«Η εξουσία με ιατρική συνταγή»: Από τον Χίτλερ και τον Τσόρτσιλ μέχρι τον Στάλιν και τον Μάο
«Ο γιατρός που βρίσκεται καθημερινά πλάι στον πολιτικό, μολονότι δεν κατέχει εξουσία, είναι συνένοχός της. Όπως ο ασθενής του, είναι και αυτός απομονωμένος και παντοδύναμος. Βαυκαλισμένοι από χίμαιρες μεγαλείου, τούτοι οι επιφανείς γιατροί υπέκυψαν άραγε στον πειρασμό της εξουσίας;
Ο Μορέλ, ο γιατρός του Χίτλερ, ονειρευόταν να γίνει μεγιστάνας της φαρμακοβιομηχανίας· ο Λόρδος Μόραν, ο γιατρός του Τσόρτσιλ, διάσημος συγγραφέας· ο Μενετρέλ, ο γιατρός του Πετέν, ένας άνθρωπος που να ασκεί επιρροή· ο Τζέικοµπσον, ο γιατρός του Κένεντι, ένας μεγαλοφυής χημικός· ο Τσαχάριε,
Ο Βινογκράντοφ και ο Λι, οι γιατροί του Στάλιν και του Μάο αντίστοιχα, είχαν πιστέψει πως δεν είναι πλέον συνηθισμένοι γιατροί. Θεματοφύλακες του κρατικού μυστικού που αφορούσε την υγεία του ασθενούς τους, οι εν λόγω γιατροί διχάζονταν συχνά ανάμεσα στο επαγγελματικό καθήκον και την ευθύνη τους ως πολιτών».
Το βιβλίο «Η εξουσία με ιατρική συνταγή. Ηγέτες του 20ού αιώνα υπό την επήρεια ουσιών» της Tania Crasnianski (μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη, εκδόσεις Μεταίχμιο) επιχειρεί να προσεγγίσει τον αντίκτυπο της Ιατρικής στην άσκηση εξουσίας.
Η διακυβέρνηση απαιτεί άριστη φυσική και διανοητική κατάσταση, εφόσον κάθε αδυναμία θεωρείται κρίση της εξουσίας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να είσαι ο γιατρός ενός ανθρώπου που πιστεύει πως είναι αθάνατος.
Ο Χίτλερ, ο Τσόρτσιλ, ο Πετέν, ο Μουσολίνι, ο Φράνκο, ο Κένεντι, ο Στάλιν και ο Μάο κατέχουν έκαστος µια μοναδική θέση στην Ιστορία του 20ού αιώνα.
Με την ίδια εμμονή για την παρακολούθηση της υγείας τους, βίωσαν άπαντες την επίδραση του ρόλου που διαδραμάτισαν στη σωματική και ψυχική ιδιοσυστασία τους.
Με την πάροδο του χρόνου, οι γιατροί τους αποτέλεσαν τα απαραίτητα δεκανίκια για την αδιάλειπτη άσκηση των καθηκόντων τους, µε κίνδυνο να τους ασκούν µια ανησυχητική εξουσία ή ακόμα και να μετατρέπονται στους χειρότερους εχθρούς τους.
Βασισμένη στα απομνημονεύματα των γιατρών των ηγετών, καθώς και σε έγκυρες ιστορικές πηγές, µε πληθώρα ιστορικών ανεκδότων και καθημερινών συμβάντων, η Tania Crasnianski γράφει µια ενδιαφέρουσα μελέτη που αποκαλύπτει έναν καλά κρυμμένο υπόκοσμο επιρροής και εξουσίας, μαζί µε άγνωστες πτυχές της ζωής των ηγετών που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα.
«Φίρερ μου, αν σας είχε αναλάβει εξαρχής ένας συμβατικός γιατρός, θα απείχατε από τις δραστηριότητες σας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που το Ράιχ θα είχε καταρρεύσει. Χρειάστηκε λοιπόν να σας υποβάλω σε βραχυχρόνιες θεραπείες που περιλάμβαναν υψηλές δόσεις φαρμάκων, φτάνοντας έτσι στα όρια του επιτρεπτού, γεγονός που με καθιστούσε ενίοτε ύποπτο στα μάτια ορισμένων συναδέλφων μου. Ανέλαβα όμως αυτή την ευθύνη για σας, για τη Γερμανία που, εκείνη την τραγική εποχή, θα είχε όντως καταρρεύσει» Τέοντορ Μαρέλ.
Ιωσήφ Στάλιν και Βλαντίμιρ ΒινογκράντοφΟ μοναδικός άνθρωπος στον οποίον έχει εμπιστοσύνη. Σβετλάνα Αλιλούγεβα, κόρη του Στάλιν
«... Στις επτά ή στις δέκα το πρωί, κατά τη Σβετλάνα, μία ομάδα τρομοκρατημένων γιατρών, σπεύδει στο προσκέφαλο του Στάλιν. Ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι ο θάνατος, αλλά και η συμμόρφωση μπορεί να είναι συνώνυμο του. Είναι η ειρωνεία του επαγγέλματος τους: ακόμα και αυτός που τους θεωρεί ως τους χειρότερους δηλητηριαστές και προσπαθεί να τους εξοντώσει, τους έχει ανάγκη. Εδώ και χρόνια, του έχουν γίνει μάλιστα απαραίτητοι. Αυτό είναι το πρόβλημα. Πώς ένα τόσο παρανοϊκό πλάσμα όπως ο Κόκκινος Τσάρος μπορεί να ξεγυμνωθεί μπροστά σ′ έναν άνθρωπο της επιστήμης τον οποίον περιφρονεί: Δεν εμπιστεύεται κανέναν, επομένως οι γιατροί, οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τη φυσική και την ψυχική του κατάσταση, αποτελούν de facto στόχο κριτικής. Ο Στάλιν ξέρει πως αν αποκαλύψουν τις αδυναμίες του θα δοθεί λαβή για επιθέσεις των πολυάριθμων εχθρών του από το εσωτερικό ή το εξωτερικό και των συνωμοτών που επιδιώκουν να τον απομακρύνουν από την εξουσία...»
Η Tania Crasnianski γεννήθηκε στη Γαλλία από µητέρα Γερµανίδα και πατέρα Γαλλορώσο. Προτού αφιερωθεί στο γράψιµο ασκούσε το δικηγορικό επάγγελµα. Το βιβλίο της Τα παιδιά των Ναζί (Enfants de nazis, 2016) γνώρισε µεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, ενώ έχει εκδοθεί σε περισσότερες από 10 χώρες.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ.... Η HuffPost προτείνει: Δέκα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε τον Ιούνιο «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς» Νταλάρας: Η συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης είναι σαν χρέος στην οικογένεια μου, στον τρόπο που με μεγάλωσε η μητέρα μου- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καπνίζετε; Αυτές οι 6 τροφές καθαρίζουν τους πνεύμονες από τη νικοτίνη
- 10 άγνωστα νησιά που αξίζει να επισκεφθείς
- Πάτρα: Δύο νεκροί στην Πλαζ – Βούτηξε να τον σώσει και πνίγηκε και ο ίδιος – video
- Έρχεται χαράτσι έως 2.151 ευρώ σε 1.000.000 επαγγελματίες
- Τραγωδία στην Πάτρα: Πήγε να τον σώσει και πνίγηκε και αυτός
- ΠΟΕΔΗΝ: Καναδός στη Σαντορίνη κατέβαλε 590 ευρώ για αιματολογικές! (pic)
- Θύμα άγριου ξυλοδαρμού Ελληνίδα σχεδιάστρια λόγω… ζήλειας
- Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Νέα κατηγορία δικαιούχων - Ποιους αφορά
- Επιχειρηματίες ζητούν από Μητσοτάκη «7ήμερο… για να τελειώνουμε» (video)
- Τροχαία δυστυχήματα στη Θεσσαλονίκη: Δύο θάνατοι πεζών μέσα σε λίγες ώρες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Έξαλλοι -πάλι- στα social media με την Κάιλι Τζένερ
- Ποια μαχητικά φέρεται να εξετάζει η Τουρκία εάν τελικά δεν πάρει τα F-35
- Εκλεψε χιλιάδες ευρώ από τράπεζες με όπλο ένα αβοκάντο
- Wikileaks: Επίσημο αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ
- Οι Tindersticks στο Ηρώδειο
- «Η εξουσία με ιατρική συνταγή»: Από τον Χίτλερ και τον Τσόρτσιλ μέχρι τον Στάλιν και τον Μάο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «Η εξουσία με ιατρική συνταγή»: Από τον Χίτλερ και τον Τσόρτσιλ μέχρι τον Στάλιν και τον Μάο
- Ποια μαχητικά φέρεται να εξετάζει η Τουρκία εάν τελικά δεν πάρει τα F-35
- Wikileaks: Επίσημο αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ
- Εκλεψε χιλιάδες ευρώ από τράπεζες με όπλο ένα αβοκάντο
- Έξαλλοι -πάλι- στα social media με την Κάιλι Τζένερ
- Οι Tindersticks στο Ηρώδειο
- Γιατί η εικόνα αυτού του τρυποκάρυδου στα social media μπορεί να προκαλεί φόβο σε κάποιους ανθρώπους
- Αιμοδοσία και πραγματικότητα
- Λεφτά υπάρχουν: Μια πόλη ξοδεύει 278.000 ευρώ σε τουαλέτες για τους Ιnstagrammers
- Παλαιοπύθωνας ο Ελβετικός: Ανακάλυψη άγνωστου είδους προϊστορικού φιδιού από Έλληνα παλαιοντολόγο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το plan B της ΕΚΤ
- Ο Πάνος Ιωαννίδης βγήκε για φαγητό με την αγαπημένη “αδελφούλα” του
- Σαντορίνη: Καναδός τουρίστας πλήρωσε 590€ για αιματολογικές!
- Κορυφαία διάκριση για το πρόγραμμα STEMpowering Youth, στον ευρωπαϊκό θεσμό Ecsite Awards 2019.
- Μ. Τζούφη: Πρακτικά, κανείς νέος εκπαιδευτικός και γιατρός με το 1 προς 5 της ΝΔ
- 3+1 μέρη στην Κύπρο που ξέρουν από καλό παγωτό
- Μυστηριώδης εξαφάνιση δημοσιογράφου που είχε πάει για test drive
- Σπέχαρ: Ζωντανή η ελπίδα παρά την απογοήτευση του Κραν Μοντανά