Η μορφή άνοιας που εμφανίζεται από κατάχρηση αλκοόλ και το αυστηρό όριο που μπορούμε να πίνουμε

Iδανικά θα πρέπει να αφήσουμε το ποτήρι εντελώς μετά τα 65 μας...

Αν και πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής μας έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να αποδειχθεί οριστικά ότι μια επιλογή προκαλεί την πάθηση.

Ωστόσο, οι ερευνητές είναι αρκετά βέβαιοι ότι 14 «δυνητικά τροποποιήσιμοι» παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής αδράνειας, του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν έως και το 45% του κινδύνου να αναπτύξουμε άνοια. 

Πράγματι, ο νευρολόγος και συγγραφέας γύρω από την άνοια, Ρίτσαρντ Ριστάκ, λέει ότι ιδανικά

θα πρέπει να αφήσουμε το ποτήρι εντελώς μετά τα 65 μας χρόνια, καθώς μπορεί όχι μόνο να βλάψει τον εγκέφαλό μας, αλλά και να αυξήσει την πιθανότητα πτώσης (που συνδέεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ).

 Ωστόσο, αν μας αρέσει κάποια περίεργη συμβουλή, η οργάνωση, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ, μοιράστηκε ορισμένες οδηγίες.

Ποιες είναι αυτές: 

Σύμφωνα με τον οργανισμό, «η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα συνιστώμενα όρια (14 μονάδες την εβδομάδα) για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να συρρικνώσει τα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη».

Προσθέτουν ότι αν πίνουμε περισσότερες από 28 μονάδες την εβδομάδα, αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονη μείωση των δεξιοτήτων σκέψης καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

Αλκοολική μονάδα είναι η ποσότητα του αλκοολούχου ποτού που περιέχει 10 γραμμάρια καθαρής αιθιλικής αλκοόλης. 

Ενδεικτικά, μια αλκοολική μονάδα περιέχεται σε:

Ενα μικρό ποτήρι κρασί (75 ml)

Ενα ούζο ή μια ρακή (25 ml)

Ενα ουίσκι, βότκα ή τζιν (25 ml)

ΜΙα μπύρα (500 ml 5% έχει δυο αλκοολικές μονάδες)

Η κατανάλωση περισσότερων μονάδων από ό,τι συνιστάται από οργανισμούς υγείας όπως το NHS σχετίζεται με μειωμένο όγκο της λευκής ουσίας του εγκεφάλου. (* Ο λόγος για την οδό νευρικών πληροφοριών που είναι πλέον γνωστό ότι εμπλέκεται σε μια σειρά παθήσεων και ασθενειών και παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη μάθηση και στον συντονισμό απομακρυσμένων εγκεφαλικών κέντρων). 

Ο δρ Ριστάκ επισημαίνει στο βιβλίο του, «Πώς να αποτρέψετε την άνοια», ότι υπάρχει μια μορφή άνοιας που εμφανίζεται κυρίως χάρη στην κατάχρηση αλκοόλ. Το σύνδρομο Korsakoff, λέει, «σημαδεύεται από σοβαρή απώλεια της πρόσφατης μνήμης» και «είναι αποτέλεσμα της άμεσης επίδρασης του αλκοόλ στον εγκέφαλο». 

Σημαίνει ότι τα επίπεδα θειαμίνης μας μειώνονται και «μέσα σε μια ώρα, ένας κανονικά λειτουργικός (αλλά γερός πότης) μπορεί να μπερδευτεί, να χάσει την ισορροπία του, να τρεκλίσει και να πέσει. Πιο πολύ επηρεάζεται η μνήμη για τα πρόσφατα γεγονότα»

Πώς και πότε πρέπει να περιορίσω το αλκοόλ;

Η Εταιρεία Αλτσχάιμερ λέει ότι η τήρηση των συνιστώμενων ορίων - εάν δεν είμαστε σίγουροι, ας δοκιμάσουμε να παρακολουθούμε τις μονάδες μας και να τις μειώσουμε εάν χρειάζεται - μπορεί να είναι χρήσιμη.

Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προσθέτει ότι θα πρέπει να σκεφτούμε να σταματήσουμε το αλκοόλ εάν:

Αισθανόμαστε ότι πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα που πίνουμεΟι άλλοι άνθρωποι μας επικρίνουν για το ότι πίνουμεΑισθανόμαστε ένοχοι ή άσχημα για το ότι πίνουμεΧρειαζόμαστε ένα ποτό πρώτα - πρώτα το πρωί για να σταθεροποιήσουμε τα νεύρα μας ή να απαλλαγούμε από το hangover.

Ισως να είναι καλό να επισκεφθούμε έναν παθολόγο ή ειδικό γιατρό αν θεωρήσουμε ότι το χρειαζόμαστε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η μορφή άνοιας που εμφανίζεται από κατάχρηση αλκοόλ και το αυστηρό όριο που μπορούμε να πίνουμε,