«Η κληρονομιά του τραύματος»
Στη σημερινή εποχή μιλάμε πολύ για το ψυχικό τραύμα. Θέματα, όπως η σεξουαλική κακοποίηση, για παράδειγμα, συζητούνται πολύ πιο ανοιχτά από ό,τι πριν μερικές δεκαετίες. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την προστασία των παιδιών από τέτοιες καταστάσεις. Η καθημερινή βία, για την οποία διαβάζουμε, είναι καθημερινά τραύματα παιδιών και ενηλίκων. Ταυτόχρονα ζούμε σε ένα παγκόσμιο σκηνικό γεμάτο από τραυματισμένες χώρες, γεμάτο από πονεμένους ανθρώπους. Όλα αυτά παρελαύνουν στις οθόνες μας,
Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοούμε τη φύση του τραύματος και τον τρόπο που μεταδίδεται στην κοινότητα και την οικογένεια και αυτό ακριβώς είναι το θέμα του βιβλίου, «Η κληρονομία του τραύματος», της ψυχαναλύτριας GalitAtlas. Η συγγραφέας παραθέτει αφηγήσεις θεραπευόμενών της και δείχνει πώς οι οικογενειακές ιστορίες «στοίχειωναν» το παρόν τους, αλλά και για το δικό της τραύμα, στο οποίο οδηγήθηκε πολλές φορές μέσω της δουλειάς της.
Οι ιστορίες είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες. Μια παντρεμένη γυναίκα ερωτεύεται τρελά ξαφνικά και χάνει τον έλεγχο της ζωής της, ένας άντρας έχει μια περίεργη εμμονή με τις νεκρολογίες, μια κοπέλα μαθαίνει ποιο σκοτεινό μυστικό διέλυσε την οικογένειά της. Επίσης, η εγγονή ενός επιζώντα από στρατόπεδο συγκέντρωσης βλέπει στον ύπνο της ένα μυστηριώδες μωρό, ένας πατέρας καταρρέει σαν μωρό και άλλα πρόσωπα που κουβαλούν όσα είναι τόσο ανθρώπινα αλλά έχουμε μάθει να τα κρύβουμε και γίνονται μυστικά.
Τα φαντάσματα του παρελθόντος στοιχειώνουν τη ζωή μας κι αυτό δεν είναι καθόλου μεταφυσικό. Η επιστήμη της Επιγενετικής μας δείχνει σήμερα πώς επιδρά το περιβάλλον στα γονίδιά μας. Τα γονίδια έχουν μνήμη η οποία μεταβιβάζεται από τη μια γενιά στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι το τραύμα μεταβιβάζεται από τη μια γενιά στην επόμενη.
Με πολύ απλά λόγια πώς θα τα περιέγραφα όλα αυτά; Όσοι είναι γονείς ίσως να έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να νιώθουν ότι ξαφνικά «έχουν γίνει ο πατέρας τους ή η μητέρα τους». Με έκπληξη ή και τρόμο βλέπουν τον εαυτό τους να κάνει αυτό που είχαν υποσχεθεί στον εαυτό τους ότι δεν θα έκαναν ποτέ ή το ακριβώς αντίθετό του που όμως έχει εξίσου δυσάρεστα αποτελέσματα για τα παιδιά τους. Κάτι ορίζει τη συμπεριφορά τους, απέναντι στο οποίο νιώθουν ανήμποροι.
Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το ψυχολογικό παρελθόν της οικογένειάς μας. Κάποιες από τις ιστορίες μιλούν για ανθρώπους που πήγαν σε άλλη χώρα, χωρίς όμως να μπορέσουν τελικά να απαλλαγούν από τον πόνο ή το βίωμα των παιδικών τους χρόνων. Κι αν υπήρξαν προσπάθειες αντιστάθμισης, ήρθε η στιγμή που ο πόνος τους δεν μπορούσε άλλο να μένει στη σιωπή και ζητούσε να εκφραστεί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι αφηγήσεις που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το τραύμα ενός έθνους περνά στις επόμενες γενιές. Η συγγραφέας μεγάλωσε στο Ισραήλ και περιγράφει τις εμπειρίες της σε μια χώρα που δημιουργήθηκε πάνω στο τραύμα του Ολοκαυτώματος. Η ταύτιση αυτού του λαού με την απερίγραπτη οδύνη που έζησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ρόλο του θύματος, τον έκανε τελικά να δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό κράτος που ωστόσο δεν συνειδητοποιεί τη δική του επιθετικότητα.
Μια από τις ιστορίες είναι αυτή ενός άντρα με αραβική καταγωγή που μεγάλωσε στο Ισραήλ. Μπήκε στη μονάδα των καταδρομών για να νιώσει δυνατός, για να αντισταθμίσει την περιφρόνηση που είχε βιώσει ως μέλος μειονότητας. Μέσα στον στρατό όμως κατέληξε να τραυματιστεί ξανά, αυτή τη φορά αναγκαζόμενος να γίνει θύτης. Οι ιστορίες αυτές δείχνουν το βάρος που κουβαλούν οι απόγονοι σε πονεμένους τόπους, σε μέρη που μαστίζονται από πόλεμο ή όταν είναι μετανάστες ή ανήκουν σε άλλες μειονότητες.
Το ευτυχές πάντως είναι ότι αν ένα άτομο επεξεργαστεί την οικογενειακή του ιστορία και τα τραύματα αυτά, τροποποιούνται οι βιολογικές επιδράσεις τους. Η ψυχοθεραπεία αλλάζει τα κυκλώματα του εγκεφάλου μας με τρόπο παρόμοιο ή συμπληρωματικό με αυτόν των φαρμάκων, μας λέει το βιβλίο. Η επεξεργασία που κάνουμε εμείς σε σχέση με τον εαυτό μας και τη ζωή μας έχει αντίκτυπο στα παιδιά και τα εγγόνια μας. «Όταν ο βίος των προγόνων μας μένει ανεξέταστος, καταλήγουμε να τον ζούμε εμείς», γράφει η Atlas.
Διαβάζοντας το βιβλίο κατάλαβα ότι καλούμαστε να είμαστε γενναίοι, να μην αποφεύγουμε τον πόνο. Καλούμαστε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε όσα έγιναν, ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι, σωτήρες των προγόνων μας ή υπεύθυνοι για αυτούς. Όπως επίσης και ότι δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς αποκομμένοι από την οικογενειακή μας ιστορία, γιατί είναι μέσα μας. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η οπτική ενός μέλλοντος.
Γιατί όπως μάς λέει η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου:
«Οι επόμενες γενιές δεν κουβαλούν μόνο την απελπισία του παρελθόντος, αλλά και την ελπίδα, διότι η ίδια η ύπαρξή τους συνιστά απόδειξη ότι η οικογένειά τους επιβίωσε και είναι εφικτό ένα μέλλον»..- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η υπερτροφή που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και κάνει καλό στο έντερο – Είναι αντιοξειδωτική και προστατεύει από τη φλεγμονή
- H Σοφία Μπους έκανε coming out: Είμαι queer, μπορώ επιτέλους να ανασάνω
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι τζίροι ανά ΚΑΔ «βγάζουν» το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα – Στη δημοσιότητα τα ακαθάριστα έσοδα 382 κλάδων
- Άτομο έπεσε στις ράγες στον σταθμό Νέα Ιωνία του ΗΣΑΠ
- Αναδρομικά: Νέα πληρωμή σε συνταξιούχους την Μεγάλη Εβδομάδα – Δείτε τα ποσά
- Η Microsoft ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΧΡΗΣΤΕΣ των Windows 10 να ΕΙΣΑΓΟΥΝ λογαριασμούς Microsoft
- Νεκρός ο άντρας που πήδηξε στις γραμμές του ΗΣΑΠ στη Νέα Ιωνία – Ήταν 38 ετών
- Survivor 2024: Αποχώρησε ο Γιάννης Περπατάρης – "Έφτασα στα όριά μου"
- Ακίνητα: Αλλάζει χέρια το εργοστάσιο παγωτού ΔΕΛΤΑ
- Η στιγμή της σπάνιας επίθεσης πάντα σε υπάλληλο ζωολογικού κήπου – Τη δάγκωσαν στο πόδι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η αναβίωση των ΄90s
- Κασσελάκης: Εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές - θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες
- Γιατί η μυωπία «καλπάζει» τα τελευταία χρόνια και πώς θα την προλάβουμε
- Τα ξενοδοχεία της Αθήνας συμμετέχουν «στη μείωση της σπατάλης τροφίμων»
- «Η κληρονομιά του τραύματος»
- Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή
- Σφοδρές ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Χεζμπολά, πρόταση για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα
- Kommuna: Το 111 ετών ρωσικό πολεμικό πλοίο που υπηρετεί ακόμα, δέχτηκε επίθεση και επιβίωσε
- «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού»: Κλείνει τη σεζόν με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις
- ΑΑΔΕ: Άρχισε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2023
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «Η κληρονομιά του τραύματος»
- Σφοδρές ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Χεζμπολά, πρόταση για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα
- Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή
- Επιδόματα γιατί χανόμαστε;
- ΑΑΔΕ: Άρχισε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2023
- Κασσελάκης: Εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές - θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες
- Γιατί η μυωπία «καλπάζει» τα τελευταία χρόνια και πώς θα την προλάβουμε
- Η αναβίωση των ΄90s
- «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού»: Κλείνει τη σεζόν με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις
- Kommuna: Το 111 ετών ρωσικό πολεμικό πλοίο που υπηρετεί ακόμα, δέχτηκε επίθεση και επιβίωσε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συναγερμός στη Νέα Ιωνία: Άτομο απειλεί πως θα πέσει στις γραμμές του ΗΣΑΠ
- Δελτίο Ειδήσεων 25.04.24
- Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην Κολομβία: Ο στρατός σκότωσε 15 αντάρτες
- Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η υποβολή τους – Για ποιους γίνεται αυτόματα
- Άνοιξε το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Τι αλλάζει για 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες
- Ανησυχητικά σημάδια στην αμερικανική οικονομία – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης
- Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου
- Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τον ιστορικό ημιτελικό του Περιστερίου και του Βασίλη Σπανούλη στο Basketball Champions League
- Ετοιμάζουν τις… σκούπες οι Νάγκετς που πέρασαν από το Λος Άντζελες
- Τραμπ: Συνέκρινε την φασιστική επίθεση στο Σάρλοτσβιλ με τις διαμαρτυρίες για τη Γάζα