Η Ελληνίδα Μαρία Τελαλιάν και ο Τούρκος Φεριντούν Σινιρλίογλου στις ηγετικές θέσεις του ΟΑΣΕ

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαρία Τελαλιάν , Φεριντούν Χ. Σινιρλίογλου (Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ), Ίαν Μποργκ (Προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Τουρισμού της Μάλτας), Νατάσα Μέλι Ντάουντεϊ (Πρόεδρος του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ και Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Μάλτας στον ΟΑΣΕ) και Κριστόφ Καμπ (Ύπατος Αρμοστής του ΟΑΣΕ
για Εθνικές Μειονότητες).

Ως μήνυμα υψηλού συμβολισμού και ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας χαρακτηρίζεται η σημερινή (6/12) αποδοχή των υποψηφιοτήτων της κ. Μαρία Τελαλιάν ως επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ΟΑΣΕ και του κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου ως Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.

Πρόκειται για μια από κοινού ελληνοτουρκική πρωτοβουλία και η ελληνική πλευρά ήλπιζε στην ομοφωνία των 57 κρατών μελών του ΟΑΣΕ συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει ότι «η Ελλάδα, με συνεπή και ισχυρή εξωτερική πολιτική αρχών, διευρύνει ακόμη περισσότερο το διεθνές διπλωματικό της κεφάλαιο».

Η Ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Κατόπιν πολύμηνων συστηματικών διαβουλεύσεων επετεύχθη συμφωνία των 57 συμμετεχόντων κρατών του ΟΑΣΕ για εκλογή για τριετή θητεία των οργάνων του.

Την ιδιαιτέρως κρίσιμη θέση της Επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) αναλαμβάνει η διακεκριμένη νομικός, Μαρία Τελαλιάν, επί σειρά ετών προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Γραφείο ODIHR συνιστά ανεξάρτητο όργανο που παρακολουθεί τις εκλογές στα κράτη μέλη, προτείνει αλλαγές στη σχετική νομοθεσία και κάνει συστάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Η ομόφωνη εκλογή συνιστά μήνυμα υψηλού συμβολισμού και ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας για την ενίσχυση των δράσεων του ΟΑΣΕ, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οργανισμό ασφαλείας και συνεργασίας και αποκτά, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο, εκ νέου δυναμική μετά τη μακρόχρονη αδυναμία συγκρότησης των οργάνων του λόγω αδυναμίας ομοφωνίας.

Η Ελλάδα, με συνεπή και ισχυρή εξωτερική πολιτική αρχών, διευρύνει ακόμη περισσότερο το διεθνές διπλωματικό της κεφάλαιο».

 Λίγες ημέρες νωρίτερα ανώτατες διπλωματικές πηγές σχολίαζαν στη HuffPost Greece,  αναφορικά με την ελληνική πρωτοβουλία, ότι μία επιτυχής ελληνική υποψηφιότητα θα είχε σημασία, δεδομένου ότι ο ΟΑΣΕ θα έχει τεράστιο ρόλο να επιτελέσει την επομένη της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, κυρίως στο κομμάτι της ασφάλειας. 

Όπως εξηγούσαν ο ρόλος της Ελλάδας γίνεται ακόμα πιο εμφανής μέσω της πρωτοβουλίας της στον ΟΑΣΕ και επεσήμαναν ότι ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αδράνεια λόγω δυσκολιών στη λήψη αποφάσεων αποτέλεσμα του κενού ηγεσίας και της έλλειψης ομοφωνίας. Πρόσθεταν δε ότι η υποστήριξη της ελληνικής πρωτοβουλίας από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ θα αποτελέσει ένδειξη της ικανότητας της χώρας να συνομιλεί με όλους και να διατηρεί ουσιαστικό ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Προβληματισμοί για τη στήριξη του Σινιρλίογλου

Ωστόσο η κοινή υποψηφιότητα και η στήριξη του Σινιρλίογλου από μέρους της Ελλάδας είχε προκαλέσει δυσφορία στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους με την απόφαση της ελληνικής ηγεσίας καθώς ο Τούρκος υποψήφιος φέρεται να έχει υποστηρίξει τις πλέον σκληρές αναθεωρητικές θέσεις της γείτονος έναντι της Ελλάδας. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έχει εργαστεί για το  τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, όταν ήταν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε διαμαρτυρία προς τον ΟΗΕ καταγγέλοντας την Ελλάδα για «κατάφωρη παραβίαση» του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τότε μεταξύ άλλων έκανε λόγο περί εγγύτητας των ελληνικών νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, προς την ηπειρωτική Τουρκία τονίζοντας ότι ο εξοπλισμός εκ μέρους της Ελλάδας αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

 Πώς διαμορφώνεται η νέα ηγεσία του ΟΑΣΕ

Όπως και να έχει ο Προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Τουρισμού της Μάλτας, Ίαν Μποργκ, καλωσόρισε τους διορισμούς των παρακάτω ανώτατων αξιωματούχων στις κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ:

Φεριντούν Σινιρλίογλου (Τουρκία) ως Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ.

Μαρία Τελαλιάν (Ελλάδα) ως Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΑΣΕ για Δημοκρατικούς Θεσμούς και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Κριστόφ Καμπ (Ολλανδία) ως Ύπατου Αρμοστή του ΟΑΣΕ για Εθνικές Μειονότητες.

Γιαν Μπράατου (Νορβηγία) ως Εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

«Οι διορισμοί αυτοί επαναβεβαιώνουν τον κρίσιμο ρόλο του ΟΑΣΕ ως πλατφόρμας για διάλογο και συνεργασία. Σηματοδοτούν τη συλλογική αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων Κρατών να ενισχύσουν τον Οργανισμό και να τον εξοπλίσουν ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο ασφαλείας», δήλωσε ο Μποργκ και πρόσθεσε: «Αυτή η χρονιά απέδειξε την αναντικατάστατη αξία του ΟΑΣΕ για την ενίσχυση της ειρήνης, την ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας. Η συναίνεση σε αυτούς τους διορισμούς δεν αποτελεί απλώς μια διοικητική διαδικασία — είναι μαρτυρία της κοινής μας δέσμευσης στις αρχές και τις αξίες που στηρίζουν τον Οργανισμό αυτό».

Ο Μποργκ ανέδειξε επίσης τη σημασία της ολοκληρωμένης προσέγγισης του ΟΑΣΕ για την ασφάλεια, η οποία καλύπτει τις πολιτικοστρατιωτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και ανθρώπινες διαστάσεις.

Τέλος ο Μποργκ εξέφρασε τη στήριξή του για την επερχόμενη προεδρία της Φινλανδίας το 2025,

Related...Λόγια σαν σφαίρες από Λαβρόφ - Μπλίνκεν - Σίμπιχα στη συνάντηση της Μάλτας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνίδα Μαρία Τελαλιάν, Τούρκος Φεριντούν Σινιρλίογλου, ΟΑΣΕ,ellinida maria telalian, tourkos ferintoun sinirlioglou, oase