Η ΕΕ θα πρέπει να αμυνθεί εναντίον ενδεχόμενων αμερικανικών εμπορικών μέτρων, τονίζουν Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας κάλεσαν σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση να μην επιβάλει μονομερή εμπορικά μέτρα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους πως η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τα 28 κράτη μέλη της από οποιουσδήποτε αμερικανικούς τιμωρητικούς δασμούς βασιζόμενη στους διεθνείς κανόνες.

«Συμφώνησαν

ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να λάβουν εμπορικά μέτρα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσα στο πλαίσιο της πολυμερούς εμπορικής τάξης», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Μάρτιο δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, όμως εξαίρεσαν απ′ αυτούς την ΕΕ προσωρινά μέχρι την 1η Μαΐου. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει τότε αν θα κάνει την εξαίρεση μόνιμη.

Συμφωνία και στο πρόγραμμα πυρηνικών του Ιράν

Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν σήμερα πως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο της Βρετανίδα πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία συμφώνησαν πως η συμφωνία χρειάζεται ενδεχομένως να διευρυνθεί για να καλύψει και άλλους τομείς, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, το τι θα συμβεί όταν εκπνεύσει η ισχύς της και την αποσταθεροποιητική περιφερειακή δραστηριότητα του Ιράν, αναφέρεται στη δήλωση.

«Δεσμεύθηκαν να συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, καθώς και με τις ΗΠΑ, για το πώς να αντιμετωπίσουν το φάσμα των προκλήσεων που τίθενται από το Ιράν ― περιλαμβανομένων των θεμάτων εκείνων που μπορεί να καλύψει μια νέα συμφωνία», προστίθεται στη δήλωση.

Τον ερχόμενο μήνα λήγει η προθεσμία που έχει θέσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποφασίσει αν θα επαναφέρει ή όχι τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την οποία ήρθησαν ορισμένες δυτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο Τραμπ, όμως, δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την τύχη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως λέει ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποπυρηνικοποίηση της Λιβύης πρέπει να γίνει πρότυπο στην περίπτωση της Πιονγκγιάνγκ.

«Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση γι′ αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μπόλτον, σε συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Fox ενώ ο Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι τις 12 Μαΐου αν, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί, θα «σκίσει» το κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «ασφαλώς εξετάζει» την πρόταση του Γάλλου ομολόγου του, του Εμανουέλ Μακρόν, για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας νέας διευρυμένης συμφωνία, πρόσθεσε.

Ο Μακρόν πρότεινε στην αρχή της εβδομάδας στον Αμερικανό πρόεδρο να διατηρήσει την αρχική συμφωνία, που θα γίνει ο πρώτος από τους «τέσσερις πυλώνες» ενός μελλοντικού κειμένου. Οι άλλοι «πυλώνες» θα αφορούν την περίοδο μετά το 2025, όταν θα εκπνεύσει η ισχύς ορισμένων διατάξεων που αφορούν τις πυρηνικές δραστηριότητες, αλλά και τους πολύ αμφιλεγόμενους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης και τον ρόλο της στην περιοχή που χαρακτηρίζεται «αποσταθεροποιητικός».

«Πιστεύω πως είναι κάτι που ενδιαφέρει τον πρόεδρο και που αξίζει τον κόπο να το σκεφτεί», διευκρίνισε ο Μπόλτον.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας υποστήριξε ακόμη πως το πρόγραμμα που έκανε τη Λιβύη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

«Σκεπτόμαστε το λιβυκό μοντέλο του 2003, 2004» για την αποπυρηνικοποίηση την οποία υποσχέθηκε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox και αναφερόμενος στην εγκατάλειψη, τον Δεκέμβριο του 2003, από τον συνταγματάρχη Καντάφι που κυβερνούσε τότε τη Λιβύη, του προγράμματός του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα