαν τη μικρότερη ζημιά. Λόγω των βορειανατολικών ανέμων την ώρα της δημιουργίας της, η πετρελαιοκηλίδα κινήθηκε ανατολικότερα. Αν υπήρχαν νοτιάδες, τότε η ζημιά θα είχε έκταση όμοια ή/και χειρότερη από την υφιστάμενη στους δήμους από τον Άλιμο ως το Καβούρι.

Ο κ. Κουρουμπλής, κατά την τελετή παράδοσης ανέφερε μεταξύ άλλων «...Είναι μια εικόνα που αποκαθιστά τα πράγματα. Με βάση και τα στοιχεία που θα έρθουν από τις επιστημονικές μετρήσεις θα αποδειχθεί ότι προλάβαμε παρά πολλά πράγματα..."

Ως κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, εξοργίζομαι όταν ο ίδιος ο υπουργός επικαλείται στοιχεία που «θα έρθουν», τη στιγμή που τα στοιχεία ήδη μιλούν.

Ενοχλούμαι όταν - αντί να απαντήσει υπεύθυνα σχετικά με την ακαταλληλότητα των υδάτων για κολύμβηση - επιλέγει να μεταφέρει την ευθύνη των δηλώσεων αυτών στο Υπουργείο Υγείας. Είναι προφανές πως διστάζει να μιλήσει με ειλικρίνεια και να παραδεχτεί πως η θάλασσά μας είναι ακόμα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ.

το Λιμενικό Σώμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι παραμένει η απαγορευτική απόφαση για τους λουόμενους και μετά τις συνεχιζόμενες μετρήσεις που πραγματοποιούνται.

Για δεκάδες χρόνια στερηθήκαμε την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Περιοριζόμασταν σε βόλτες επί της ακτής. Αποφεύγαμε να κολυμπήσουμε, να παίξουμε με τα κατοικίδια μας, υπό τον φόβο μιας μόλυνσης. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, για να αποκτήσουμε καθαρή θάλασσα. Να έχουμε τη δυνατότητα της μιας βουτιάς και να απολαμβάνουμε άφοβα τα νερά των ακτών μας. Δυστυχώς, εξαιτίας της αναλγησίας του κ. Κουρουμπλή (διότι περί αναλγησίας πρόκειται αφού έθεσε ως προτεραιότητα το ταξίδι στο Λονδίνο έναντι της άμεσης επέμβασης, την ώρα του ναυαγίου) σήμερα αυτό το προνόμιο το χάσαμε. Σα να γυρίσαμε πίσω στο χρόνο, τότε που η θάλασσα ήταν μόνο για να τη βλέπουμε. Το πότε θα αποκτήσουμε ξανά άμεση πρόσβαση είναι αβέβαιο προς το παρόν.

«Οπτικά οι ακτές μοιάζουν καθαρές. Είναι στην πραγματικότητα;»

Ούτε τυχαία, ούτε άσκοπη θα μπορούσε να είναι η δήλωση του Δημάρχου Πειραιά κ. Μώραλη κατά την τελετή παράδοσης « ...Υπάρχει ένα κουτάκι, θα έλεγα, στο χαρτί της παραλαβής, στο οποίο υπογράφουμε ότι εάν επαναπροκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα στις παραλίες, τις ακτές και τα βράχια του Πειραιά, είναι υπεύθυνη η αντιρρυπαντική εταιρεία να επανέλθει και να καθαρίσει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.»

Όμως και ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να πει πως παρά την σημαντική πρόοδο και τον καθαρισμό που έχει σημειωθεί στην ακτογραμμή, αναμένονται τα αποτελέσματα των σχετικών επιστημονικών μετρήσεων από την θάλασσα προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση των νερών.

Εμείς όμως, οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου, του Καλαμακίου, του Αλίμου, του Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Καβουρίου όσο του Πειραιά και της Σαλαμίνας βιώνουμε καθημερινά την καταστροφή σε όλες τις διαστάσεις της.

Κατά την γνώμη μου, επρόκειτο για μια φιέστα εντυπωσιασμού σε στιγμή απόγνωσης. Την ώρα που το Λιμενικό Σώμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι παραμένει η απαγορευτική απόφαση για τους λουόμενους και μετά τις συνεχιζόμενες μετρήσεις που πραγματοποιούνται. Την ώρα που οι γιατροί εθιστούν την προσοχή του κόσμου και μιλούν για τον κίνδυνο δερματολογικών παθήσεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με μπροστάρη τον Υπουργό Ναυτιλίας επιλέγει να δημιουργήσει θεατρινισμούς και εορταστικές σκηνές.

Στην καλύτερη περίπτωση και με επιείκεια θα χαρακτήριζα όσα έγιναν: κίνηση αποπροσανατολισμού και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Μιας πραγματικότητας που είναι εντελώς διαφορετικής από αυτή που παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας. Εμείς όμως, οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου, του Καλαμακίου, του Αλίμου, του Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Καβουρίου όσο του Πειραιά και της Σαλαμίνας βιώνουμε καθημερινά την καταστροφή σε όλες τις διαστάσεις της.

Για την περιβαλλοντολογική καταστροφή υπάρχουν και πρέπει ν' αποδοθούν ευθύνες, ακόμα κι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, άλλωστε.

Άνθρωποι που δεν είχαν τη δυνατότητα - λόγω οικονομικών δυσχερειών - να πάνε διακοπές, έκαναν τα μπάνια τους στα Νότια Προάστια της Αθήνας και τώρα έχασαν το μοναδικό αυτό προνόμιο. Την ζημιά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, ποιος αλήθεια θα την κοστολογήσει και θα την αποζημιώσει; Δεν τολμώ να μιλήσω για εκείνους τους ανθρώπους, κατοίκους απ' όλη την Αττική, που κατέφθαναν στα μέρη μας για κολύμβηση, ύστερα από παρότρυνση ιατρών.

Φυσικά, μην ξεχνάμε τους αθλητές, όπως για παράδειγμα τους χειμερινούς κολυμβητές. Επισκέπτονταν τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού για την καθημερινή προπόνησή τους.

Για την επιχειρηματική και οικονομική καταστροφή των επιχειρηματιών ποιος θα βρεθεί να αναλάβει την ευθύνη;

Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, το 60% των παραθαλάσσιων επιχειρήσεων (ψαροταβέρνες, ιχθυοπωλεία, κτλ) από τον Πειραιά μέχρι και τη Βούλα είχαν από 50% ως και 80% πτώση τζίρου.

Είναι γνωστό πως οι παραθαλάσσιες επιχειρήσεις της Αττικής περιμένουν το μήνα Σεπτέμβριο να δουλέψουν καλύτερα από τους καλοκαιρινούς μήνες, που η Αθήνα αδειάζει. Πάντα ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ήταν η ευκαιρία για τους νομοταγείς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά για να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ωστόσο νεκρός επιχειρηματικά. Από τη μία οι Έλληνες δεν πλησίαζαν στα μαγαζιά κοντά στην θάλασσα, είτε από φόβο, είτε από έλλειψη καλής διάθεσης (λογικό, ποιος θα ήθελε να πιει καφέ ή να γευματίσει βλέποντας πετρέλαιο ή μυρίζοντας μαζούτ;) και από την άλλη οι τουρίστες ξεκάθαρα επηρεασμένοι, απ' όσα έβλεπαν λόγω της πλήρους ανικανότητας της πολιτείας να σώσει τις ακτές και τις θάλασσες από την καταστροφή. Τα νούμερα δεν έχουν ιδεολογική απόχρωση, είναι αμείλικτα και απελπιστικά: Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, το 60% των παραθαλάσσιων επιχειρήσεων (ψαροταβέρνες, ιχθυοπωλεία, κτλ) από τον Πειραιά μέχρι και τη Βούλα είχαν από 50% ως και 80% πτώση τζίρου.

Άφησα για το τέλος, τους πιο ζημιωμένους όλων μας. Δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους όσων περιοχών δεν παρέλαβαν ακόμα τις ακτές τους. Όχι μόνο βιώνουν όσα εμείς οι υπόλοιποι αλλά ταυτόχρονα στερούνται ακόμα και τον απλό περίπατο επί της ακρογιαλιάς.

Εύκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να πει πως η διθυραμβική παράδοση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα κυβερνητικό τέχνασμα προπαγάνδας. Ένα τέχνασμα από το οποίο έλαμψε ωστόσο δια της απουσίας του ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Πιθανότατα, οι δημότες των νοτίων προαστίων της Αθήνας να είμαστε λιγότερο πολίτες αυτής της χώρας. Ίσως να αξίζουμε λιγότερο την προσοχή του και την αρμοδίως διαχειριστική ικανότητα του. Ίσως και να μη μας επισκέπτεται, ώστε να μας τιμωρήσει για τα εκλογικά αποτελέσματα που δώσαμε στο κόμμα του.

Για τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων της Αττικής είναι παραπάνω από σαφές: η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη γιατί πέραν όλων των άλλων είναι αδιάφορη για την καθημερινότητα της μεσαίας και κατώτερης τάξης.

*Ο Αλφρέντο Σαλτιέλ είναι κάτοικος Παλαιού Φαλήρου. Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα