Η μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού φέρνει ψαλίδι στις συντάξεις με όριο τα 1.000 ευρώ

Αναταράξεις προβλέπονται στη δομή του συνταξιοδοτικού συστήματος με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού να είναι πλέον προ των πυλών. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και θα αφορούν πρωτίστως τις υψηλές συντάξεις ενώ εάν δεν επιτευχθούν οι απαραίτητοι δημοσιονομικοί στόχοι ίσως επεκταθούν. Στο προωθούμενο μοντέλο ''ενώνονται'' η κύρια με την επικουρική σύνταξη και ενιαιοποιούνται οι κανόνες για τις εισφορές και τις παροχές. Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια αφορά στη δημιουργία εθνικής σύνταξης απαλλαγμένης από εισοδηματικά κριτήρια αλλά με χρηματοδότηση από φορολογία σε συνάρτηση
με το όριο της φτώχειας στα 400 ευρώ. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η ανταποδοτική σύνταξη.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει τονίζοντας ότι δενθα εφαρμοστούν οριζόβτιες περικοπές και ότι το νέο σύστημα θα εξασφαλίσει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύεται, σήμερα, Κυριακή, στην εφημείδα το Έθνος τα επικρατέστερα σενάρια της μεταρρύθμισης είναι:

Οι κλιμακωτές περικοπές συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) είναι προ των πυλών αφού το επόμενο 3μηνο πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 450 εκατ. ευρώ ενώ για το 2016 1,8 δισ. Παράλληλα τα ελλείμματα των Ταμείων δημιουργούν πονοκέφαλο.

Αναμένονται παρεμβάσεις στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ. Μάλιστα οι περικοπές ίσως φτάσουν και το 6% ενώ το ποσοστό θα κλιμακώνεται στο 10% για αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν εξασφαλιστούν, τότε οι περικοπές θα επεκταθούν και στα ποσά των 1.000 ευρώ με ψαλίδι στο 3%.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδας, ίσως να αυξηθούν οι κατώτατες συντάξεις ως αντιστάθμισμα - εάν και εφόσον το επιτρέπεουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Το νέο μοντέλο του Ασφαλιστικού προβλέπει να ενοποιηθεί η κύρια με την επικουρική σύνταξη και να γίνουν ενιαίοι οι κανόνες για εισφορές και παροχές ώστε το σύστημα να ομοιομορφοποιηθεί. Αυτό θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ατομικών λογαριασμών, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο και παλιοί ασφαλισμένοι (πριν το 1993).

Ένα από τα σενάρια του νέου μοντέλου προβλέπει εθνική σύνταξη με χρηματοδότηση από τη φορολογία, ανταποδοτική με ατομικούς λογαριασμούς (θα υπολογίζεται με βάσει το ύψος των εισφορών που έχουν καταβάλει) και πρόσθετο εισόδημα στα επαγγελματικά Ταμεία.

Η σύνταξη όσων έχων ατομικούς λογαριασμούς θα υπολογίζεται με βάση το ύψος των εισφορών που έχουν καταβάλει. Όπως αναφέρεται στο Έθνος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν θα μειωθούν ειδικά για τους νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993). Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση από το 70% που είναι σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης να κυμαίνεται πλέον στο 50-55%. χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται όμως.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα