Η ιστορία του «Τούρκου Γρηγορόπουλου»: Ο θάνατος του Μπερκίν Ελβάν που έβγαλε τη γειτονική χώρα στους δρόμους

Είναι δύο τραγικές ιστορίες οι οποίες έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας και ο θάνατος του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν το 2013, ο οποίος έχασε την ζωή του, σύμφωνα με μαρτυρίες, από δακρυγόνο αστυνομικών.

Η ιστορία του «Τούρκου Γρηγορόπουλου» ήρθε πάλι στο προσκήνιο, μετά την εκτέλεση του εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ , που ερευνούσε την υπόθεση για τον άδικο χαμό του 15χρονου. Οι ακροαριστεροί δράστες οι οποίοι κρατούσαν όμηρο τον εισαγγελέα, ζητούσαν
δικαίωση για τη δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση «Μέτωπο για την Ελευθερία του Λαού» (DHKP-C), ζητά από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν τότε στην υπόθεση να ομολογήσουν την ενοχή τους δημόσια και να δοθούν στην οργάνωση για λαϊκό δικαστήριο.

Η δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν που έβγαλε την Τουρκία στους δρόμους

Ο 15χρονος είχε βγει τον Ιούνιο του 2013 να αγοράσει ψωμί. Συγκεκριμένα, τον είχε στείλει η μητέρα του στον φούρνο. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η οικογένεια του τον είδε ζωντανό.

Ο ίδιος βρέθηκε λίγο αργότερα βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι. Ένας τραύμα που είχε σαν αποτέλεσμα το παιδί να πέσει σε κώμα και έκτοτε να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ο Ελβάν τραυματίστηκε στο κεφάλι από ρίψη δακρυγόνου από αστυνομικούς, οι οποίοι πραγματοποιούσαν επιχείρηση σε κοντινή απόσταση, για αν διαλύσουν διαδήλωση.

Ο 15χρονος άντεξε για 269 μέρες σε κωματώδη κατάσταση. Τελικά έχασε την μάχη. Αμέσως, η είδηση του θανάτου του, όπως καταγράφει και το euronews σε ρεπορτάζ του, έβγαλε χιλιάδες Τούρκους στους δρόμους. Ακόμα και έξω από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν ο Ελβάν.

Υπήρξαν βίαια επεισόδια, συμπλοκές με την αστυνομία και εκτενής χρήση δακρυγόνων. Διαδηλώσεις έγιναν και στην Αθήνα.

Η υπόθεση με τον θάνατο του Ελβάν παραμένει μέχρι και σήμερα «θολή». Σε κανέναν αστυνομικό δεν έχει ασκηθεί δίωξη. Από πολλούς το τραγικό αυτό γεγονός θεωρείται σύμβολο της καταστολής που εφάρμοσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν εναντίον δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα