Η μέρα που πάγωσαν οι αγορές

«Τσουνάμι» που σάρωσε τις αγορές σε όλο τον κόσμο προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία καθώς ο κόσμος αντιδρά στη αβεβαιότητα που προκαλεί η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.

Οι προβλέψεις οικονομικών αναλυτών για οικονομικό χάος και ύφεση έπειτα από μια απόφαση υπέρ του Brexit μοιάζουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ότι επαληθεύονται.

Η στερλίνα το πρωί της Παρασκευή έπεσε σε χαμηλά τριών δεκαετιών, ενώ η υποχώρηση του FTSE 100
απείλησε τη χώρα να χάσει την πέμπτη θέση της στην παγκόσμια οικονομία.

Παρουσιάζουμε 9 δεδομένα που δείχνουν πως αντέδρασαν οι αγορές σε αυτή την ιστορική ψήφο των Βρετανών.

1. Το ΑΑΑ πάει περίπατο

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's μετέβαλε χθες Παρασκευή από σταθερή σε αρνητική την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη νίκη του Brexit, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεό της στο εγγύς μέλλον.

Ο Μούντις εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη προχθές Πέμπτη στη Βρετανία πυροδοτεί «μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας», η οποία πρόκειται να έχει «αρνητικές συνέπειες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης» της βρετανικής οικονομίας.

Ο οίκος τοποθετεί σήμερα το βρετανικό κρατικό αξιόχρεο στη βαθμίδα Aa1.

Επίσης ο Standard and Poors και άλλοι έχουν δηλώσει ότι είναι πολύ πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να χάσει το ΑΑΑ

2.Βουτιά η στερλίνα

Την Παρασκευή η στερλίνα, αν και αργότερα ανέκαμψε, βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ισοτιμία με το δολάριο από το 1985

3.Φτωχότερη από τη Γαλλία

Με το που άνοιξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου το πρωί ο FTSE 100 έχασε 122 δισ λίρες μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να χάσει τη θέση του ως η πέμπτη οικονομία στον κόσμο, ενώ βρέθηκε πίσω και από τη Γαλλία.

4. Στα πρόθυρα της ύφεσης

Η «ετυμηγορία» των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ θα φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της ύφεσης η οποία εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του κόσμου, προειδοποιούν οικονομολόγοι. Ο Guardian σε άρθρο επισημαίνει αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας πως ο φόβος στο να επενδύσει κανείς και το χάος στις αγορές μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμη μια ύφεση.

5.Πρόβλημα για τον τουρισμό

Το πασίγνωστο ταξιδιωτικό γραφείο Thoma Cook σταμάτησε τι διαδικτυακές πωλήσεις του για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξεμείνει από μετρητά έπειτα από τη φρενίτιδα πολλών Βρετανών να τρέξουν στα ανταλλακτήρια νομίσματος.

6.Ευρωστεναχώριες

Η ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ έπεσε ραγδαία σε επίπεδα του 2014 και αναλυτές εκφράζουν φόβους για τη βιωσιμότητα του ευρώ.

7. Η βουτιά

Αρχικά όταν όλοι νόμιζαν πως το Bremain υπερισχύει η στερλίνα πήρε την ανιούσα όμως όταν αυτή η ελπίδα διαψεύσθηκε καταποντίστηκε σε επίπεδα που ξεπερνούσαν την «Μαύρη Τετάρτη» το 1992 όταν η κυβέρνηση των Τόρις αναγκάστηκε να βγάλει τη χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM).

8. Η σχέση με το δολάριο

Η στερλίνα έπεσε μέχρι και 10% σε σύγκριση με το δολάριο και έφτασε στα επίπεδα του 1985. Είναι η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία.

9.Μετασεισμοί σε όλο τον κόσμο

Τα αρνητικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ξεπέρασαν την ΕΕ και τις ΗΠΑ και έφτασαν μέχρι την Ασία. Έτσι καταγράφτηκε «κραχ» και στα ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα με τον δείκτη Nikkei να κλείνει με πτώση 7,92% στις 14.952 μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

«Βουτιά» από Αθήνα μέχρι Νέα Υόρκη και Τόκιο - Το ευρώ, ο χρυσός και πόσο χαμηλά είναι στερλίνα

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα