Η Εντίθ Πιάφ «αφηγείται» τη ζωή της με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Edith Piaf στο πλοίο Queen Elizabeth κατά την άφιξη της στη Νέα Υόρκη, 16 Οκτωβρίου 1947. (AP Photo)

Εξήντα χρόνια μετά το θάνατό της, η θρυλική Εντίθ Πιάφ θα «ζωντανέψει» στη μεγάλη οθόνη με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η νέα

ταινία διάρκειας 90 λεπτών έχει τίτλο «Edith» και είναι βασισμένη σε μια πρωτότυπη ιδέα της Julie Veille -σκηνοθέτις γαλλικών ντοκιμαντέρ για τη Νταϊάνα Ρος, τον Sting και τον Στίβι Γουόντερ-, σε σενάριο που συνυπογράφει με τον Gilles Marliac.

Η ταινία επικεντρώνεται στην πολυτάραχη ζωή της Γαλλίδας τραγουδίστριας από το 1920 στο Παρίσι μέχρι την μεταπολεμική Νέα Υόρκη.

Η Πιαφ, γνωστή ως το «Σπουργίτι του Παρισιού», έφυγε από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου του 1963.

Η Warner Music Group ανακοίνωσε ότι «συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της διάσημης τραγουδίστριας για να αναδημιουργήσουν τη φωνή και τη μορφή της με την παραγωγή να υπόσχεται ότι θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής της που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστες».

«Το animation θα προσφέρει μια σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας της, ενώ η ενσωμάτωση αρχειακού υλικού, σκηνικών και τηλεοπτικών παραστάσεων, προσωπικού υλικού και τηλεοπτικών συνεντεύξεων θα προσφέρει στο κοινό μια αυθεντική ματιά στις σημαντικές στιγμές της ζωής της Πιάφ» ανέφερε ο Αμερικανικός κολοσσός, ο οποίος ενώνει τις δυνάμεις του με την εταιρεία παραγωγής Seriously Happy.

Ήταν μια ξεχωριστή και συγκινητική εμπειρία να μπορούμε να ακούσουμε ξανά τη φωνή της Εντίθ - η τεχνολογία μας έκανε να νιώθουμε σαν να ήμασταν ξανά στο δωμάτιο μαζί της, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της τραγουδίστριας.

Σύμφωνα με τη Warner Music, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εκπαιδευτεί πάνω σε εκατοντάδες δείγματα φωνής και εικόνες της Πιαφ, μερικές χρονολογούνται και πριν από 80 χρόνια. Επίσης στην ταινία περιλαμβάνονται πρωτότυπες ηχογραφήσεις όπως τα «La Vie en rose» και «Non, je ne regrette rien».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας νεκρός καλλιτέχνης «επιστρέφει» ως αφηγητής: Το 2022, η φωνή του Άντι Γουόρχολ αναδημιουργήθηκε με τη συνδρομή της AI για το ντοκιμαντέρ του Netflix «The Andy Warhol Diaries». Ο ηθοποιός Μπιλ Ίργουιν διάβασε σελίδες από το ημερολόγιο του Γουόρχολ και το πρόγραμμα λογισμικού AI Resemble «μεταμόρφωσε»  τη φωνή του στη φωνή του βασιλιά της pop art 

Τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε και στο ντοκιμαντέρ «Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain» (2021), για τον Άντονι Μπουρντέν, ο οποίος απεβίωσε το 2018. Ο σκηνοθέτης Mόργκαν Νέβιλ χρησιμοποίησε λογισμικό εκπαιδευμένο στη φωνή του Μπουρντέν για να αναδημιουργήσει ένα email που είχε στείλει ο διάσημος σεφ σε έναν φίλο του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ, Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εντίθ Πιάφ, Τεχνητής Νοημοσύνης,entith piaf, technitis noimosynis