Η ελληνική ζυθοποιία δηλώνει παρούσα!

Ενώ η χώρα αδρανοποιείται από απεργιακές κινητοποιήσεις, βυθίζεται στην ανησυχία και τον προβληματισμό και ο καιρός κάνει τα τρελά του, η ελληνική ζυθοποιία συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα το καταναλωτικό κοινό. Οι μικρές ζυθοποιίες, όσο και αν πιέζονται από την έλλειψη ρευστότητας, όσο και αν αντιμετωπίζουν τα μεγαθήρια του κλάδου της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού μέσω των εισαγωγών, εξακολουθούν να δημιουργούν και φυσικά να αυξάνονται.

Το 2015, ήταν μια χρονιά κατά την οποία αυξήθηκαν οι μικροζυθοποιίες, εμφανίστηκαν
νέες ετικέτες μπύρας επενδύοντας μάλιστα σε στυλ που η χώρα μας δεν είχε να επιδείξει τίποτα και φυσικά ικανοποιώντας τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων. Αντιμετωπίζοντας capital controls, μειωμένη ρευστότητα, αδυναμία για δανειοδότησή και το «καταραμένο φίδι» της γραφειοκρατίας, οι μικροζυθοποιίες είναι παρούσες. Τις βλέπουμε σε κάθε ράφι supermarket και κάβας, σε κάθε μπυραρία αλλά και σε κάθε λίστα αξιοπρεπούς εστιατορίου.

Μέχρι το τέλος του 2015 υπήρχαν στην χώρα μας 23 μικροζυθοποιίες. Ήδη μετράμε δυο επιπλέον. Σχεδόν κάθε νομός της χώρας έχει από μια και αν δεν έχει μάλλον θα αποκτήσει αρκετά σύντομα, αφού το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο κλάδο εξακολουθεί να είναι το ίδιο ζεστό. Το μεγαλύτερο μάλιστα ενδιαφέρον έρχεται από τους ερασιτέχνες ζυθοποιούς, που ασχολούνται με την οικοζυθοποιία (homebrewing), ένα hobby που έχει αγαπηθεί πολύ στην Ελλάδα. Σήμερα έχουμε έξι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία εξοπλισμού και πρώτων υλών για παραγωγή μπύρας στο σπίτι.

Σημαντική είναι όμως και η δραστηριότητα πολλών εισαγωγικών εταιρειών. Οι νεότερες και μικρότερες εισαγωγικές, αντιμετωπίζονται από το κοινό της μπύρας με μεγάλη εγκαρδιότητα, αφού επιλέγουν συγκεκριμένους κωδικούς, ίσως και σε περιορισμένη ποσότητα, για να φέρουν στην χώρα μας, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί και ποιοτικοί. Μέσω μιας προσεκτικής ανάπτυξης καταφέρνουν να ξεπεράσουν σε δημοτικότητα παραδοσιακές δυνάμεις στην εισαγωγή ζύθου, αναγκάζοντας τους μεγαλύτερους και παλαιότερους, να στραφούν σε εναλλακτικούς κωδικούς μπύρας, χωρίς απαραίτητα να είναι εξίσου ποιοτικοί. 23 εταιρείες, εισάγουν μπύρα στην Ελλάδα, ανάμεσα σ' αυτές και κάποιες οι οποίες δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους, όπως του κρασιού, των αποσταγμάτων, της σοκολάτας μεταξύ άλλων. Φυσικά όπως σε κάθε αγορά, έτσι και στην εισαγωγή ζύθου, γίνονται βιαστικές επιλογές, κακές πολιτικές πωλήσεων ή ας μου επιτραπεί η έκφραση «αρπαχτές». Και εδώ βέβαια υπάρχει το φαινόμενο η αγορά να αποβάλλει αργά ή γρήγορα ότι την παρασιτίζει.

Οι ελληνικές μπύρες, γίνονται γνωστές στο εξωτερικό. Γίνονται αγαπητές όχι μόνο από τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και από καταναλωτές παραδοσιακών χωρών μπύρας όπως Βρετανία, Βέλγιο και Γερμανία. Σε διεθνείς διαγωνισμούς, ελληνικές μπύρες διακρίνονται μεταξύ όμοιων στο στυλ μπυρών, από χώρες που έχουν δημιουργήσει σχολές στην ζυθοποιία. Η ελληνική μπύρα και μάλιστα η ελληνική μικροζυθοποιία ακούγεται στο εξωτερικό. Η ελληνική μικροζυθοποιία δεν είναι αμελητέα αν και αρκετά νέα.

Στη χώρα μας, αν και η μπύρα θεωρείται καλοκαιρινό προϊόν, υπάρχει η ηλεκτρονική ψηφοφορία που βοηθάει στην ανάδειξη των κορυφαίων κάθε χρονιάς και μάλιστα τώρα στην καρδιά του χειμώνα. Τα BeerBartender Awards, διεξάγονται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά. Στις 12 κατηγορίες ψηφοφορίας που υπάρχουν συμμετέχουν όλες οι μικροζυθοποιίες, πρωτοεμφανιζόμενες μπύρες, εισαγωγικές εταιρείες, homebrew shops και πολλά ακόμα που είδαμε, ακούσαμε και γευτήκαμε το 2015. Κάθε χρόνο τα BeerBartender Awards αναδεικνύουν με την βοήθεια του κοινού τους καλύτερους της περασμένης χρονιάς και τους βραβεύουν σε μια ειδική βραδιά που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου. Ψηφίστε και εσείς μέσω του www.beerbartenderawards.gr.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα