Η Γαλλία αποχαιρέτησε τον ήρωά της, Αρνό Μπελτράμ

Ο Αρνό Μπελτράμ ενσαρκώνει «το γαλλικό πνεύμα της αντίστασης»: η Γαλλία απέτισε σήμερα επίσημο φόρο τιμής στον χωροφύλακα που έδωσε τη ζωή του για να σώσει μια όμηρο στη διάρκεια της τζιχαντιστικής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής στη νότια Γαλλία.

Μπροστά από το φέρετρο του αξιωματικού που ήταν καλυμμένο με τη γαλλική σημαία, παρουσία περισσότερων από 1.200 προσκεκλημένων και με την κυβέρνηση

παρούσα σε πλήρη σύνθεση, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τίμησε το θάρρος του χωροφύλακα και κατήγγειλε «την ισλαμιστική ύδρα», αυτόν τον «ύπουλο εχθρό».

«Εισέρχεται στη γενναία χορεία των ηρώων που τιμούσε», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στον επικήδειο που εκφώνησε στο Μέγαρο των Απομάχων (Les Invalides), προσθέτοντας πως «η μνήμη του θα ζήσει» και «το παράδειγμά του θα διαρκέσει».

«Το μεγαλείο του συγκλόνισε τη Γαλλία», είπε ο πρόεδρος μπροστά σ′ ένα συγκινημένο και σιωπηλό πλήθος, ανακαλώντας την Ιστορία για να τον τοποθετήσει στη σειρά των γάλλων ηρώων, από τον Ζαν Μουλέν μέχρι την Ζαν ντ′ Αρκ και τον Σαρλ ντε Γκωλ, από τους στρατιώτες του Βερντέν μέχρι τους μαχητές της αντίστασης και τους Δικαίους.

Άγνωστος πριν από μια εβδομάδα, ο χωροφύλακας Αρνό Μπελτράμ έγινε ένας «γάλλος ήρωας», προήχθη από αντισυνταγματάρχης στον βαθμό του συνταγματάρχη και αναγορεύθηκε σε Διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής, αφού πήρε τη θέση μιας γυναίκας ομήρου κατά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους την Παρασκευή στην Καρκασόν και την Τρεμπ.

Ο 44χρονος χωροφύλακας σκοτώθηκε από τον δράστη της επίθεσης, τον Ραντουάν Λακντίμ, έναν μικροκακοποιό που ριζοσπαστικοποιήθηκε και έγινε μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο συνταγματάρχης Μπελτράμ «αντιμετώπισε την ισλαμιστική επίθεση, αντιμετώπισε το μίσος, αντιμετώπισε τη φονική τρέλα και μαζί του αναδύθηκε από την καρδιά της χώρας το γαλλικό πνεύμα της αντίστασης», υπογράμμισε ο Μακρόν καλώντας «κάθε πολίτη» σε «νέα επαγρύπνηση και πνεύμα δημοκρατικής ευθύνης» απέναντι «στον υπόγειο ισλαμισμό».

«Βάρβαρος σκοταδισμός»

Ο πρόεδρος έκανε τη σύνδεση με την άλλη υπόθεση που έχει αναστατώσει τη Γαλλία, τον φόνο την Παρασκευή της 80χρονης εβραίας Μιρέιγ Νολ, «η οποία δολοφονήθηκε επειδή ήταν εβραία» και θύμα του ίδιου «βάρβαρου σκοταδισμού».

«Θα νικήσουμε με τη συνοχή ενός ενωμένου έθνους», υπογράμμισε ο Μακρόν μιλώντας στην αυλή του Μεγάρου των Απομάχων, όπου στεγάζονται ένα στρατιωτικό κοιμητήριο και η σορός του Ναπολέοντα και το οποίο έχει γίνει ο τόπος όπου το έθνος αποτίει τιμές στους μεγάλους άνδρες και γυναίκες της Γαλλίας.

Μέσα σ′ ένα πρωινό, η τελετή αυτή, η οποία αναμεταδόθηκε απ′ ευθείας από πολλά τηλεοπτικά κανάλια ακόμη και στο εξωτερικό, έβαλε σε παρένθεση την πολεμική γύρω από την αντιτρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησης, που θεωρήθηκε υπερβολικά χαλαρή από ορισμένους στη δεξιά και την άκρα δεξιά.

Στην τελετή συμμετείχαν οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί, οι πολιτικοί ηγέτες όλων των παρατάξεων και περισσότεροι από 300 βουλευτές.

Μέσα στο πλήθος ήταν επίσης παρούσες οι οικογένειες των θυμάτων, τα πρόσωπα που ήταν παρόντα κατά την επίθεση, αιρετοί αξιωματούχοι από τις κοινότητες που επλήγησαν καθώς και εκατοντάδες ανώνυμοι, ανάμεσα στους οποίους πολυάριθμοι στρατιωτικοί.

Μετά την τελετή, ο αρχηγός του κράτους δέχθηκε κεκλεισμένων των θυρών τις οικογένειες του Αρνό Μπελτράμ και των άλλων θυμάτων.

«Πέραν του μίσους»

Με συνοδεία μοτοσικλετιστών της προεδρικής φρουράς, η αυτοκινητοπομπή της κηδείας αναχώρησε από το Πάνθεον, το μνημείο που είναι αφιερωμένο στις μεγάλες προσωπικότητες της Γαλλίας, ενώ ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε όλα τα τμήματα της χωροφυλακής και της αστυνομίας, αλλά και στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους εκατοντάδες μαθητές Λυκείου, χαιρέτισαν τη σορό κατά τη διέλευσή της από τους δρόμους του Παρισιού, ενώ ακολουθούσαν μέλη των CRS (ειδικές μονάδες για την αποκατάσταση της τάξης), χωροφύλακες με μοτοσικλέτες, έφιπποι αστυνομικοί και πυροσβέστες, όλοι με τις επίσημες στολές τους.

«Μου φάνηκε σημαντικό να συμμετάσχω σ′ αυτόν τον φόρο τιμής και να τιμήσω τον αντισυνταγματάρχη Αρνό Μπελτράμ που μας επέτρεψε να πάμε πέρα από την οργή και το μίσος», σχολίασε η Βικτουάρ, 23 ετών.

Η κηδεία του Αρνό Μπελτράμ θα τελεσθεί αύριο στο Φεράλ (νότια Γαλλία), όπου κατοικούσε με τη σύζυγό του. Οι κηδείες των τριών άλλων θυμάτων ―του Ερβέ Σονά, του Ζαν Μαζιέρ και του Κριστιάν Μεντβ― θα τελεσθούν επίσης αύριο.

Μετά τον θάνατό του, ο Αρνό Μπελτράμ συμβολίζει για τον Τύπο και τους πολιτικούς ηγέτες το «αίσθημα του καθήκοντος», τη «γενναιότητα» και «τον ηρωισμό» και ορισμένοι δήμοι έχουν ήδη δώσει το όνομά του σε δρόμο ή δημόσιο χώρο.

Ludovic Marin/Pool via ReutersChristian Hartmann / ReutersChristian Hartmann / ReutersPOOL New / ReutersPOOL New / ReutersLudovic Marin/Pool via ReutersLaurent/Pool via ReutersCharles Platiau / ReutersChristian Hartmann / Reuters People gather to watch as the coffin of the late Lieutenant Colonel Arnaud Beltrame is transported by car during a funeral procession leaving the Pantheon as part of a national tribute in Paris, France, March 28, 2018. Beltrame was killed by an Islamist militant after taking the place of a female hostage during a supermarket siege in Trebes. Etienne Laurent/Pool via Reuters Laurent/Pool via Reuters

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα