Η «καλή» χοληστερίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
Μια σημαντική σύνδεση πιθανώς υπάρχει ανάμεσα στην «καλή» χοληστερίνη (HDL) και στη μείωση του κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της. Η μελέτη μέτρησε τα σωματίδια της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και βρήκε ότι όταν τα επίπεδα τους είναι αυξημένα, είναι καλύτερη η υγεία του εγκεφάλου και μικρότερος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας,
Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα μικρών σωματιδίων HDL στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ άσχετα από την ηλικία τους, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο τους και από το αν είχαν γενετικό υπόβαθρο (γονίδιο ΑΡΟΕ4) υψηλού κινδύνου για Αλτσχάιμερ. Αυτή η συσχέτιση ήταν ακόμη πιο αισθητή σε όσους δεν είχαν καμία γνωστική εξασθένηση.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα σωματίδια της «καλής» χοληστερίνης μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικά το «κλειδί» για νέες θεραπείες που θα χορηγούνται έγκαιρα, προτού αρχίσει η ανεπίστρεπτη διαδικασία της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.
«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, πριν την εκδήλωση της γνωστικής εξασθένησης, αυτά τα μικρά σωματίδια της HDL ”λιπαίνουν” το σύστημα και το κρατούν υγιές. Πρέπει να κατανοήσουμε καλά τους μηχανισμούς που προάγουν την παραγωγή αυτών των σωματιδίων, ώστε να αναπτύξουμε φάρμακα που θα αυξάνουν τα μικρά σωματίδια της HDL στον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Γιασίν.
«Η μελέτη μας συνιστά την πρώτη φορά που τα μικρά σωματίδια στον εγκέφαλο μετρήθηκαν. Αυτά μπορεί να εμπλέκονται στο καθάρισμα των πεπτιδίων που σχηματίζουν τις πλάκες αμυλοειδούς τις οποίες βλέπουμε στο Αλτσχάιμερ, συνεπώς εικάζουμε ότι μπορεί να υπάρχει ρόλος γι′ αυτά τα μικρά σωματίδια της HDL στην πρόληψη της νόσου αυτής», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής η χοληστερίνη, ιδίως η «κακή», δηλαδή η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), αποτελεί βασικό στόχο, καθώς τα αυξημένα επίπεδα της αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τώρα η προσοχή μπορεί να στραφεί στον προστατευτικό ρόλο της «καλής» χοληστερίνης στην περίπτωση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Τα σωματίδια της HDL βοηθούν να σχηματιστεί το περίβλημα που μονώνει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, προκειμένου να μπορούν να επικοινωνούν γρήγορα μεταξύ τους. Παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των νευρώνων, ενώ φαίνεται ακόμη να συμβάλουν στο να αποτραπεί η φλεγμονή στον φραγμό ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο κυκλοφορικό σύστημα του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση.
Αντίθετα με τα περισσότερα σωματίδια της HDL στο αίμα, εκείνα στον εγκέφαλο είναι μικρότερα και χρειάζονται μια πρωτεΐνη (ApoE) για να επιτελέσουν το έργο τους. Ο ισχυρότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ είναι το γονίδιο ΑΡΟΕ4, που αποτελεί μετάλλαξη ή παραλλαγή του γονιδίου APOE, το οποίο κωδικοποιεί την ίδια πρωτεΐνη που χρησιμοποιούν τα σωματίδια της HDL στον εγκέφαλο.
«Γίνεται σταδιακά αντιληπτό ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη νόσο Αλτσχάιμερ από όσα ξέρουμε. Ίσως είναι εξίσου ενδιαφέρον να δούμε πώς τα λιπίδια όπως η HDL αλληλεπιδρούν με το αμυλοειδές ή πώς οι νεότερες θεραπείες της νόσου μπορούν να εστιαστούν όχι μόνο στο αμυλοειδές ή στην πρωτεΐνη ταυ, αλλά επίσης στα λιπίδια και στο ApoE», ανέφερε ο Γιασίν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τις τρομακτικές ειδήσεις που μας κατακλύζουνΔέκα απαραίτητα πράγματα που θα χρειαστούμε στο επόμενό μας ταξίδιΣτην μυθική έπαυλη του Ρομπ Λόου που πουλήθηκε για 47,7 εκατομμύρια ευρώ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για τον «εξευτελισμό» του Σταϊνμάιερ
- Ξέσπασε η Ελένη Μενεγάκη: «Δεν θέλω να δω ούτε τα πλάνα – Πάρτε τα»
- Σταματάει η προβολή της «Γης της Ελιάς» για 10 μέρες !
- Τραγωδία με νεκρό άντρα: Τον παρέσυρε τρένο από Θεσσαλονίκη (VIDEO)
- Λεπέν: Αν εκλεγώ η Γαλλία θα φύγει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ
- Φάνης Μουρατίδης: «Με έδιωξε από την παράσταση και θυμάμαι πως με πήραν τα κλάματα»
- Η Ελεονώρα Μελέτη μάς δείχνει για πρώτη φορά το πρόσωπο της κόρης της, Αλεξάνδρας
- Φίλη Μάνου Δασκαλάκη: «Στην κηδεία της Τζωρτζίνας δεν είχα πάει, είχα καταλάβει ότι το είχε κάνει αυτή»
- Survivor – Spoiler: «Κλείδωσε» η αποχώρηση και θα δούμε την ανατροπή
- Ουκρανία: Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την παράδοση Ουκρανών πεζοναυτών στην Μαριούπολη – Διαψεύδει το Κίεβο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
![Αλτσχάιμερ,altschaimer](https://images32.inewsgr.com/4489/44891724/i-kali-cholisterini-borei-na-meiosei-ton-kindyno-gia-altschaimer-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η «καλή» χοληστερίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
- Την Μ. Πέμπτη η πληρωμή μισθοδόσιας των δημοσίων υπαλλήλων
- ALUMIL: Το 2021 σημείωσε αλματώδη αύξηση σε λειτουργική κερδοφορία, EBITDA και όγκο πωλήσεων
- Κορονοϊός: 11.061 νέα κρούσματα και 65 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Παναγιά, Οινούσσες και Φαρμακονήσι
- «Σκηνή εγκλήματος» η Ουκρανία, λέει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Έκθεση κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία
- Ο Βραζιλιάνος που απαντά μέσω του χιπ χοπ στον Μπολσονάρο έρχεται στη Στέγη
- Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη ζήτησε ο εισαγγελέας
- Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τις τρομακτικές ειδήσεις που μας κατακλύζουν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προειδοποίηση της Ρωσίας για επίθεση σε στόχους του ΝΑΤΟ
- Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τη Σχολή Εθνικής Άμυνας
- Μάσκες: Παραμένουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μετά την 1η Ιουνίου
- Φωτιά τώρα στις Αχαρνές: Πυκνοί καπνοί σε αυλή κτιρίου με απορρίμματα - Ισχυρές Δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
- Σοκαριστικά ευρήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στη Μαριούπολη σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΣΕ
- Rapid test: Πού θα γίνονται δωρεάν την Πέμπτη 14/4
- Γιώργος Καραγιάννης: «Με 20 έργα ΣΔΙΤ εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές της χώρας»
- Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα: Η εκτίμηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη – Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη
- Γρηγόρης Λέων: «Η Ίριδα δίνει την καθοριστική βολή στην δράστιδα ή στους δράστες»