Η έρημος ως θάλασσα
Κατά τους ιστορικούς της τέχνης, η πρώτη φωτογραφία ήταν «ηλιογραφία» στην οποία απεικόνισε ένα αγροτικό τοπίο ο Νicéphore Νiépce, ο εφευρέτης της φωτογραφίας. Χρονολογούμενη περί το 1826, η εικόνα τιτλοφορήθηκε «Θέα από το το παράθυρο στο Λε Γκρα». (Σήμερα ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Παν/μίου του Τέξας στο Austin). Η τέχνη της φωτογραφίας ξεκίνησε επομένως με την απεικόνιση της φύσης, όχι του ανθρώπινου σώματος. Καθιερώθηκαν βαθμιαίως κατά τον 19ον αιώνα δύο τάσεις στη φωτογραφία τοπίων. Η πρώτη, η οποία επικράτησε στην Ευρώπη, επηρεάστηκε από την τοπιογραφία στη ζωγραφική του τέλους του
Η έκθεση του Πρίγκιπα Νικολάου Aegean Desert στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μουσείο Μπενάκη, Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, στον Κεραμεικό) απέχει από τη μνημειακή τεχνοτροπία του Άνταμς˙ συνδέεται όμως με την εξερευνητική ματιά τριών τουλάχιστον γενεών φωτογράφων οι οποίοι, όπως ο Άνταμς, έχουν εστιάσει τον φακό τους στην ακατοίκητη φύση. Οι ένδεκα έγχρωμες φωτογραφίες στην έκθεση, τυπωμένες πάνω σε αλουμίνιο, είναι εγκατεστημένες σε μια μαύρη χειμερινή σκηνή Βεδουίνων με παραδοσιακό αραβικό καθιστικό. Ως σύνολο οι εικόνες παρουσιάζουν αντικριστά αφενός το Αιγαίο πέλαγος και αφετέρου την έρημο στο Εμιράτο του Κατάρ.
Η αντίστιξη θάλασσας και στεριάς—του Αιγαίου και της πολύπτυχης ερήμου η οποία καλύπτει τη μεγαλύτερη έκταση του Κατάρ —δίνει το έναυσμα για ένα πρωτότυπο εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε δύο εμβληματικά γεωφυσικά περιβάλλοντα˙ αποτελεί και την πρώτη από κοινού πολιτιστική πρωτοβουλία της Ελλάδος και του Εμιράτου. Η έκθεση, η οποία τελειώνει στις 19 Ιανουαρίου 2020, θα μεταφερθεί εν συνεχεία στην πρωτεύουσα Ντόχα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Katara, όπου θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικά κατασκευασμένο κυκλαδίτικο ανεμόμυλο.
Η διπλή οπτική του Πρίγκιπα Νικολάου αγκαλιάζει το Αιγαίο και την Arabia Deserta (ρωμαϊκή ονομασία της κεντρικής Αραβικής Χερσονήσου).
Ο αλεξανδρινός γεωγράφος του 2ου μ.Χ. αι. Κλαύδιος Πτολεμαίος μνημονεύει την αραβική πόλη «Κάταρα» (η οποία πιθανώς ταυτίζεται με το σημερινό λιμάνι Αλ Ζουμπαράχ στο Κατάρ). Μολονότι δεν αναφέρει ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) την πόλη αυτή, περιγράφει αρκετές φορές μίαν άλλη έρημο δυτικά της Αραβίας και της Αιγύπτου, αυτήν της «Λιβύης» (περιοχής πολύ μεγαλύτερης από τη σημερινή— επίκαιρη―Λιβύη). Καταπώς παρατηρεί (Ιστορίαι 2.32.4), “Η ενδοχώρα [της Λιβύης] πέρα από την περιοχή που έχει άγρια θηρία καλύπτεται εξ ολοκλήρου από αμμόλοφους, και είναι εξαιρετικά άνυδρη και απογυμνωμένη». [«τὰ δὲ κατύπερθε τῆς θηριώδεος ψάμμος τε ἐστὶ καὶ ἄνυδρος δεινῶς καὶ ἔρημος πάντων” ].
Το σκηνικό της ερήμου καταντά τραγικός κοινός τόπος των ιστορικών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιδιαίτερα της ΑλεξάνδρουΑνάβασης του Αρριανού (2ος αι. μ.Χ.). Οι έρημοι στην ανατολική Περσία και επέκεινα είναι μακάβρια τοπία ανείπωτης ταλαιπωρίας, αρρώστιας και θανάτου χιλιάδων στρατιωτών εμπόρων, γυναικών και υποζυγίων κατά την εκστρατεία του Μακεδόνα μονάρχη, για παράδειγμα, το 325 π.Χ. στην έρημο του σημερινού Μπαλουχιστάν στο Πακιστάν (Αρριανός, Ανάβασις 6.24.1-26.5).
Στην έκθεση Aegean Desert η έρημος μετατρέπεται σε αντικείμενο τέχνης: o καλλιτέχνης, αποκηρύσσοντας τη δυτική οίηση του «οριενταλισμού», εξοικειώνει και συνταιριάζει δύο ολότελα αντιθετικά τοπία.
Επιλέγει να εκθέσει τα έργα του μέσα στο κλασικό σύμβολο του νομαδικού βίου των Βεδουίνων, την τετράγωνη αδιάβροχη σκηνή, υφασμένη από την τρίχα μαύρης κατσίκας. (Η τυπική σκηνή των Βεδουίνων ονομάζεται beit sha’ ar/ “σπίτι της τρίχας”). Οι μορφές που αναδύονται στις φωτογραφίες της στεριάς και της θάλασσας έχουν παρόμοια σχήματα και το κοινό στοιχείο της υπαινικτικής αφαίρεσης.
To κοντινό πλάνο και οι λεπτομέρειες της ερήμου και του Αιγαίου είναι μια μεγαλοφυής απάντηση του Πρίγκιπα στο χάος της φύσης, στην απεραντοσύνη της υδάτινης θάλασσας και της θάλασσας της άμμου. Να φωτογραφίσει κανείς την έρημο είναι τεχνικώς δύσκολη υπόθεση εξαιτίας της «ομίχλης», της απουσίας έντονων χρωμάτων και υπολογίσιμων σκιών. Tα μεγέθη του Αιγαίου και της ερήμου της Αραβίας σμικρύνονται, ανάγονται σε κυματιστά, ρυτιδωμένα σχήματα. Στη διαχειρίσιμη, πλέον, δομή της «μικρογραφίας» η εικόνα γίνεται intime—οικεία και ονειρώδης.
Δύο ξεχωριστοί αλλά παράλληλοι κόσμοι συμπλέουν με τις παράλληλες οπτασίες που συχνά δημιουργούν χιμαιρικοί ιριδισμοί. Η έρημος είναι άλλωστε τοπίο στοιχειωμένο, έδαφος των ψευδαισθήσεων (mirages) που προκαλεί η διάθλαση του φωτός μέσα στην καυτή ατμόσφαιρα, όπως επιβεβαιώνουν περιηγητές και Βεδουίνοι. Τον 1ον αι. μ.Χ. ο ρωμαίος ιστορικός Κούρτιος Ρούφος (Quintus Curtius Rufus), αφηγούμενος την πορεία των Μεγάλου Aλεξάνδρου στη μεγάλη έρημο της Βακτρίας ( την άνοιξη του 329 π.Χ.), κατέθεσε ότι οι Μακεδόνες στρατιώτες είχαν την ψευδαίσθηση, εξαιτίας των ατμών της ερήμου, ότι έβλεπαν μια αιωρούμενη, αχανή θάλασσα (Historiae Alexandri Magni Macedonis VII. 5. 4).
Η έρημος και η θάλασσα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μπορούν να είναι βασίλεια της σιωπής και της μοναξιάς: της κατά κυριολεξίαν ερημίας. Η ερημία αυτή, αυτή η απόλυτη αφαίρεση κυριαρχεί στις φωτογραφίες του Πρίγκιπα Νικολάου. Κατά τα έθιμα των Βεδουίνων, ο επισκέψιμος δημόσιος χώρος σε μια σκηνή είναι η αριστερά πλευρά, η οποία χωρίζεται με κουρτίνα από τον αυστηρώς μη επισκέψιμο «γυναικωνίτη» του χαρεμιού στη δεξιά πλευρά. Στο εσωτερικό λοιπόν μιας παραδοσιακής σκηνής ορθώνονται αδήριτα δύο αντίθετες σφαίρες. Στη μαύρη σκηνή της έκθεσης Aegean Desert συνυφαίνονται δύο εικαστικοί κόσμοι, αντίθετοι αλλά και τόσο κοντινοί.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: «Δυστυχώς...» - Κακά μαντάτα για μεγάλο τμήμα της χώρας - Η ανάλυση του Αρναούτογλου
- Ραγδαίες εξελίξεις: Παρών στην διάσκεψη του Βερολίνου ο Χαφτάρ
- Πρόγνωση καιρού: Στους -12 βαθμούς η κινδυνολογία των μετεωρολόγων
- Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποιοι «πάγωσαν» από την επιλογή Μητσοτάκη και γιατί
- Φθιώτιδα: Παντρεύτηκε πεθαμένο με τις "ευλογίες" του ιερέα
- Ryanair: Τα 14 νέα δρομολόγια για... νέες περιπέτειες! Που σε στέλνει με απευθείας πτήσεις;
- Το σπίτι-κολαστήριο όπου κλείδωναν τέσσερα μικρά παιδιά σε αυτοσχέδια κλουβιά
- Γιατί ο Τσίπρας θα πει το «ναι» για την Σακελλαροπούλου με… βαριά καρδιά
- Ο δολοφόνος που είχε σκοπό της ζωής του να σκοτώσει τη Νικολούλη (Videos|Photos)
- Όταν η ΝΔ δεν ψήφισε την Σακελαροπούλου για πρόεδρο του ΣτΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Βιβλιοπωλείο δεν είχε πουλήσει ούτε ένα βιβλίο μέχρι που ο συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν έκανε ένα retweet
- H καλύτερη χώρα στον κόσμο για να μεγαλώσει ένα παιδί
- Η έρημος ως θάλασσα
- Πιθανή «σούπερ Γη» στον Εγγύτατο Κενταύρου, το πιο κοντινό μας άστρο
- Δίκαιη εκπροσώπηση και κυβερνητική σταθερότητα
- Οι ΗΠΑ, το Ιράν και ένα «παιχνίδι» χωρίς νικητή
- Μια στις 4 χώρες πλήττεται από αναταραχές - Φουντώνει ο παγκόσμιος αναβρασμός το 2020
- Ροχανί: Εμπλουτίζουμε περισσότερο ουράνιο τώρα από ό,τι πριν τη συμφωνία
- Η Μπλέικ Λάιβλι έγινε μελαχρινή και είναι αγνώριστη
- «Star Wars: Skywalker Η Ανοδος»: Ξεπέρασε το 1 δισ. σε εισπράξεις αλλά με καθυστέρηση
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η έρημος ως θάλασσα
- Βιβλιοπωλείο δεν είχε πουλήσει ούτε ένα βιβλίο μέχρι που ο συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν έκανε ένα retweet
- Μια στις 4 χώρες πλήττεται από αναταραχές - Φουντώνει ο παγκόσμιος αναβρασμός το 2020
- «Star Wars: Skywalker Η Ανοδος»: Ξεπέρασε το 1 δισ. σε εισπράξεις αλλά με καθυστέρηση
- Υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών πάνω από την Κίναρο
- Εκπονείται το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία
- Ροχανί: Εμπλουτίζουμε περισσότερο ουράνιο τώρα από ό,τι πριν τη συμφωνία
- Οι ΗΠΑ, το Ιράν και ένα «παιχνίδι» χωρίς νικητή
- Η Μπλέικ Λάιβλι έγινε μελαχρινή και είναι αγνώριστη
- Πιθανή «σούπερ Γη» στον Εγγύτατο Κενταύρου, το πιο κοντινό μας άστρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πως μπορώ να καίω καθημερινά λιγότερη βενζίνη
- Τράπεζες: Δέκα προκλήσεις - κίνδυνοι μέχρι το 2030
- Συγκροτείται Επιτροπή εκπόνησης του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης της οικονομίας
- Υπουργείο Παιδείας: Στο ΑΣΕΠ οι πίνακες κατάταξης για τις 4ΕΑ/2019 και 5ΕΑ/2019
- Δίωξη Hλεκτρονικού Eγκλήματος: Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου
- Ελληνας χημικός στις ΗΠΑ δημιούργησε τον πρώτο ανιχνευτή νετρονίων «τσέπης»
- Ανοιχτά τις Κυριακές μετά τα Jumbo και τα καταστήματα στο Mac Arthour Glen - Σφοδρές αντιδράσεις
- Με τους αριθμούς της κάρτας του έπαιζαν διαδικτυακά στοιχήματα
- Υπουργείο Παιδείας : Οδηγίες για τις ενστάσεις στις προκηρύξεις 4ΕΑ και 5ΕΑ του ΑΣΕΠ
- Ραγδαίες εξελίξεις: Παρών στην διάσκεψη του Βερολίνου ο Χαφτάρ