Η μάστιγα της παιδεραστίας της σύγχρονης κοινωνίας
Προσφάτως ήλθε ξανά στο φως της δημοσιότητας το μείζονος κοινωνικής σημασίας ζήτημα τηςπαιδεραστίας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για μία πληγή της σύγχρονης κοινωνίας που δεν επουλώνεται, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στις μέρες μας και ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχουν συμβάλει καθοριστικά στη ραγδαία αύξηση της παιδεραστίας, είναι οι σύγχρονες
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχει καταλυτικές συνέπειες, ψυχολογικές και κοινωνικές, για τα ίδια θύματα και για τις οικογένειες τους και μάλιστα εφ΄ όρου ζωής. Σε έρευνα της UNICEF εκτιμάται ότι περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών, σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στη ίδια έρευνα, αναφέρεται, επίσης, ότι τα περισσότερα παιδιά και οι οικογένειες τους δεν αναφέρουν τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης τους λόγω στίγματος, φόβου, αλλά και έλλειψης εμπιστοσύνης στις αρμόδιες κρατικές αρχές.
Για την αντιμετώπιση αυτού του ειδεχθούς εγκληματικού φαινομένου, η Interpol έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μία σύγχρονη ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση, η οποία περιέχει περισσότερες από 1,5 εκατ. εικόνες και βίντεο και έχει συμβάλει στον εντοπισμό μέχρι σήμερα 19.400 θυμάτων. Η εν λόγω βάση δεδομένων, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι παγκοσμίως μοναδική, έχει αναδειχθεί σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο εκμετάλλευσης πληροφοριών και διερεύνησης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο λογισμικό σύστημα σύγκρισης εικόνων και βίντεο, οι ερευνητές μπορούν να κάνουν συνδέσεις και συσχετισμούς μεταξύ θυμάτων, παιδεραστών και τόπων διάπραξης εγκλημάτων, προκειμένου να προλάβουν ή να εξιχνιάσουν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Ωστόσο, παρά τις διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες για την καταπολέμηση της μάστιγας της παιδεραστίας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της δεν παύει να ανάγεται πρωτίστως στο κοινωνικό και νομικό πλαίσιο που η κάθε κοινωνία ξεχωριστά θεσπίζει, προκειμένου να προασπίσει τη ζωή των παιδιών της και να επιβάλλει την ανάλογη ποινική μεταχείριση των παιδεραστών. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θεσπίσει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τους δράστες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είναι υπεύθυνη να επιβλέπει τους καταγεγραμμένους δράστες τηρώντας ειδικό προς τούτο αρχείο με τις διευθύνσεις διαμονής τους, να διατηρεί συνεχή επαφή μαζί τους, να διεξάγει έρευνες για ύποπτες δραστηριότητες τους, ακόμη και να προβαίνει σε επίσημες ειδοποιήσεις τρίτων για τυχόν κινδύνους που ενέχουν οι εν λόγω καταγεγραμμένοι παιδεραστές. Αυτές οι νομοθετικές εξουσίες περιλαμβάνουν και την έκδοση προειδοποιήσεων εναντίον υπόπτων, την παρακολούθηση τους κατά την αποφυλάκιση τους με εγγύηση ή άλλους όρους, όπως, επίσης, και ρητές απαγορεύσεις για μετάβαση σε ορισμένα μέρη ή την επικοινωνία τους με παιδιά. Παρόμοια νομοθετικά πλαίσια υφίστανται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου και λειτουργούν αποτελεσματικά και κυρίως προληπτικά.
Είναι, λοιπόν, αδήριτη πλέον η ανάγκη και στην Ελλάδα να υπάρξει ένα σύγχρονο αποτελεσματικό πλαίσιο πρόληψης και αποτελεσματικής καταπολέμησης αυτής της σύγχρονης μάστιγας, η οποία προσβάλει τις αρχές και τις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού και διαβρώνει τα θεμέλια της δημοκρατίας. Αναμφίβολα, η δημοκρατία είναι επιεικής προς όλους εκείνους που παραβιάζουν τους νόμους της σεβόμενη και τα δικαιώματα τους που απορρέουν από του νόμους του κράτους, αλλά συγχρόνως η θέσπιση και εφαρμογή των νόμων είναι και η ουσιώδης προϋπόθεση της ύπαρξης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Διότι, όπως εύστοχα επισήμανε ο Δημοσθένης, ο σημαντικότερος ρήτορας της αρχαιότητας, αν οι νόμοι δεν τηρούνται, τότε η ανθρώπινη ζωή δεν θα διέφερε καθόλου από αυτή των θηρίων.-
* Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε.α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπηρέτησε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας-Europol, στη Χάγη, ως υπεύθυνος εξωτερικών και δημοσίων σχέσεων και διετέλεσε προϊστάμενος των Εθνικών Γραφείων Interpol και Europol. Έχει διδάξει στις Αστυνομικές Ακαδημίες της Ελληνικής και Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Δώδεκα συμβουλές για τη διαχείριση σχέσεων με τα παιδιά μετά τόσο καιρό εγκλεισμού Νέα τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για γονείς και παιδιά από το δήμο Αθηναίων και τα Χωριά SOS
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρήνος για τον Γιώργο Μαυρίδη – Η σπαρακτική ανάρτηση
- Σφραγίζεται για 23 ημέρες η «Δεξαμενή» στο Κολωνάκι -Πρόστιμο 5.000 ευρώ
- Ετσι όμως άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία
- Μια χώρα ξέφραγο αμπέλι όπου όλοι οι υποκριτές μαζεύτηκαν στην Αγία Παρασκευή
- Σήμερα η απόφαση για το νέο ξενοδοχείο 600 κλινών στην Πατησίων
- Φονικό στα Ανώγεια: Στη φυλακή ο 29χρονος-Συγκλονιστική η απολογία του-Έκλαιγε δύο ώρες με αναφιλητά
- «Ράδιο Αρβύλα»: Σφοδρές αντιδράσεις για βίντεο που σατιρίζει την Θεία Κοινωνία
- Διαμαρτυρία καλλιτεχνών στις 12 στη Βουλή – Ανακοινώσεις Μενδώνη για μέτρα στήριξης
- Κεραμέως: Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και το ενδεχόμενο κρούσματος σε σχολική μονάδα
- Μια δολοφονία, η γυναίκα… νυχτερίδα και ο πόλεμος – Κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για τον κορωνοϊό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η μάστιγα της παιδεραστίας της σύγχρονης κοινωνίας
- Και δεύτερος επιβάτης στα ταξί – Εντός Μαΐου οι αποφάσεις για τα αεροπορικά ταξίδια
- Τι συμβαίνει τελικά με όσους βρίσκονται ξανά θετικοί στον κορονοϊό
- Ινδία: Πολλοί νεκροί, περισσότεροι από 1.000 τραυματίες από διαρροή σε χημικό εργοστάσιο
- Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας: Πιθανοί κίνδυνοι από την άρση των περιορισμών στις πτήσεις
- Πανδημία: Το 17% των παιδιών στις ΗΠΑ δεν τρώνε όταν πεινούν εξαιτίας έλλειψης χρημάτων
- Στο όριο οι αντοχές και τα αποθέματα της Ελληνικής Οικονομίας
- Ποια είναι τα μέτρα στήριξης πολλών κρατών για τις τουριστικές επιχειρήσεις
- Πόσο ασφαλές είναι να στείλετε λουλούδια για την ημέρα της μητέρας;
- Μικρές συμβουλές για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα φρέσκα στο φυγείο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καραμανλής: Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου πυκνώνουν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ
- ΠΑΓΝΗ: Αντιδρούν στην διακοπή των αδειών ειδικού σκοπού
- Γιάννης Αντετοκούνμπο : Διαλέγοντας παπούτσια μαζί με τον γιο του
- Αποδείξεις: Παραμένει η υποχρέωση για το 30% του εισοδήματος
- Netflix: Η σειρά που θα σου θυμίσει πώς ήταν ένα ξένοιαστο καλοκαίρι
- Δεν έχει κορωνοϊό ο άνδρας που απειλούσε να πέσει από ταράτσα στην Παραλία Πατρών
- Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από την κατάποση τροφίμων - Τι ισχύει για το νερό
- «Ευαγγελισμός»: Αρνητικό στον κορωνοϊό όλο το προσωπικό
- Νέα έκκληση του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 4,7 δισ. για την προστασία των πιο ευάλωτων χωρών από την πανδημία