Η Ιορδανία ολοκληρώνει τις πρώτες δημοτικές εκλογές από το 2013. Στο 31% η προσέλευση

Η Ιορδανία διεξήγαγε τοπικές εκλογές χθες, μία κίνηση που αξιωματούχοι είπαν θα βοηθήσει να μετατεθούν μερικές κρατικές εξουσίες σε μεγαλύτερες πόλεις και υπανάπτυκτες περιοχές της υπαίθρου, αλλά οι οποίες, σύμφωνα με επικριτές, υπολείπονται κατά πολύ μιας ευρύτερης πολιτικής μεταρρύθμισης.

Οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα για πρώτη φορά από το 2013 αποτελούν μια προσπάθεια της κυβέρνησης
να εισαγάγει ευρύτερη δημοκρατία σε θεμελιώδες επίπεδο, όπως έχει υποσχεθεί ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα παράξει σε περιθωριοποιημένες κοινότητες μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε κρατικές αποφάσεις.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια πολίτες - ή 31% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου - ψήφισαν χθες, σύμφωνα με τον Χαλέντ Καλαλντέχ, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ιορδανίας. Πάνω από 30.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για την ασφάλεια 5.000 και πλέον εκλογικών κέντρων σε εθνικό επίπεδο.

Πάνω από 6.000 υποψήφιοι έθεσαν υποψηφιότητα για 1.833 θέσεις σε 100 δημοτικά συμβούλια και 12 νέα περιφερειακά (επαρχιακά) συμβούλια τα οποία εξουσιοδοτούνται με την τελική απόφαση σε επενδύσεις για υποδομές και άλλα μεγάλα έργα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

"Οι αποφάσεις για τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα βρίσκονται τώρα στα χέρια των (περιφερειακών συμβουλίων) και αυτά είναι υπεύθυνα για τον ορισμό των προτεραιοτήτων, όχι τα υπουργεία στην πρωτεύουσα", είπε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης στο πρακτορείο Reuters.

Πέρυσι η βουλή της Ιορδανίας ενέκρινε έναν νόμο αποκέντρωσης ο οποίος ίδρυσε περιφερειακά συμβούλια με υποχρεωτική ποσόστωση γυναικών στο 10%, ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους.

"Το κράτος της Ιορδανίας εξακολουθεί να ενθαρρύνει εκλογές και τον διάλογο μέσω των κάλπεων, σε μια συγκυρία όπου είμαστε περικυκλωμένοι από αιματοχυσία και βία", είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μοάμαντ Αλ Μομάνι.

Οι επικριτές ωστόσο δήλωσαν ότι το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής υποδηλώνει απαθείς ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Αμμάν και στην επαρχιακή βιομηχανική πόλη Ζάρκα, όπου πολλοί αμφισβήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

"Οι εκλογές αποτελούν ευκαιρία για αλλαγή και για τον σχεδιασμό του μέλλοντος σε δημοκρατικές χώρες, αλλά εν μέσω αυταρχισμού οι εκλογές απλώς αναπαράγουν παλιά προβλήματα και παρόντα βάσανα", είπε ο Ζακί Μπάνι Ρουσεΐντ, ηγετικό μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αποτελεί το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα στην Ιορδανία, αλλά του οποίου οι δράσεις περιορίζονται από τις κρατικές αρχές.

Οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, όπως ο περιορισμός του ανασχεδιασμού εκλογικών διαμερισμάτων προς όφελος βουλευτών φιλικών προς την κυβέρνηση, έχουν "κολλήσει" μετά από ένα σύντομο διάστημα στο οποίο οι αρχές επέτρεπαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πιο ελεύθερη έκφραση στα μέσα, με σκοπό να αποφύγουν τις λαϊκές εξεγέρσεις που διέλυσαν άλλες αραβικές χώρες από το 2011 και μετά.

Το βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης είναι η ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου, που δίνει μεγαλύτερη επιρροή σε αριαιοκατοικημένες περιοχές με φιλοκυβερνητικές φυλές οι οποίες αντιπροσωπεύουν την βάση υποστήριξης της μοναρχίας, εις βάρος μεγαλύτερων πόλεων όπου οι ισλαμιστές και οι Ιορδανοί παλαιστινιακής καταγωγής έχουν ισχυρή παρουσία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του βασιλιά Αμπντάλα έχουν επαναφέρει τον έλεγχο στη δημόσια έκφραση αντικυβερνητικών θέσεων, φυλακίζοντας συστηματικά ειρηνικούς διαδηλωτές οι οποίοι κατακρίνουν την ελίτ που διοικεί την Ιορδανία - βασιλική οικογένεια, δυνάμεις ασφαλείας, στρατό - στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ιορδανία, ακλόνητος σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει παραμείνει σχετικά αλώβητη από εξεγέρσεις, ανταρσίες και εμφυλίους που έχουν διαμελίσει άλλες αραβικές και γειτονικές χώρες όπως το Ιράκ και τη Συρία τα τελευταία έξι χρόνια.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα