Η Γκαλ Γκαντότ γίνεται η καλλονή σταρ και εφευρέτης Χέντι Λαμάρ

Η Γκαλ Γκαντότ, γνωστή για τον ρόλο της ως Wonder Woman θα ενσαρκώσει σε μία νέα σειρά μία άλλη ηρωίδα, τη γεννημένη στην Αυστρία ηθοποιό, εφευρέτρια και επιστήμονα, Χέντι Λαμάρ.

Η Γκαντότ, εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι και παραγωγός της σειράς που φωτίζει τη ζωή της τη σταρ της MGM,

η οποία το έσκασε από την προπολεμική Βιέννη για τις ΗΠΑ και μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’30, του ’40 του ’50.

Η καλλονή Χέντι Λαμάρ γνώρισε την επιτυχία με τις ταινίες «Samson and Delilah» -έγραψε ιστορία ως Δαλιδά στη βιβλική υπερπαραγωγή του Σεσίλ Ντε Μιλ- και «Boom Town» με τους Κλαρκ Γκέιμπλ και Σπένσερ Τρέισι και θεωρήθηκε μία από τις πιο όμορφες γυναίκες της εποχής της.

Η Λαμάρ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1914. Πατέρας της ήταν ο Έμιλ Κίσλερ, εβραίος διευθυντής τράπεζας. Η μητέρα της Γκέρτρουντ, το γένος Λίχτβιτς, ήταν πιανίστρια. Παντρεύτηκε στις 10 Αυγούστου 1933 τον Φριτς Μαντλ Μπούντε, κατασκευαστή οπλικών συστημάτων για την ναζιστική Γερμανία. Για τον γάμο αυτόν, η Λαμάρ αναγκάστηκε κατόπιν απαίτησης του συζύγου της, να αλλάξει θρησκεία και ασπάστηκε τον καθολικισμό.

Στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε με τίτλο Ecstasy and Me αναφέρεται ένα περιστατικό κατά το οποίο προσπαθώντας να ξεφύγει από τον Μαντλ, βρήκε καταφύγιο σε ένα πορνείο, κρύφτηκε σε ένα άδειο δωμάτιο και αναγκάστηκε να κάνει σεξ με έναν άγνωστο, προκειμένου να μην αποκαλύψει την κρυψώνα της. Τελικά κατάφερε να διαφύγει, ναρκώνοντας την προσωπική της υπηρέτρια και μεταμφισμένη η ίδια σε υπηρέτρια, με μία χούφτα κοσμήματα, πήρε το τρένο για το Λονδίνο.

Μετά τη φυγή από το σύζυγο της, γνωρίζει στο Λονδίνο τον μεγάλο παραγωγό Λούι Μπ. Μάγιερ. Την προσέλαβε και επέμεινε να αλλάξει το όνομα της από Χέντβιγκ Κίεσλερ σε Χέντι Λαμάρ, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη διάσημη και πρόωρα χαμένη (από υπερβολική δόση ναρκωτικών) καλλονή του βωβού κινηματογράφου Μπάρμπαρα Λα Μάρ.

Πριν εμφανιστεί στο Χόλιγουντ είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε πολλές ευρωπαϊκές ταινίες, μεταξύ αυτών στην ταινία ταινία του Τσέχου σκηνοθέτη Γκούσταβ Μαχάτι «Ecstasy» (1933), στην οποία υποδυόταν μια νεαρή γυναίκα, πεινασμένη για έρωτα και παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα. Το φιλμ προκάλεσε σκάνδαλο χάρη στα κοντινά πλάνα του προσώπου της Χέντι με ζωγραφισμένη την έκφραση της ηδονής, και στις γυμνές σκηνές της (που σε πολλές εκδόσεις της ταινίας λογοκρίθηκαν). Απαγορεύτηκε από τον Χίτλερ στη Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ. Ο τότε σύζυγος της Μαντλ, αγόρασε όσες κόπιες του φιλμ μπόρεσε προκειμένου να τις καταστρέψει.

Τα επιτεύγματα της ωστόσο, ήταν πολύ πιο σημαντικά εκτός οθόνης, καθώς ανακάλυψε μία τεχνολογία βασισμένη στη συχνότητα που αργότερα χρησιμοποιήθηκε στα Wi-Fi, GPS και bluetooth. Μαζί με τον συνθέτη, πιανίστα και εφευρέτη, Τζορτζ Άντειλ, κατέθεσε μια πατέντα για τη μεταβολή των συχνοτήτων, με βάση την οποία ένας πομπός και ένας δέκτης περνούν αυτόματα από τη μια συχνότητα στην άλλη για να μην εντοπίζεται το σήμα τους.

Το ενδιαφέρον της για τις εφαρμοσμένες επιστήμες είχε ξεκινήσει από τα νεανικά της χρόνια.

Σεναριογράφος της σειράς οκτώ επεισοδίων που θα προβληθεί στην πλατφόρμα Apple TV+ είναι η Σάρα Τριμ.

Η σειρά παρακολουθεί την πορεία της τολμηρής αυτής μετανάστριας, από την μετεωρική άνοδο της τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ μέχρι την πτώση της στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, μίας γυναίκας πρωτοπόρου, η οποία ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η Λαμάρ θέλησε να γίνει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εφευρετών (National Inventors Council) έλαβε την απάντηση ότι καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσει τη διασημότητά της για να προωθήσει την πώληση πολεμικών ομολόγων. Σε μία και μόνο εκδήλωση βοήθησε να συγκεντρωθούν 7 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμβουλοι στη σειρά της Γκαλ Γκαντότ είναι τα παιδιά της Χέντι Λαμάρ, Άντονι Λόντερ και Ντενίζ Ντελούκα.

Με πληροφορίες από Indiewire

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ανοίγει η Όπερα της Βιέννης μόνο με 100 θεατές σε κάθε παράσταση Χρήστος Χωμενίδης: Η Ωραιότης πάντα θα μάς συγκλονίζει Ταινίες στα θερινά σινεμά: «Μητέρα», «Παιχνίδια Ζευγαριών» και «Οι Αταίριαστοι»
Keywords
Τυχαία Θέματα