Η Γαλλία παρασύρει την ΕΕ σε εμπορικό πόλεμο 900 δισ. δολαρίων με την Κίνα

Εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Ευρωπαiκή Ενωση καθώς θεωρεί ότι οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου έχουν αρχίσει να απειλούν τον βαρύ βομηχανικό τομέα της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ηγείται μιας νέα σκληρής πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Κίνα καθώς η Γαλλία

ανησυχεί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της.

Η Γαλλία θεωρεί ότι η Κίνα απειλεί και πάλι την Ευρώπη, όπως την τελευταία δεκαετία όταν οι φτηνές κινεζικές εισαγωγές πλημμύρισαν την Ευρώπη προκαλώντας την κατάρρευση του ευρωπαϊκού κλάδου ηλιακής ενέργειας.

Η πρόθεση της ΕΕ δεν είναι να μετατραπεί η εμπορική σχέση της Ευρώπης με την Κίνα, η οποία εκτιμάται στα 900 δισεκ. δολάρια το χρόνο, σε ένα σκληρό εμπορικό πόλεμο παρόμοιο με αυτόν του Πεκίνου με τις ΗΠΑ, που οδήγησε τις δύο πλευρές σε απώλειες δισ δολαρίων.

Παρόλα αυτά, ο Μακρόν πιέζει τους ευρωπαίους ώστε η ΕΕ να γίνει μια ισορροπητική δύναμη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνας, που θα άνοιγε το δρόμο στην Ευρώπη να συνάψει ειδικές σχέσεις και με άλλες ισχυρές οικονομίες όπως η Ινδία.

Δασμοί στα κινέζικα οχήματα 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ως πρώτο βήμα την επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που η Κίνα δεν θα αφήσει αναπάντητο προκαλώντας ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης. 

Η Γαλλία ωστόσο επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις βιομηχανίες της από τις κινεζικές επιδοτήσεις και τις φθηνές εισαγωγές.

Η Γερμανία, που διαθέτει ένας ισχυρό βιομηχανικό τομέα (κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες) εμφανίζεται διστακτική να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, φοβούμενη το τεραστιο κόστος στις εξαγωγές τους.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια εμπορική σύγκρουση με την Κίνα θα ήταν ασύμμετρη, καθώς η Ευρώπη είναι πιο εξαρτημένη από την Κίνα από ό,τι η Κίνα από την Ευρώπη.

Στην περίπτωση επιβολής δασμών, η Κίνα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλες αγορές, ενώ η Ευρώπη θα δυσκολευόταν να βρει εναλλακτικές πηγές για τα κινεζικά αγαθά που χρειάζεται.

Επιπλέον, μια εμπορική σύγκρουση με την Κίνα θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη υψηλή πληθωρισμό στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από την Κίνα για την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών, όπως τα μέταλλα και οι σπάνιες γαίες.

Σε περίπτωση επιβολής δασμών, οι τιμές των πρώτων υλών θα αυξηθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα μπορούσε να καταλήξει σε ύφεση, ενώ ο ήδη υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο.

(με πληροφορίες από Bloomberg)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Σωκράτης ΦάμελλοςΚακοκαιρία Elias: "Αντέχει" η Θεσσαλία, προβλήματα σε Αχαϊα , Κορινθία - Νέο Δελτίο της ΕΜΥΑπό "κόσκινο" περνά η ΑΑΔΕ αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά-Έλεγχοι για «ξέπλυμα» χρήματος
Keywords
Τυχαία Θέματα