Η Ε.Ε. επιδιώκει περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας για την αντιμετώπιση της κρίσης φυσικού αερίου

Οι βουλευτές στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ πιο φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας και επέκταση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές την Τετάρτη, που θεωρούνται κλειδί για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να προετοιμαστούν για περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο την επόμενη εβδομάδα για το πώς οι χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον

χειμώνα, εάν η Μόσχα σταματήσει τις παραδόσεις.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ διαπραγματεύεται πιο φιλόδοξους νόμους για να ωθήσει τις χώρες να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο με καθαρή ενέργεια αυτή τη δεκαετία και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η επιτροπή ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε την πρόταση αύξησης του στόχου της ΕΕ για εξοικονόμηση πρωτογενούς και τελικής ενέργειας στο 14,5% έως το 2030.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν έναν πολύ υψηλότερο στόχο από την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 9%, που είχε προτείνει η Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι, αν και οι Βρυξέλλες το αύξησαν στο 13% τον Μάιο σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν τα ρωσικά καύσιμα γρηγορότερα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Καλό για το κλίμα και κακό για τον Πούτιν», είπε ο Νιλς Φούγκσλανγκ, επικεφαλής ευρωβουλευτής της πρότασης, που  πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία (50 υπέρ, 7 κατά και 13 αποχές).

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν, επίσης, με μεγάλη πλειοψηφία τον στόχο να λαμβάνεται το 45% της ενέργειας της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, από 22% το 2020. Οι Βρυξέλλες είχαν αρχικά προτείνει 40%, αυξάνοντάς το στο 45% μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας θα απαιτήσει την ανακαίνιση εκατομμυρίων ενεργοβόρων κτιρίων, τα οποία παράγουν το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ξεπεράσουν τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις που εμποδίζουν επί του παρόντος τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η ΕΕ έχει προτείνει ξεχωριστό νόμο για την ταχεία παρακολούθηση των αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει επί των προτάσεων τον Σεπτέμβριο. Εάν εγκριθούν, θα διαμορφώσουν τη θέση του Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με τους τελικούς νόμους.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚένταυρος: Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που ανησυχεί τους ειδικούςΗΠΑ: Αύξηση 15% των θανάτων από υπερμικρόβια ανθεκτικά στις αντιβιώσεις. Ο ρόλος της πανδημίας.Αμερικανικό μπλόκο για την πώληση F-16 στην Τουρκία
Keywords
Τυχαία Θέματα