Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία : Υπάρχει λύση;
“Η βία είναι η μόνη λύση” Π.Ρ. 15 ετών
“Ο πλανήτης είναι ετοιμοθάνατος. Δεν “βλέπω” το μέλλον - υπάρχει μόνο το σήμερα” Ρ.Γ. 16 ετών
“Το διαδίκτυο μου προσφέρει θαλπωρή”, Σ.Β. 14 ετών
Στοιχεία αυξημένων ποσοστών βίαιης συμπεριφοράς προκύπτουν από την έρευνα «Τι συμβαίνει στην εφηβεία» του ΠΜΣ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και ορισμένα από αυτά έχουν δημοσιευτεί (διπλασιασμός ποσοστών διαδικτυακής βίας έως 50% έναντι 20% προ covid, αύξηση ενδοοικογενειακής
Οι νέοι μπορεί να εκφραστούν βίαια στο φυσικό ή ψηφιακό κόσμο και υπάρχει αυξητική τάση στη χώρα μας, γεγονός που πιθανώς να σχετίζεται με την κοινωνική/οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην οικογενειακή λειτουργικότητα, καθώς και με την υπερέκθεση σε ερεθίσματα ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και το έλλειμμα εκπαίδευσης στην ψυχική ανθεκτικότητα στο σχολείο.
Για το φαινόμενο, την πιθανή αιτιολόγησή του, τα χαρακτηριστικά του και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του, εκφράζει τη γνώμη της στην HuffPost η Αρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
- Τι μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα την βίαιη έκφραση των εφήβων;
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δέχονται ποικιλία ερεθισμάτων μέσω της ειδησεογραφίας και των κοινωνικών δικτύων, τα οποία συχνά δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και λόγω επαναληψιμότητας απενοχοποιούνται. Βίαιες συμπεριφορές, λεκτικές επιθέσεις, σεξουαλικές παρεκτροπές και σοκαριστικά γεγονότα αρχικά προκαλούν μεγάλη έκπληξη και τραύμα. Ωστόσο, σταδιακά μπορεί να προκύψει εξοικείωση με τη βία και οι εικόνες αυτές δεν προκαλούν πια εντύπωση.
Ως αποτέλεσμα είναι η έκφραση των παιδιών που εκτίθενται σε βία με ανάλογο τρόπο, ιδιαίτερα εάν υπάρχει σημαντικό έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας.
- Τι χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά αυτής της ηλικιακής περιόδου;
Το αναπτυξιακό υπόβαθρο της εφηβικής ηλικίας καθορίζει την συμπεριφορά της ηλικιακής αυτής περιόδου. Συγκεκριμένα η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κριτική σκέψη, τη λογική και την λήψη αποφάσεων δεν έχει ακόμη πλήρως αναπτυχθεί, ενώ το κέντρο της παρόρμησης, του συναισθήματος και της αυθόρμητης συμπεριφοράς είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Συνεπώς, λόγω της ανωτέρω ιδιαίτερης συνθήκης, αλλά και της διαφορετικής ανταπόκρισης των συστημάτων ανταμοιβής που κατά την φάση αυτή απαιτούν έντονες και βραχυπρόθεσμες αμοιβές για να προκύψει ευφορία, οι νέοι μπορεί να εκφράζονται ακραία, να ρισκάρουν ή να δρουν «χωρίς να σκέφτονται» ορισμένες φορές. Επίσης, λόγω της ανάγκης τους να αυτονομηθούν και να είναι αποδεκτοί από την ομάδα των συνομηλίκων, θέλουν να εντυπωσιάσουν ή/και να μιμηθούν συμπεριφορές χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Αν και νοητικά είναι απόλυτα επαρκείς (η νοημοσύνη τους είναι ανάλογη ή και υψηλότερη ορισμένων ενηλίκων), οι πράξεις τους μπορεί να ενέχουν βία και να εκθέτουν τους ίδιους ή άλλους σε κίνδυνο.
- Πώς εκφράζεται η επιθετικότητα στον φυσικό κόσμο;
Με φυσική βία, λεκτική επίθεση, διάδοση ψεμάτων ή φημών, ρητορική μίσους ή απομόνωση/περιθωριοποίηση. Στην ψηφιακή ζωή η βία αφορά τον εκφοβισμό, τη χρήση προσωπικών δεδομένων και φωτογραφιών χωρίς άδεια και την αποπλάνηση με στόχο την εκμετάλλευση με διάφορους τρόπους. Τα αγόρια συνήθως εμπλέκονται σε πιο άμεσες μορφές βίας, όπως η σωματική και λεκτική βία, ενώ τα κορίτσια χρησιμοποιούν τον αποκλεισμό από την παρέα, τον στιγματισμό και τη συκοφαντία.
- Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς;
Η συμπεριφορά είναι η «κορυφή ενός παγόβουνου», ένα πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα. Εξαρτάται από την κληρονομική προδιάθεση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και το περιβάλλον (οικογενειακό, ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό), καθώς και δεδομένα σχετικά με οικονομικές ή άλλες κρίσεις που προκαλούν περιβαλλοντική αστάθεια. Το πόσο και πώς κάθε παράγοντας από τους προαναφερόμενους συμβάλλει στην έκφραση βίας εξατομικεύεται για κάθε έναν από εμάς, δημιουργώντας μοναδικότητα μίγματος.
- Σκιαγραφήστε μας τους νέους σε σχέση με τις εκφράσεις βίας και την ιδιοσυγκρασία τους
Οι νέοι είναι «άγραφο χαρτί» και οι συμπεριφορές τους εκφράζουν την κοινωνία ως μέλη της οποίας ζουν και αναπτύσσονται. Λόγω των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών και περιβαλλοντικών παραγόντων της σύγχρονης πραγματικότητας, οι εκφράσεις βίας έχουν ιδιαίτερη ένταση και επηρεάζουν την παιδεία και την κουλτούρα τους. Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, οι νέοι έχουν την δύναμη να αντιστέκονται στην αδικία, να επαναστατούν, να υπερασπίζονται με θυσία και έμπρακτα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να μάχονται για το κοινό καλό ενάντια στη διαφθορά και τα στερεότυπα.
- Τι σχέση έχει η ρητορική μίσους και τον εκφοβισμό (bullying);
Η ρητορική του μίσους θωρείται υποκατηγορία του εκφοβισμού (bullying), που ωστόσο αφορά σταθερά, καθοριστικά και μόνιμα χαρακτηριστικά ατόμων ή ομάδας (εθνικότητα, φύλο, φυλή, θρησκεία, σεξουαλική έκφραση). Όταν γίνεται μέσω διαδικτύου μπορεί να λάβει μεγάλη έκταση και να είναι ιδιαίτερα σκληρή και απεχθής, δεδομένης της ανωνυμίας που επιτρέπει ευκολότερα την έκφραση της σκοτεινής πλευράς της ανθρώπινης φύσης. Συχνά οι νέοι που εμπλέκονται σε ακραίες μορφές αντιπαράθεσης καλύπτουν κενά της ψυχοκοινωνικής τους εξέλιξης, όπως ελλείμματα επικοινωνίας με σημαντικούς ενήλικες, δυσλειτουργικές οικογενειακές σχέσεις, απουσία εκπαιδευτικού οράματος ή/και τραύματα που προσπαθούν να επουλώσουν έμμεσα. Άτομα που έχουν δεχθεί προκατάληψη εκφράζονται ανάλογα, και συντηρούν έναν φαύλο κύκλο.
- Υπάρχει αντίδοτο σε αυτή την ανησυχητική πραγματικότητα;
Χρειάζονται έμπνευση και μοντέλα ζωής για να ενισχυθούν θετικά και να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και ενσυναίσθηση. Χρειάζονται την οικογένεια, το σχολείο, την πολιτεία να ενδυναμώσουν θετικές συμπεριφορές και να συμβάλλουν στην ανάδυση αξιών, δημιουργώντας ενεργούς πολίτες που γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά και των συνανθρώπων τους και τα υπερασπίζονται. Οι λύσεις βρίσκονται στα θετικά πρότυπα και την εμπλοκή των νέων σε θετικές δράσεις. «Μόνο επανεκπαιδεύοντας τον εαυτό μας μπορούμε να διαπαιδαγωγήσουμε» αναφέρει η ψυχαναλύτρια Martha Harris (1919-1987), τονίζοντας την ανάγκη να επαναξιολογούμε στάσεις και να μην επαναπαυόμαστε, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι για τους νέους. Το μοντέλο που τους δίνουμε και κυρίως ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία και η προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη αποτελούν φωτεινό πόλο. Κυρίως χρειάζεται να είμαστε παρόντες, να είμαστε καλοί ακροατές και ενεργοί στη ζωή τους, να αλληλεπιδρούμε, να επικοινωνούμε και να αποτελέσουμε το εφαλτήριό τους για έναν καλύτερο κόσμο.
* Η Αρτεμις Κ. Τσίτσικα είναι ακόμα: επιστ. υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”. Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής & Εφηβικής Υγείας».
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ)
(Οι απόψεις αυτές της κυρίας Τσίτσικα είχαν δημοσιευθεί σε άρθρο της HuffPost την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού).
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ναρκωτικά: Ολο και μικρότερα παιδιά ξεκινούν τη χρήση - Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ προειδοποιείΔεκαέξι απολαυστικές στιγμές στο μεγάλωμα εφήβων που τείνουμε να ξεχνάμεΓιατί οι έφηβοι ενδίδουν στις επικίνδυνες προκλήσεις του ΤikΤοκ: Πέντε τρόποι άμεσης δράσης- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο ιδιοκτήτης των σκύλων που κατακρεούργησαν την 50χρονη
- Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για φορολογικές απάτες – Πάνω από 15 εκατ. ευρώ η λεία της, 70 εκατ. φοροαποφυγή
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Φωτιά σε διαμέρισμα 5ου ορόφου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)
- Ο Ολυμπιακός θα βγει στην αγορά το καλοκαίρι για να… ελληνοποιήσει το ρόστερ του
- Το Netflix έδωσε για πρώτη φορά στοιχεία τηλεθέασης – Η σειρά με 812 εκατ. ώρες παρακολούθησης
- Γαλλία: Οδοντίατρος δεν αποστείρωνε τα εργαλεία του – 1000 πελάτες «τρέχουν» για τεστ ηπατίτιδας και AIDS
- Εκατοντάδες ακρωτηριασμοί και μόνιμες αναπηρίες από τα «πολεμικά τραύματα» κάθε χρόνο στην Ελλάδα
- Τζένιφερ Άνιστον: Φωτογραφήθηκε με κοντό, μαύρο σορτς δίπλα στη Ριζ Γουίδερσπουν
- Οικονομική θεραπεία-σοκ στην Αργεντινή
- Έλενα Τοπαλίδου: Το τανγκό με τον γιο της και το τσιφτετέλι με τον Νίκο Κουρή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Θεσσαλονίκη: Νέα ζωή σε έξι ανθρώπους από τη δωρεά οργάνων ενός 33χρονου
- Γιατί δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να ξαναψήσουμε τις πατάτες μας σε ελαιόλαδο
- Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία : Υπάρχει λύση;
- Γαλλία: Πάνω από 1.100 πελάτες οδοντιατρείου καλούνται σε εξετάσεις για ηπατίτιδα και HIV
- Η μεγάλη κομπίνα με τον ΦΠΑ - Πώς πλούτισαν οι επιτήδειοι
- Οπαδική βία: Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία : Υπάρχει λύση;
- Γαλλία: Πάνω από 1.100 πελάτες οδοντιατρείου καλούνται σε εξετάσεις για ηπατίτιδα και HIV
- Η μεγάλη κομπίνα με τον ΦΠΑ - Πώς πλούτισαν οι επιτήδειοι
- Οπαδική βία: Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών
- Θεσσαλονίκη: Νέα ζωή σε έξι ανθρώπους από τη δωρεά οργάνων ενός 33χρονου
- Γιατί δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να ξαναψήσουμε τις πατάτες μας σε ελαιόλαδο
- «Αυτή τη στιγμή μιλάω στα ελληνικά»- Channel 1: Παρουσιαστές ειδήσεων φτιαγμένοι από ΑΙ
- Πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά: Ανδρας έσκισε την τραχεία του συγκρατώντας το φτέρνισμα του
- Ναυτιλία ξηρού φορτίου: Η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο φέρει ελληνική υπογραφή
- Ταξίδεψε αεροπορικώς Δανία-ΗΠΑ χωρίς εισιτήριο και διαβατήριο ενώ λέει πως...δεν θυμάται τίποτα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δέσποινα Βανδή: Συγκινήθηκε πάνω στην σκηνή με το Μέχρι Μάη Μήνα έχασε τα λόγια
- Στη φυλακή ο 37χρονος ιδιοκτήτης των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης
- Προφυλακίστηκε ο κηδεμόνας των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη
- Μαυρωτάς: Με κινητό πλέον η είσοδος στα γήπεδα
- Associated Press: Μια «συλλογή από ακρότητες» που διέπραξαν Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα
- Θεσσαλία: Βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στους δρόμους
- Kοινή υπουργική απόφαση: Σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των νέων Διοικήσεων Νοσοκομείων και ΥΠΕ
- Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ η «δεξαμενή» των σκληρών χούλιγκαν για σχέσεις με τη Greek Mafia
- Θοδωρής Ρωμανίδης: «Έφευγε η ζωή από τα χέρια μου, είπα λοιπόν στον Μάρκο Σεφερλή ότι δεν γίνεται άλλο»