Η έκθεση στα μικροσωματίδια των πυρκαγιών «αυξάνει σημαντικά» τον κίνδυνο άνοιας

Σκοτείνιασε ο ουρανός της Αττικής, καθώς ο Βόρειος άνεμος φέρνει τον πυκνό καπνό από την μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

H μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε τη βορειοανατολική Αττική θέτει ένα επιπλέον σοβαρό κίνδυνο που δεν αφορά το κάψιμο ή τις υλικές ζημιές που προκάλεσε στους κατοίκους των περιοχών αλλά την υγεία τους.  

Μια μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν άνοια αναπνέοντας τα μικροσωματίδια που εξαπλώνονται από τις πυρκαγιές - όπως η κόλαση που

έπληξε την Αττική.

Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, οι πυρκαγιές χόρτων και δασών γίνονται πιο συχνές και σοβαρές σε όλο τον κόσμο σε θερμές και ξηρές συνθήκες - και οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την υγεία μας.

Μια δεκαετής μελέτη πάνω σε 1,2 εκατομμύρια ηλικιωμένους στην Καλιφόρνια μεταξύ 2009 και 2019 διαπίστωσε ότι η έκθεση στον καπνό των δασικών πυρκαγιών «αυξάνει σημαντικά» τον κίνδυνο άνοιας, πολύ περισσότερο από ό,τι είχε γίνει αντιληπτό προηγουμένως.

Η επίδραση τους είναι ακόμη χειρότερη από το να αναπνέουμε καυσαερία από οχήματα και εργοστάσια, ακόμη και αν περιέχουν λιγότερα σωματίδια.

Μεγάλες πυρκαγιές είχαμε επίσης στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ το κράτος μέλος της ΕΕ που επλήγη περισσότερο ήταν η Βουλγαρία με περίπου 38.000 εκτάρια γης να έχουν καεί μέχρι στιγμής.

Η νέα έρευνα σχετικά με το πώς τα παραμένοντα σωματίδια καπνού στον αέρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Alzheimer τον περασμένο μήνα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Holly Elser δήλωσε:  «Η ατμοσφαιρική ρύπανση που παράγεται από τις πυρκαγιές αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 70% της συνολικής έκθεσης σε PM2,5 τις ημέρες κακής ποιότητας αέρα στην Καλιφόρνια. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι στις δυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για την ποιότητα του αέρα, καθώς οι πυρκαγιές ανάγκασαν χιλιάδες άτομα να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ο κίνδυνος των PM2.5 

Τα λεπτά σωματίδια (PM2.5) είναι αυτά που προκαλούν τη ρύπανση. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό μείγμα στερεών και υγρών σταγονιδίων στον αέρα που είναι 30 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας μέσης ανθρώπινης τρίχας: αρκετά μικρά ώστε να εισπνέονται στους πνεύμονες και στη συνέχεια να μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Κανένας από τους ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη για το Αλτσχάιμερ δεν είχε άνοια όταν εγγράφηκαν στην αρχή της. Οι ερευνητές υπολόγισαν σε πόση ρύπανση είχαν πιθανώς εκτεθεί και από ποιες πηγές, μελετώντας την ποιότητα του αέρα εκεί όπου ζούσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος από τη ρύπανση των πυρκαγιών ήταν πιο επικίνδυνος για την υγεία του εγκεφάλου από τα PM2,5 που δεν προέρχονται από πυρκαγιές, ακόμη και αν η έκθεση ήταν μικρότερη.

Δεν ήταν σαφές γιατί ακριβώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά οι ερευνητές διατύπωσαν τη θεωρία ότι θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα PM2.5 από πυρκαγιές παράγονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, περιέχουν πιο συμπυκνωμένο μείγμα τοξικών χημικών ουσιών και, κατά μέσο όρο, έχουν μικρότερη διάμετρο από ό,τι από άλλες πηγές.

Η Claire Sexton, ανώτερη διευθύντρια επιστημονικών προγραμμάτων της Εταιρείας για την καταπολέμηση του Alzheimer, δήλωσε: «Με την αυξανόμενη παγκόσμια συχνότητα των πυρκαγιών, η έκθεση σε αυτού του είδους την ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την υγεία του εγκεφάλου».

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της θέσπισης πολιτικών για την πρόληψη των πυρκαγιών και τη διερεύνηση καλύτερων μεθόδων για την αντιμετώπισή τους».

Τα υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων έχουν επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, άσθματος και χαμηλού βάρους γέννησης.

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι, οι άνθρωποι προτρέπονται να αναβαθμίζουν τα συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα στο σπίτι τους όταν είναι δυνατόν, να μένουν μέσα όπου είναι δυνατόν όταν η ποιότητα του αέρα είναι ανθυγιεινή και να φορούν μάσκα N95 έξω όταν ο δείκτης ποιότητας του αέρα φτάνει το 100.

Πηγή: metro

Keywords
Τυχαία Θέματα