Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων, συμβουλεύει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Ιδιαίτερα προβληματισμένος και ανήσυχος για το κλείσιμο των συνόρων σε χώρες της Βαλκανικής αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η νέα πολιτική «αντιμετώπισης» του προσφυγικού για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. Μάλιστα, αν και με συγκρατημένο και ψύχραιμο λόγο, συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση
να προετοιμαστεί τάχιστα για το ενδεχόμενο αναγκαστικής φιλοξενίας μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας, μεταφέροντας μια αίσθηση του κατ’ επείγοντος.

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας της στάσης χωρών των Βαλκανίων μπορεί να μετατρέπει τη χώρα στη στενή άκρη ενός μπουκαλίου (bottle‘s neck) μέσω του οποίου θα προσπαθούν να περάσουν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή προς άλλες χώρες της ΕΕ…Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Δεν μπορώ να μιλήσω με ακρίβεια αλλά πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο που θα αφορά μεγάλο αριθμό ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Grandi κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του σε Αθήνα και Λέσβο.

Η προετοιμασία μάλιστα της χώρας να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτέλεσε, όπως τόνισε και ένα μέρος της συζήτησης που είχε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Οι τελικές αποφάσεις για το πως θα χειριστεί το θέμα εναπόκεινται στην ελληνική κυβέρνηση» είπε και συμπλήρωσε πως δική του συμβουλή είναι η δημιουργία μικρών κέντρων φιλοξενίας και όχι μεγάλων ενώ φάνηκε να εκτιμά πως ο στρατός «που διαθέτει τα logistics για τέτοιου είδους προετοιμασίες» θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα όπως απέδειξε και με την πρόσφατη ενεργοποίηση του στην δημιουργία ή αποπεράτωση κέντρων μετεγκατάστασης και hot spots αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, η Ύπατη Αρμοστεία προτίθεται να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

«Είμαστε εδώ για να μας αξιοποιήσετε όπως κρίνεται καλύτερα. Ο πρωθυπουργός είπε πως είστε έτοιμοι να μας δεχθείτε τη βοήθειά μας και εμείς θα την παράσχουμε με τους δικούς σας όρους».

Επεσήμανε δε πως την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται σύνοδος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ανέφερε πως δεδομένων των εξελίξεων θα ζητηθούν και επιπλέον πόροι.

Δεν χρειάζονται άλλες αποφάσεις. Αρκεί η ΕΕ να τηρήσει έστω τα συμφωνηθέντα

Φυσικά δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις αρνητικές και σε κάποιες περιπτώσεις μη συμβατές με τους κανόνες διεθνούς δικαίου για την προστασία των προσφύγων. Δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για το κλείσιμο των συνόρων σε εθνικότητες που δικαιούνται διεθνούς προστασίας- στις οποίες εκτός από του Σύριους και του Ιρακινούς συμπεριέλαβε και τους Αφγανούς τους οποίους πλέον δεν δέχεται να επιτρέψει τη διέλευση η πΓΔΜ- χαρακτηρίζοντας την ως μια αδιέξοδο τακτική. «Απλά μεταφέρει το πρόβλημα όλο και πιο νότια…δηλαδή στις ίδιες τις χώρες που εξαιτίας της εγγύτητάς τους στις περιοχές τις οποίες εγκαταλείπουν οι πρόσφυγες σηκώνουν ήδη και το μεγαλύτερο βάρος» ανέφερε και τόνισε πως αυτές οι πρακτικές απλά δημιουργούν συνθήκες χάους και συνθήκες αποσταθεροποίησης σε άλλες χώρες.

Κάλεσε δε όλα τα κράτη που προχωρούν σε «κλείσιμο» των συνόρων να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να κατανοήσουν πως σε μια τόσο μεγάλη, διεθνών διαστάσεων κρίση, μόνη απάντηση είναι η αλληλεγγύη. Έκλεισε δε την τοποθέτησή του με μια πιο προσωπική νότα, λέγοντας πως «έχοντας ζήσει την Ευρώπη των συνόρων δεν θα ήθελα να επιστρέψω σε αυτή».

Παράλληλα όμως ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και για τη στάση που τηρούν οι χώρες της ΕΕ. «Πριν από μερικούς μήνες αποφασίστηκε να παρασχεθεί ένα μίνιμουμ βοήθειας προς τη Ελλάδα - αλλά και την Ιταλία που τότε επίσης αντιμετώπιζε οξυμένο πρόβλημα… Δεν ζητάμε από την ΕΕ να πάρει τώρα νέες αποφάσεις. Ζητάμε απλά να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα». Αυτά κατά τον κ.Grandi είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις χώρες που επιβαρύνονται περισσότερο, πρωτίστως μέσω της υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης- που έχει εγκριθεί αλλά δεν εφαρμόζεται- και φυσικά η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων για τη διέλευση των προσφύγων.

Ειδικότερα μάλιστα σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση (ή την εφαρμογή άλλων προγραμμάτων όπως επανένωσης οικογενειών, παροχής υποτροφιών, επαγγελματικών προγραμμάτων κα) υπογράμμισε πως αυτή θα πρέπει να γίνεται και από την Τουρκία που επίσης φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά και από άλλες γείτονες χώρες της Συρίας όπως πχ ο Λίβανος. «Αυτός, είναι ο βέλτιστος τρόπος για να έρχονται αυτοί οι άνθρωποι με έναν οργανωμένο, νόμιμο, ασφαλή τρόπο σε αντίθεση με αυτό που γίνεται τώρα με τη δράση των κυκλωμάτων των διακινητών».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια γενεσιουργός αιτία του προσφυγικού, ήταν και είναι ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία και δεν θα πρέπει αυτό το θέμα «να το αφήνουμε έξω από τη συζήτηση». Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη Διάσκεψη στο Λονδίνο για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ανακούφιση των συνεπειών του πολέμου τονίζοντας πως «συγκεντρώθηκαν μεν 11εκατ. ευρώ αλλά περιμένουμε να δούμε πότε να διοχευτευτούν…περιμένουμε να δούμε πιο γρήγορες διαδικασίες».

Τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Μυτιλήνη- αν και υπάρχουν όπως τόνισε αρκετά ακόμη που πρέπει να γίνουν- ενώ επεσήμανε την τεράστια προσφορά του Λιμενικού Σώματος που δίνει μάχη, υπό αντίξοες συνθήκες για να σώσει ανθρώπινες ζωές.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα