Το κλείσιμο του «Βαλκανικού διαδρόμου» προτεραιότητα της Ε.Ε.

Τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της Ε.Ε. θα αναζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής οι «28».

Οι «28» αναμένεται να ζητήσουν από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε.- Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων
πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός. Σημειώνει, επίσης, πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» προσθέτει ο Ντόναλτ Τουσκ. Παράλληλα, η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Κομισιόν έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους "28" ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

O υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD είπε ότι ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, ότι αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, έχει δηλώσει ότι η Βιέννη θα παραμείνει αμετακίνητη. Προσκεκλημένος στη συζήτηση και ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας, ο οποίος υποστήριξε ότι το με το να σφραγίζουν ορισμένες χώρες τα σύνορά τους δεν λύνεται το παγκόσμιο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά αυτό οδηγεί σε φαινόμενο ντόμινο. «Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και να καταπολεμηθεί το προσφυγικό στις ρίζες του», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Μέρκελ κεκλεισμένων των θυρών είχε συνομιλίες πέντε ωρών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προεδρεύοντος της ΕΕ, Ολλανδού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε.

Le Figaro: Αποφασίστηκε κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων- η Ελλάδα συμφωνεί

Οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων και η Ελλάδα είναι σύμφωνη σε αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro. Όπως αναφέρεται, θα δοθεί οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού κύματος.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα