Η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί σε 100 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, από άποψη πολιτικής επιρροής, οικονομικού κέρδους, υγείας και εκπαίδευσης, έχει μειωθεί κατά το τελευταίο έτος, αλλά θα χρειαστεί άλλος ένας αιώνας για να εξαλειφθεί, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Στην τελευταία έκθεση του WEF, που μελετά την παγκόσμια πρόοδο στο ζήτημα της ισότητας των φύλων, παρατηρείται πως όλο και περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην κυβέρνηση σε πολλά μέρη. Ωστόσο, όπως προκύπτει, το οικονομικό χάσμα έχει διευρυνθεί.

Το WEF

προέβλεψε ότι θα χρειαστούν 99,5 χρόνια για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, παρόλο που οι τελευταίες έχουν αναλάβει εσχάτως υψηλόβαθμους ηγετικούς ρόλους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Παγκόσμια Τράπεζα και σε κυβερνήσεις χωρών όπως η Φινλανδία, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία.

Η πρόοδος στην πολιτική σφαίρα παραμένει αργή, ανέφερε η WEF, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να κατέχουν μόνο το 21% των υπουργικών θέσεων παγκοσμίως.

Ο οργανισμός διαπίστωσε δήλωσε ότι το οικονομικό χάσμα των δύο φύλων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2018, εν μέρει επειδή οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σχεδόν σε όλους τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς εργασίας, όπως το υπολογιστικός νέφος (cloud computing) και η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκτοπιστούν εξαιτίας της αυτοματοποίησης, πρόσθεσε.

Η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τη μεγαλύτερη φυλετική ισότητα για το 2019, διατηρώντας από πέρυσι την πρώτη θέση. Τελευταίες στη σχετική λίστα είναι το Πακιστάν, το Ιράκ και η Υεμένη.

Οι δέκα πρώτες χώρες για την ισότητα των φύλων

1.Ισλανδία
2.Νορβηγία
3.Φινλανδία
4.Σουηδία
5.Νικαράγουα
6.Νέα Ζηλανδία
7.Ιρλανδία
8.Ισπανία
9.Ρουάντα
10.Γερμανία

Πέρυσι, η έκθεση του WEF εκτιμούσε ότι θα χρειάζονταν 108 χρόνια για να γεφυρωθεί η ανισότητα μεταξύ των φύλων.

Ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής της WEF, ανέφερε ότι η έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για δράση.

«Με τον σημερινό ρυθμό αλλαγής, θα χρειαστεί σχεδόν ένας αιώνας για την επίτευξη ισότητας, ένα χρονοδιάγραμμα που απλά δεν μπορούμε να δεχτούμε στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ειδικά μεταξύ των νεότερων γενεών που έχουν όλο και πιο προοδευτικές απόψεις για την ισότητα των φύλων», δήλωσε.

Πηγή: BBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Έρευνα: Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζεις Πώς είναι να ζεις με μια ασθένεια που δεν μπορεί να διαγνώσει κανείς; Η Ελισάβετ το ξέρει καλύτερα από όλους BBC: Τα προσφυγόπουλα στην Λέσβο «λένε ότι θέλουν να πεθάνουν»
Keywords
Τυχαία Θέματα