Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη νέα συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού στον τουρκικό στόλο των μαχητικών F-16, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η προτεινόμενη πώληση όπλων, η οποία στάλθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ελπίζει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο της ως μεσολαβητής στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό ως τρόπο για να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και να αποκτήσει νέα οπλικά συστήματα, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν στην Τουρκία πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα στον υπάρχοντα στόλο των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, υποστηρίζει η “Journal”.

Εκτός από τη συμφωνία για πυραύλους και ανταλλακτικά, η Τουρκία ελπίζει χωριστά να υπογράψει μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι μια συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μπλοκ. Ωστόσο αρκετοί αμερικανοί βουλευτές που έχουν αντιταχθεί στο ιστορικό της Τουρκίας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιθανότατα να εναντιωθούν στις προτεινόμενες συμφωνίες.

Ωστόσο, η WSJ αναφέρει πως η πρόοδος στις συμφωνίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία είναι σημαντική δεδομένου ότι οι δύο χώρες ήρθαν σε ρήξη 2017, όταν η Τουρκία αγόρασε ρωσικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία και την αφαίρεσαν από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 του Πενταγώνου.

H είδηση για τη συμφωνία ανταλλακτικών F-16 που επικαλείται η Wall Street Journal έρχetai καθώς η Τουρκία ελπίζει να αποκαταστήσει τη φήμη της στην Ουάσιγκτον, αξιοποιώντας στο έπακρο τον αυτοαποκαλούμενο ρόλο της ως ειρηνοποιού μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν συναντηθεί πολλές φορές για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στους όρους για μια κατάπαυση του πυρός.

Σε ένδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Μπάιντεν σε μια κλήση στις 10 Μαρτίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εξέφρασε την εκτίμηση» για τις προσπάθειες του Ερντογάν να «υποστηρίξει μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης».

Σε μια άλλη κίνηση που πιθανότατα να ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, η Τουρκία προμήθευσε την Ουκρανία με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά την εισβολή της Ρωσίας, τα οποία έκτοτε χρησιμοποιούνται κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία επαναθέρμαναν τον αδρανοποιημένο «στρατηγικό τους διάλογο», τονίζει η Journal.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μπάιντεν δίνει F16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις, ενώ ο Μητσοτάκης παραχωρεί επ′ αόριστον βάσεις

«Λίγα 24ωρα πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η Αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση F16 στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου τύπου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι ΗΠΑ, λοιπόν, καλούν την Ελλάδα να στέλνει όλο και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία με τα οποία πραγματοποιεί δεκάδες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, ως ”πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος” συγκαλεί αύριο την Εθνική Αντιπροσωπεία προκειμένου να παραχωρήσει στις ΗΠΑ επ′ αόριστον έξι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ περηφανεύεται την εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία».

«Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί - εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού - την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣτις διεθνείς σχέσεις ο ζήλος δεν επιβραβεύεταιΟ Πούτιν ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο, λένε οι ΗΠΑ. ΟΗΕ: Χιλιάδες παραπάνω νεκροί άμαχοιΣυνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου στον Λευκό Οίκο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν, Κογκρέσο, F-16, Τουρκία,bainten, kogkreso, F-16, tourkia