Η Καραϊβική δεν θέλει τον Κάρολο για μονάρχη, ζητά αποζημιώσεις για τη δουλεία

Η άνοδος του βασιλιά Καρόλου στον βρετανικό θρόνο επανέφερε το αίτημα πολιτικών και ακτιβιστών χωρών της Καραϊβικής να πάψει ο Βρετανός μονάρχης να είναι επικεφαλής του κράτους και το Λονδίνο να καταβάλλει αποζημιώσεις για τη δουλεία.

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Άντριου Χόλνες δήλωσε ότι η χώρα του θα πενθήσει για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ ο ομόλογός του της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Γκαστόν Μπράουν ζήτησε οι σημαίες στη χώρα να κυματίζουν μεσίστιες.

Ωστόσο σε κάποιες περιοχές της Καραϊβικής εγείρονται ερωτήματα για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο νέος Βρετανός

μονάρχης.

Νωρίτερα φέτος κάποιοι ηγέτες κρατών της Κοινοπολιτείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, στη διάρκεια συνόδου στο Κιγκάλι της Ρουάντας, για την ανάληψη της ηγεσίας των 54 χωρών από τον Κάρολο, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ.

Η οκταήμερη περιοδεία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ στο Μπελίζ, στη Τζαμάικα και τις Μπαχάμες χαρακτηρίστηκε από τις εκκλήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων για τη δουλεία.

«Καθώς ο ρόλος της μοναρχίας αλλάζει, εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τις αποζημιώσεις στην περιοχή μας», δήλωσε η Νιάμπι Χολ- Κάμπελ, μια 44χρονη πανεπιστημιακός επικεφαλής της επιτροπής Εθνικών Αποζημιώσεων στις Μπαχάμες.

Πάνω από10 εκατ. σκλάβοι

Η Χολ- Κάμπελ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια της βασίλισσας και επεσήμανε το γεγονός ότι ο Κάρολος αναγνώρισε «τη φρικτή θηριωδία της δουλείας» σε τελετή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με την ευκαιρία της ανακήρυξης των Μπαρμπέιντος σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αφρικανοί πουλήθηκαν ως σκλάβοι από τις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα. Όσοι επιβίωσαν από το σκληρό ταξίδι αναγκάστηκαν να εργαστούν σε φυτείες στην Καραϊβική και την Αμερική.

Η Ροζαλέα Χάμιλτον, ακτιβίστρια υπέρ της παροχής αποζημιώσεων στη Τζαμάικα, δήλωσε ότι τα σχόλια του Καρόλου στη σύνοδο του Κιγκάλι αναφορικά με τη δουλεία προσέφεραν «έναν βαθμό ελπίδας ότι θα διδαχθεί από την Ιστορία, θα κατανοήσει τα δεινά που έχουν υποστεί πολλές χώρες μέχρι σήμερα» και να απαντήσει στην ανάγκη για αποζημιώσεις.

Ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας δεν αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων στη σύνοδο στο Κιγκάλι.

Το Advocates Network, συντονίστρια του οποίου είναι η Χάμιλτον, είχε δημοσιεύσει ανοικτή επιστολή στη διάρκεια της επίσκεψης του Ουίλιαμ και της Κέιτ στη Τζαμάικα με την οποία ζητούσε από τη Βρετανία «να ζητήσει συγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις».

Η Τζαμάικα στο δρόμο των Μπαρμπέιντος

Η κυβέρνηση της Τζαμάικας είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τη Βρετανία αποζημιώσεις για την αναγκαστική μεταφορά περίπου 600.000 Αφρικανών προκειμένου να εργαστούν σε φυτείες ζαχαροκάλαμου ή μπανάνας από τις οποίες πλούτισαν Βρετανοί.

Παράλληλα ο Ντέιβιντ Ντένι, γενικός γραμματέας του Κινήματος της Καραϊβικής για την Ειρήνη και την Ενσωμάτωση, δήλωσε ότι «πρέπει όλοι μας να εργαστούμε ώστε να απομακρύνουμε τη βασιλική οικογένεια από επικεφαλής των κρατών μας».

Η Τζαμάικα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σύντομα ίσως ακολουθήσει το παράδειγμα των Μπαρμπέιντος. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Αύγουστο έδειξε ότι το 56% των Τζαμαϊκανών επιθυμεί ο Βρετανός βασιλιάς να πάψει να είναι επικεφαλής του κράτους τους.

Ο Άλεν Τσάστανετ, πρώην πρωθυπουργός της Σάντα Λουσία και τώρα ηγέτης της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι στηρίζει το «γενικό», όπως το χαρακτήρισε αίσθημα προς τη μετατροπή της χώρας του σε προεδρευόμενη δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ«Ποια νομίζετε ότι είμαι;». Οι διάσημες ατάκες της βασίλισσας Ελισάβετ που έγραψαν ιστορίαΟ βρετανικός Τύπος υποκλίνεται για τελευταία φορά στην Βασίλισσα. Τα ιστορικά πρωτοσέλιδα.Ο Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καραϊβική, Κάρολο,karaiviki, karolo