Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα: Κόκκινα δάνεια, μισθολόγιο δημοσίου, κλειστά επαγγέλματα και -πολλά- άλλα

Ξεκίνησαν στο «γνωστό» κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να συμφωνήσουν στις 13 προαπαιτούμενες δράσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, ενώ θα ανοίξουν και το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), έχουν από το απόγευμα της Τρίτης διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς
της κυβέρνησης που σχετίζονται με τα 13 προαπαιτούμενα προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία μέχρι το βράδυ της Παρασκευής και στη συνέχεια η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με στόχο να ψηφιστεί έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τρίτη, οι συναντήσεις έχουν ως εξής:

-Συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη με το κουαρτέτο για το ελληνικό σχέδιο-ισοδύναμο για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο με αντάλλαγμα μετοχές του Δημοσίου (π.χ. των ΕΛΠΕ) και την πώληση του 49% σε ιδιώτες. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του μάνατζμεντ του νέου φορέα με τους δανειστές να επιμένουν να δοθεί στους ιδιώτες. Ο κ. Σκουρλέτης μετά από λίγη ώρα αποχώρησε από τη συνάντηση για να παραστεί σε εκδήλωση για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ωστόσο η συζήτηση συνεχίστηκε με τα τεχνικά κλιμάκια. Το ραντεβού του υπουργού με τους επικεφαλής θα επαναληφθεί το απόγευμα της Τετάρτης

-Συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές στο θέμα του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

-Ραντεβού του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και τη νομοθέτηση της αδειοδότησης των μη τραπεζικών ιδρυμάτων (distress funds) για τη διαχείριση σε πρώτη φάση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων. Σειρά θα έχει τον Ιανουάριο η συζήτηση για τα κόκκινα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα το Euro Working Group έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να πάρει το 1 δισ. ευρώ.

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα

1.Η διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη σχετική νομοθεσία που θα πρέπει να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου του προγράμματος από τους δανειστές.

2.Μέτρα για τη συλλογή εσόδων και συγκεκριμένα μέσω της αντιμετώπισης:

-του λαθρεμπορίου στα καύσιμα

-τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).

3.Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

4.Η λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.

5.Η έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

6.Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Το θέμα του ποιοι θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου. Αντίθετα, άμεσα θα πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.

7.Η υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.

8.Η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.

9.Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Ειδικά για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, του μετρό και της διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την προώθηση των έργων.

10.Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.

11.Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα με κριτήριο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θα προχωρήσει και η πλήρης αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ.

12.Ο ορισμός μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

13.Η υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα