Η Κιργιζία υπενθυμίζει τα δυτικά λάθη στην Ουκρανία
Η κινεζική διείσδυση στον πρώην σοβιετικό χώρο – ή ακόμη και στη Σιβηρία – κατά τα τελευταία έτη έχει θέσει σαφή διλήμματα ασφαλείας στη Ρωσία, εξ απόψεως οικονομικής υπεροχής και στρατηγικής πρωτοκαθεδρίας. Η Μόσχα, η οποία έχει δηλώσει ήδη από το 1994 μέσω του δόγματος του «εγγύς εξωτερικού» ότι θεωρεί τον πρώην σοβιετικό χώρο ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της και θα πράξει τα πάντα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η Κιργιζία. Μέσω του περίφημου νέου «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative), η Κίνα προσφέρει μια ελεγχόμενη από την ίδια πρόσβαση των περίκλειστων χωρών της Κεντρικής Ασίας στις παγκόσμιες αγορές, αλλά την ίδια στιγμή παραχωρεί και δάνεια προκειμένου κράτη, όπως η Κιργιζία, να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις αναγκαίες υποδομές. Ένα ενδεικτικό έργο προς την κατεύθυνση προώθησης του BRI συνίσταται στη σιδηροδρομική γραμμή Κίνας-Κιργιζίας-Ουζμπεκιστάν, η υλοποίηση της οποίας συμφωνήθηκε στις 6 Ιουνίου 2024.
Με τα εν λόγω δάνεια, η Κίνα εξαγοράζει ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους της Κιργιζίας, με 1,7 δισ. δολάρια να οφείλεται μόνο στην Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας από το συνολικό δημόσιο χρέος των 6,2 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, η επιτακτικότητα της αποπληρωμής δύναται να καταστήσει ένα οικονομικό πρόβλημα σε πολιτικό, δεδομένου ότι η Κιργιζία καλείται να καταβάλλει γι’ αυτό το σκοπό 400 εκατ. δολάρια το 2024, 430 το 2025 και 390 το 2026, διαθέτοντας Α.Ε.Π. της τάξης των 13,99 δισ. δολαρίων (2023). Παράλληλα, το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε στρατηγικές επενδύσεις στην Κιργιζία όπως την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής – έως και 80.000 ετησίως – οχημάτων, ενώ το 35% των εμπορικών συναλλαγών του κράτους της Κεντρικής Ασίας πραγματοποιείται με εταίρο την Κίνα.
Η οικονομική εξάρτηση της – με σχετικά πλούσιο υπέδαφος σε κοιτάσματα ουρανίου και χρυσού – Κιργιζίας από την Κίνα αποτυπώνεται και στο διαρκώς διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα, συνθέτοντας μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές της Κιργιζίας προς την Κίνα ανήλθαν στα 226 εκατ. δολάρια κατά τον α΄ εξάμηνο του 2024 επί διμερών εμπορικών συναλλαγών συνολικής αξίας 3,18 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών της Κιργιζίας και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, εκδηλώθηκε η επιθυμία εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων και ένταξης της Κιργιζίας στο κινεζικό σύστημα πληρωμών.
Η ως άνω περιγραφόμενη διείσδυση του Πεκίνου στην Κεντρική Ασία θα προκαλούσε την αναμφίλεκτη αντίδραση της Ρωσίας, η οποία θεωρεί τον εν λόγω χώρο προνομιακό. Έχοντας δημιουργήσει ένα πλέγμα – κυρίως ενεργειακής – εξάρτησης των συγκεκριμένων κρατών από την ίδια, η Ρωσία αναγιγνώσκει τις κινεζικές κινήσεις ως εξόχως ανησυχητικές δίχως, όμως, να αναλαμβάνει άμεσα μέτρα εξισορρόπησής τους και τούτο διότι καλείται να διαχειριστεί μια πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας το μοναδικό ισχυρό διπλωματικό και οικονομικό στήριγμά της είναι η Κίνα.
Η σινική άνοδος στην κλίμακα ισχύος αποτελεί το πρώτιστο πρόβλημα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, μιας και πρόκειται για μια ταχύτερα σε σχέση με τη Δύση αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία επιχειρεί να προβάλει ισχύ σε κομβικές γεωπολιτικές ζώνες του Ειρηνικού και της Ασίας. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνιστά μια πυρηνική δύναμη, η οποία δεν μπορεί να υποστεί στρατηγική ήττα παρά μόνο να παρασυρθεί σε έναν πολυετή πόλεμο φθοράς όπως αυτός της Ουκρανίας, που καταφέρνει μόνο να την απομακρύνει από την Ευρώπη και να την ωθεί στην αγκάλη της Κίνας.
Προφανώς, μια ρωσονατοϊκή συμμαχία εναντίον της Κίνας ήταν πάντοτε ανέφικτη, τόσο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσο και τώρα. Ωστόσο, πέραν των συμμαχικών δεσμεύσεων και των βαρύγδουπων συμφωνιών, υφίσταται και η στρατηγική ευθυγράμμιση, ήτοι μια εκ των πραγμάτων ταύτιση συμφερόντων, η οποία δε βρίσκεται γραμμένη σε κανένα χαρτί. Αντί, δηλαδή, η αμερικανική γραφειοκρατία να προτιμήσει μια στρατηγική επικέντρωσης στη σινική άνοδο, καθότι αυτή συνιστά το βασικό κίνδυνο για τα συμφέροντά των Η.Π.Α., προέκρινε τα μεταψυχροπολεμικά ένστικτα της ρωσικής – ωσάν να πρόκειται για σοβιετική – απειλής.
Ο εν λόγω ανορθολογισμός επαληθεύεται καθημερινά στο πεδίο και η Κιργιζία αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα. Η πορεία του ουκρανικού πολέμου αφήνει πίσω αμφίβολες ζημίες για τη Ρωσία, αλλά είναι βέβαιο ότι αυξάνει την εξάρτησή της από την Κίνα, η οποία αποκτά επίσης σημαντικά παράθυρα ευκαιρίας στρατηγικής ανέλιξης στην Κεντρική Ασία και πέραν αυτής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε θα μπουν τα λεφτά στα ΑΤΜ - Οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
- Εδώ και 20 μέρες γνώριζε τη νίκη του ο Ανδρουλάκης, τα τηλεφωνήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώην που δεν αντάλλαξαν βλέμμα
- Εθνική Ελλάδας: Τι σημαίνει η πρώτη θέση στο Nations League
- Το ποδόσφαιρο της Εθνικής, το τέλος των συντεχνιών, ο Ιβάν και η αλήθεια του Ρότα για το Καραϊσκάκη
- Τα λάθη Κασσελάκη που οδήγησαν στον αποκλεισμό του από τις εκλογές - Ποια σενάρια εξετάζει για το μέλλον του
- Έκτακτο δελτό - Επίθεση της Χεζμπολά: Λουτρό αίματος σε συγκέντρωση Ισραηλινών στρατιωτών στην Μπενιαμίνα
- Άλλο Κοτζιά, άλλο Χαριλάου Τρικούπη – Η τακτική Δούκα που απέτυχε και το μέλλον της Κεντροαριστεράς
- Εισφορά Αλληλεγγύης: Μειώνεται το 2025 για 180.000 συνταξιούχους, "κόφτης" στην παρακράτηση µόνο για την 1η κλίµακα - Οι αλλαγές σε µισθούς και επίδοµα ανεργίας
- Ρωσία: Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία
- Όλο και ανεβαίνουν οι τιμές των εμπορικών ακινήτων – Τι προβλέπουν οι ειδικοί πως θα συμβεί την επόμενη 5ετία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Συνομιλώντας με τον Νέιθαν Θρωλ για το νέο του βιβλίο του «Μια μέρα της ζωής του Άμπεντ Σαλάμα»
- Δέκα αδιανόητα οφέλη της αγαπημένης μας και άκρως φθινοπωρινής κολοκύθας
- Γεμίζοντας τα εκπαιδευτικά κενά των εγκλείστων, γεμίζουν και τα συναισθηματικά τους
- Η Κιργιζία υπενθυμίζει τα δυτικά λάθη στην Ουκρανία
- Αναζητώντας μάταια τον ηγέτη Μεσσία
- Γαλλική η νέα ταινία της Τζόντι Φόστερ - Με συμπρωταγωνιστή τον Ντανιέλ Οτέιγ
- Τρεις απρόβλεπτοι τρόποι που η εμμηνόπαυση επηρεάζει το δέρμα μας
- Σε ισχύ ξανά από σήμερα ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Black Swan - Ο Μαύρος Κύκνος: Ένα γκαλά μπαλέτου με 11 κορυφαίους χορευτές
- Σπίτια στην τιμή του 1 δολαρίου - Προσφορά ή μήπως όχι;
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η Κιργιζία υπενθυμίζει τα δυτικά λάθη στην Ουκρανία
- Αναζητώντας μάταια τον ηγέτη Μεσσία
- Γεμίζοντας τα εκπαιδευτικά κενά των εγκλείστων, γεμίζουν και τα συναισθηματικά τους
- Συνομιλώντας με τον Νέιθαν Θρωλ για το νέο του βιβλίο του «Μια μέρα της ζωής του Άμπεντ Σαλάμα»
- Σε ισχύ ξανά από σήμερα ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Γαλλική η νέα ταινία της Τζόντι Φόστερ - Με συμπρωταγωνιστή τον Ντανιέλ Οτέιγ
- Black Swan - Ο Μαύρος Κύκνος: Ένα γκαλά μπαλέτου με 11 κορυφαίους χορευτές
- Τρεις απρόβλεπτοι τρόποι που η εμμηνόπαυση επηρεάζει το δέρμα μας
- Δέκα αδιανόητα οφέλη της αγαπημένης μας και άκρως φθινοπωρινής κολοκύθας
- Τουαλέτα με το ρολόι στην Ελβετία: Εταιρεία «χρεώνει» την επίσκεψη στο WC ως διάλειμμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φιλοδωρήματα: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση – Κατάργηση των κρατήσεων για ποσά έως 3.600 ευρώ τον χρόνο
- Η Κίνα περικυκλώνει στρατιωτικά την Ταϊβάν για «άσκηση»!
- Επανέρχεται από σήμερα ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Ντ. Τραμπ: Πρόσληψη 10.000 συνοριοφυλάκων εφόσον εκλεγώ πρόεδρος
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας
- Γρεβενά: Σφραγίστηκε λούνα παρκ που είχε πιστοποιήσει η εταιρεία του μοιραίου λούνα παρκ στη Χαλκιδική
- Η εβδομάδα ξεκινά με εντάσεις και διαμάχες για 4 ζώδια
- Μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη
- Nations League Ελλάδα – Ιρλανδία 2 – 0: Τα γκολ για τον Μπάλντοκ και… το Μουντιάλ