Η «νέα φρουρά» του Κυριάκου Μητσοτάκη: Έξι ανερχόμενα στελέχη «εμπροσθοφυλακής» στη ΝΔ



Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δείχνει να προβαίνει σε επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα με διπλό στόχο την «επανεκκίνηση» του κόμματος και την κινητοποίηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, και με το 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο του κόμματος να είναι σε εξέλιξη, η HuffPost Greece μίλησε με έξι νέα, ανερχόμενα «στελέχη εμπροσθοφυλακής» της ΝΔ.


Μαρία Ξυτάκη: Συντονίστρια Ομάδων Εργασίας στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού &Επικοινωνίας της ΝΔ, με υπηρεσία στον τραπεζικό κλάδο, τον κλάδο του λιανεμπορίου και των online υπηρεσιών μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc in New Media, Information and Society από το London School of Economics and Political Science και πτυχιούχος Ψυχολογίας του Deree College.. Από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Μάρτιο 2016 ήταν η εκλεγμένη Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics.

Όμηρος Τσάπαλος: Πολιτικός Επιστήμονας- Σύμβουλος Στρατηγικής, απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές Σπουδές στη Πολιτική Επικοινωνία στο London School of Economics. Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας. General Manager στην εταιρία Spin Communications.

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος: Σύμβουλος online επικοινωνίας/ υπεύθυνος τομέα κοινωνικών δικτύων του Κυριάκου Μητσοτάκη και SEO Expert/ Web analytics manager στη Eurobank από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν είχε εργαστεί επίσης στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το 2006 ορίστηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Νέων από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Είναι Μηχανικός Αυτοματισμού ΤΕ και συνεχίζει τις σπουδές του στο Marketing, την Online Επικοινωνία, Διαφήμιση και Στρατηγική. Το 2013 ως πρόεδρος του 9ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ αποχώρησε από την ενεργό δράση της νεολαίας και εξελέγη στην ΠΕ της ΝΔ.

Νίκος Σοφιανός: Υποψήφιος για την ΠΕ της ΝΔ. ΓΓ της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΑ. Επικεφαλής των εταιρειών Ν. Σοφιανός Ε.Ε. – Παρκέτα ΣΟΦΙΑΝΟΣ, Ξενοδοχείο Λητώ Ύδρας A.Ξ.Ε. και Nasia Real Estate Development S.R.L., καθώς και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας ALCO A.E.. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του Deree College, (B.Sc. Marketing Management, 1989), του Ελληνικό Ωδείου και του London School of Economics and Political ScienceLSE. Έχει διατελέσει μέλος του Γ.Σ. του Σ.Ε.Β. (1999 – 2005), αντιπρόεδρος των ξένων επενδυτών Ρουμανίας (2006-2009), μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ (1997 – σήμερα) και μέλος του Δ.Σ. του Invest in Greece (2009 – 2010).

Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος: Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ από το 9ο Συνέδριο του Κόμματος και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.Σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πολιτική Διαχείριση στο George Washington University στη Washington, DC με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε think tanks και ως σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτικής διαχείρισης στον ιδιωτικό τομέα, στον κοινωνικό τομέα, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Πανεπιστήμια και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ανεξάρτητος Σύμβουλος Επικοινωνίας, ενώ αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά ΜΜΕ. Συμμετείχε από τα φοιτητικά του χρόνια στη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ και στην ΟΝΝΕΔ.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) για δύο συνεχόμενες θητείες. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη στρατηγική επικοινωνία. Είναι campaign trainer στο International Republican Institute, συνιδρυτής του Transatlantic Youth Summit και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας "Brain Gain", με στόχο την επιστροφή της "γενιάς του Brain Drain". Το 2014 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Σήμερα είναι υπεύθυνος για την digital επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο εκλογών σύντομα; Είναι η ΝΔ έτοιμη να αναλάβει τα ηνία;

Μαρία Ξυτάκη: Πιστεύω ότι το να αναλωνόμαστε σε εκλογολογία και σε σενάρια γενικώς, δεν εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες της πατρίδας μας. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα όμως, είναι ότι η χώρα μας βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι Έλληνες και η χώρα δεν αντέχουν άλλη εξαθλίωση. Αν έχουμε σύντομα και πάλι εκλογές, θα είναι ως αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών και κακής διαπραγμάτευσης. Η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη.

Όμηρος Τσάπαλος: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει το εθνικό κόστος της ξαφνικής προσφυγής στις κάλπες. Τις προκάλεσε άλλωστε ήδη τρεις φορές μέσα σε 16 μήνες. Όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει, οι εκλογές μπορούν να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή. Και θα προκύψουν είτε ως τρόπος διαφυγής του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία είτε ως τρόπος ενός ακόμη εκβιασμού των πολιτών μέσα από ένα κατασκευασμένο ψευτοδίλημμα. Μην ξαφνιαστούμε αν ακούσουμε τον κ. Τσίπρα να λέει πως «προσφεύγω στις κάλπες για να έχω νωπή λαϊκή εντολή και να διαπραγματευθώ καλύτερα μια νέα συμφωνία που δεν θα συμπεριλαμβάνει την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα». Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη τόσο για να κριθεί από τους πολίτες όσο και για να εγκριθεί για την διακυβέρνηση της χώρας.

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος: Αναμφίβολα, η χώρα πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Δεν ξέρω αν είναι επιθυμία, ευχή ή πρόβλεψη. Μάλλον είναι και τα τρία. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως η σκληρή πραγματικότητα θα εξαναγκάσει τον κ. Τσίπρα να αναλογιστεί τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα. Όσο για τη ΝΔ, οφείλει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Νίκος Σοφιανός: Η ΝΔ είναι έτοιμη σε κάθε στιγμή να κυβερνήσει και φυσικά να κυβερνήσει καλύτερα. Θα πω χωρίς περιστροφές ότι είναι έτοιμη να αναλάβει κάθε ευθύνη, κυρίως αυτή που αποποιείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Την ευθύνη εξόδου της χώρας από την κρίση. Ο κύριος Τσίπρας και οι υπουργοί του θριαμβολογούν υποκρινόμενοι ότι διαπραγματεύονται. Στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνουν είναι να ανεβάζουν το λογαριασμό που θα πληρώσουν τελικά οι πολίτες. Μια τυχοδιωκτική κυβέρνηση που είναι στριμωγμένη στον τοίχο είναι ικανή για τα πάντα. Είναι ικανός ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σ’ ένα ακόμα δακρύβρεχτο διάγγελμα και στην αναγγελία ενός νέου, και πάλι χωρίς λόγο, δημοψηφίσματος.

Απέναντι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΝΔ οφείλει ν' αντιδράσει δυναμικά και να προτρέψει όχι μόνο τους ψηφοφόρους της αλλά και κάθε λογικό και υπεύθυνο πολίτη να επιλέξει την αποχή. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην υπάρξει η ελάχιστη συμμετοχή του 60% που απαιτείται και έτσι το δημοψήφισμα θα είναι άκυρο και θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές. Θεωρώ επομένως το ενδεχόμενο των εκλογών ισχυρό.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Ο κ. Τσίπρας στην μέχρι τώρα πορεία του έχει αποδείξει ότι έχει μια ροπή προς την απόδραση από τις ευθύνες του. Υπό αυτή την έννοια το ενδεχόμενο των εκλογών είναι πάντα πιθανό.

Η ΝΔ με το 10ο Συνέδριο της ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο της οργανωτικής της ανασυγκρότησης, αναδεικνύει νέα στελέχη, ενώ με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζεται το κυβερνητικό μας πρόγραμμα ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής. Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Δεν ζητά μόνο η ΝΔ εκλογές. Δεν υπάρχει πολίτης στην Ελλάδα σήμερα που να πιστεύει οτι η πολιτική της Κυβέρνησης κάνει καλό στη χώρα και στην καθημερινότητά του. Εκτός από τους διορισμένους φίλους, κολλητούς και συγγενείς του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς. Άρα ναι, θεωρώ πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών σύντομα γιατί η ίδια η κοινωνία το ζητάει.

Η ΝΔ θεωρείται από πολλούς ένα «γερασμένο» κόμμα. Τι απαντάτε;

Μαρία Ξυτάκη: Αν καθίσετε με μια παρέα νέων ανθρώπων και συζητήσετε μαζί τους, θα διαπιστώσετε ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα πολιτικά κόμματα και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Η απήχηση στις νεότερες γενιές δεν κερδίζεται ευκαιριακά, με κορώνες, τάζοντας πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Πιστεύω ότι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να εμπιστευθούν ξανά οι νέοι την πολιτική. Με το νέο Καταστατικό που θα ψηφιστεί στο 10ο Συνέδριο που έρχεται, μπαίνουν οι βάσεις ώστε να προκύψει ένα κόμμα ανοιχτό, προσιτό και ελκυστικό στους νέους.

Όμηρος Τσάπαλος: Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η ΝΔ τα τελευταία χρόνια βασίστηκε σε ένα «γερασμένο» στελεχιακό δυναμικό το οποίο δεν μπόρεσε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις νεότερες γενιές, με αποτέλεσμα η απήχηση της σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες να είναι πολύ χαμηλή. Ωστόσο, η οργανωτική επανεκκίνηση της παράταξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ανανέωση κατά 65% των στελεχών που απαρτίζουν τα τοπικά και νομαρχιακά συμβούλια καθώς και η νέα πνοή που ο ίδιος φέρνει σε επίπεδο πολιτικών και προτάσεων οριστικής εξόδου από την κρίση, δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την Παιδεία, δεν μπορεί να αφήσει τη νέα γενιά ασυγκίνητη.

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος: Η ηλικία ενός κόμματος προσδιορίζεται από τις ιδέες που πρεσβεύει και υπηρετεί και από τις προτάσεις που κομίζει στην πολιτική ζωή του τόπου. Συνεπώς, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία δεν φοβήθηκε να κάνει μία ειλικρινή αυτοκριτική και δεν δίστασε να ανανεώσει πλήρως τις δομές της, σπεύδοντας να εκσυγχρονίσει τις λειτουργίες της, κάθε άλλο παρά γηρασμένη μπορεί να θεωρηθεί.

Νίκος Σοφιανός: Η ΝΔ ψήφισε πριν λίγο καιρό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αρχηγό της. Ψήφισε ανανέωση. Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα. Το 10ο συνέδριο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την επανεκκίνηση του κόμματος με σημαντικές καταστατικές αλλαγές αλλά και ανανέωση σε πρόσωπα. Το στοίχημά μας είναι να ξανακάνουμε τη ΝΔ πλειοψηφικό κίνημα στην κοινωνία. Επιλέγω τη λέξη κίνημα και την εννοώ. Η πολιτική υπάρχει μέσα από τους πολίτες και για τους πολίτες. Αν η ουσία της δεν είναι κινηματική δεν θα μπορέσει και να τους εκφράσει.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Αν διαβάσει κανείς την ιστορία της ΝΔ θα διαπιστώσει ότι μια τουλάχιστον φορά ανά δεκαετία δέχεται αυτή την κριτική του «γερασμένου» κόμματος και απαντά με γενναία ανανέωση. Σε τέτοια φάση βρισκόμαστε και σήμερα. Είναι σύνηθες αυτό σε ιστορικά κόμματα.

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πλέον πρωτοπορία της ΝΔ, ενώ με τη νέα ηγεσία η απήχησή μας στις νέες ηλικίες βελτιώνεται. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης η πολιτική πρόταση της ΝΔ αφορά και απευθύνεται πρώτα από όλα στη νέα γενιά, που εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Έχετε δίκιο. Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της στις 20 Δεκεμβρίου ήταν τα 61 έτη. Γι αυτό επιχειρήσαμε και πετύχαμε 70% ανανέωση σε όλες τις τοπικές οργανώσεις αλλά και στην κεντρική διοίκησης. Μπήκαν νέα πρόσωπα, με όρεξη για δουλειά και για αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο που δουλεύουμε. Ήδη, αν κάποιος περάσει από τη Συγγρού σήμερα, βλέπει έναν ζωντανό οργανισμό. Ομάδες εργασίας συνεδριάζουν καθημερινά, νέα παιδιά βοηθούν ως εθελοντές, ακόμα και το branding της ΝΔ στο διαδίκτυο έχει αλλάξει εντελώς. Χαρακτηριστικό οτι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στα social media μεγαλώνει συνεχώς.

Πώς αξιολογείτε τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΟΝΝΕΔ;

Μαρία Ξυτάκη: Το τελευταίο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εξέπεμψε μία εικόνα που δε συνάδει με την ιστορία της οργάνωσης και τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια σύγχρονη οργανωμένη πολιτική νεολαία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη γενναία απόφαση επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ με στόχο να γίνει μια σύγχρονη, δημιουργική, ανοιχτή πολιτική νεολαία, που θα προβάλλει και θα υπηρετεί ιδέες και πολιτικές υπέρ της πατρίδας μας και των νέων.

Όμηρος Τσάπαλος: Η κατάσταση που επικρατούσε στην ΟΝΝΕΔ τα τελευταία χρόνια δεν τιμούσε κανέναν. Η ΟΝΝΕΔ δεν επιτελούσε τον ρόλο του συνδετικού κρίκου με τη Νέα Γενιά ούτε παρήγε πραγματική πολιτική. Αν το έκανε δεν θα είχαμε αυτά τα τραγικά ποσοστά απήχησης στη νέα γενιά. Λειτουργούσε περισσότερο ως μηχανισμός παραγωγής υποψήφιων βουλευτών παρά σαν οργανισμός παραγωγής προτάσεων για το καλό του τόπου και των νέων ανθρώπων. Όλοι το ήξεραν, κανείς όμως δεν πήρε την πολιτική πρωτοβουλία να σπάσει το απόστημα. Τα πάρτι και οι εκδρομές δεν πρέπει να είναι ο αυτοσκοπός μιας πολιτικής νεολαίας αλλά η επιβράβευση της σκληρής δουλειάς.

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος: Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ ήταν επιβεβλημένη, μετά από όλα όσα έγιναν στο 10ο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Η Οργάνωση, δυστυχώς, υιοθέτησε πολλές παλαιοκομματικές λογικές και σταμάτησε να παράγει πολιτική και να είναι καταλύτης θετικών εξελίξεων και πρωτοβουλιών.

Ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην ΟΝΝΕΔ, όμως, έχουμε όλοι μας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Προέδρου της ΝΔ, ήταν η καλύτερη δυνατή. Τέλος, σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ η εκπροσώπηση της ΟΝΝΕΔ στης ΠΕ της ΝΔ είναι σαφώς πιο ενισχυμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Νίκος Σοφιανός: Οι κομματικές νεολαίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης κυρίως γιατί λειτούργησαν ως αγωγοί ενσωμάτωσης των νέων πολιτών στο πολιτικό φαινόμενο. Με την πάροδο του χρόνου η πολιτική δράση των οργανωμένων νεολαιών από κοινωνική παρέμβαση για την ανανέωση έγινε ωφελιμιστική διαχείριση για τη στασιμότητα. Το ίδιο το φαινόμενο της πολιτικής απέκτησε αποκρουστική όψη για τον νέο άνθρωπο. Έτσι στο χώρο των κομματικών νεολαιών παρέμειναν λίγοι «καρεκλοκένταυροι» που ουσιαστικά αναλώνονται πλέον μέσα και από τους «μηχανισμούς» ιδιοτελών σκοπών. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή παρακμή (και) της ΟΝΝΕΔ. Η επανίδρυσή της είναι μονόδρομος.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Ήταν πολύ δυσάρεστες οι εικόνες από το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, ειδικά για όσους από μας προερχόμαστε από την Οργάνωση. Επί χρόνια είχε επικρατήσει η λογική να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και αυτό οδήγησε στην παρακμή.

Υπάρχουν όμως αξιόλογα στελέχη στην ΟΝΝΕΔ, που μέχρι σήμερα αναλώνονταν σε μια μάχη μηχανισμών. Η Οργάνωση επανιδρύεται και είναι στο χέρι των μελών της να δημιουργήσουν μια σύγχρονη, ανοιχτή πολιτική νεολαία.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Κάποιοι 40χρονοι φοιτητοπατέρες επιχείρησαν ξανά να ελέγξουν πλήρως την ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριό της, μην αφήνοντας τους νέους, τα πραγματικά μέλη της να εκφραστούν ελεύθερα με εκλογές. Αυτό μπορεί να συνέβαινε στο παρελθόν αλλά στη Νέα Δημοκρατία του 2016 αυτές οι πρακτικές δεν έχουν θέση. Η ΟΝΝΕΔ χρειάζεται επανίδρυση και σύγχρονη δομή με βάση τις Ευρωπαϊκές Νεολαίες. Θα προχωρήσουμε σύντομα σε Συνέδριο Επανίδρυσης.

Θα μπορούσατε να συνοψίσετε τους πυλώνες στους οποίους θα έπρεπε να στηριχθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος της προσφυγικής κρίσης;

Μαρία Ξυτάκη: Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Όσοι άνθρωποι βρίσκονται ήδη εδώ, και μέχρι να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες, θα πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε ελεγχόμενους οργανωμένους χώρους στους οποίους θα τους παρέχονται όλα όσα χρειάζονται για την υγιεινή τους και την ομαλή και ειρηνική τους διαμονή διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αποκρουστικές εικόνες εξαθλιωμένων ανθρώπων δε θα επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα της χώρα μας εν όψει τουριστικής περιόδου.

Όμηρος Τσάπαλος: Σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους αλλά κυρίως απέναντι στους Έλληνες πολίτες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Οι καταυλισμοί σε Πειραιά και Ειδομένη θα πρέπει να εκκενωθούν άμεσα και το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται εκεί θα πρέπει να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί η υπηρεσία εξέτασης αιτημάτων ασύλου γιατί αν δεν συμβεί τότε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα παραμείνουν στα νησιά και δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ στη Τουρκία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει α) για την γρήγορη διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για υποδομές, σίτιση και μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων β) για την άμεση σύσταση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής/Συνοριοφυλακής με σκοπό την συμβολή της στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο γ) για την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για να μην προκύψει ξαφνική εμπλοκή που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλούς κινδύνους για τη χώρα μας.

Σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει διπλωματικές πρωτοβουλίες, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία.

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος: α) Διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών και κλειστά κέντρα κράτησης για τους δεύτερους. β) Αξιοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους πρόσφυγες. γ) Καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. δ) Να διασφαλιστεί ότι η Νατοϊκή δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. ε)Αξιοποίηση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών πόρων για την προσφυγική κρίση.

Νίκος Σοφιανός: α) Καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, τα σημεία εισδοχής είναι 5-6 συγκεκριμένα, η εντόπιση των λέμβων μεταφοράς γίνεται από τη στιγμή που φεύγουν από τα Τουρκικά παράλια. β) Άμεση συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών σε ελεγχόμενους χώρους συγκέντρωσης και πάντως είναι σημαντικό να μη διαταράσσεται από έκνομες ενέργειες η κανονικότητα της επιχειρηματικής και γενικότερα της κοινωνικής καθημερινότητας. γ) Γρήγορος διαχωρισμός προσφύγων από τους μετανάστες, και επιστροφή με σύννομες αλλά συνοπτικές διαδικασίες αυτών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο ζήτημα, στο οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κινείται επί μήνες σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα το πρωταρχικό είναι το κράτος να επανακτήσει τον έλεγχο σε περιοχές, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις μεταφορές.

Από εκεί και πέρα η ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει και να επανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Μόνο έτσι μπορεί να διεκδικήσει από τις άλλες χώρες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διεκδικήσει μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια, την αναθεώρηση της συμφωνίας «Δουβλίνο 2» και τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού καθεστώτος ασύλου. Παράλληλα, η Ελλάδα οφείλει να διαμορφώσει ένα μακρόπνοο σχέδιο για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Θεωρώ ότι σήμερα πρέπει να γίνουν τα εξής: α) Η Ε.Ε. να αλλάξει την πολιτική αίτησης ασύλου. Όλες οι αιτήσεις να γίνονται μέσω των πρεσβειών στις χώρες προέλευσης ή τις γειτονικές. Έτσι, μέσω ενός ενιαίου μητρώου θα μπορεί να γίνεται μια δίκαιη, ελεγχόμενη και νόμιμη κατανομή προσφύγων και δεν θα μπλέκονται παράτυποι μετανάστες με πρόσφυγες. Το κόστος θα είναι μικρότερο, ο έλεγχος μεγαλύτερος. β) Η Interpol μέσω διεθνών απεσταλμένων και όχι της Τουρκικής αστυνομίας να επέμβει με διεθνή εντάλματα σύλληψης και να εντοπίσει τους παράνομους διακινητές στα τουρκικά παράλια. Η Τουρκία τους γνωρίζει αλλά δυστυχώς δεν κάνει τίποτα παρότι έχει δεσμευθεί γι αυτό. γ) Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους στο Αιγαίο. Δεδομένων των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών αναμένεται να αυξηθούν οι απόπειρες των διακινητών και άρα χρειάζεται ενίσχυση των προσπαθειών αποτροπής τους. δ)Εντός της Ελλάδας πρέπει να άμεσα να ολοκληρωθούν τα κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου. Καταυλισμοί σε Ειδομένη, Αεροδρόμιο, Πειραιά πρέπει να κλείσουν άμεσα και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες πρέπει να επαναπροωθηθούν.

Η ΝΔ έχει κατηγορηθεί ότι συνέχισε μια παράδοση κρατισμού κατά την εποχή του δικομματισμού, εν αντιθέσει με τις φιλελεύθερες ρίζες της. Θεωρείτε ότι ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι;

Μαρία Ξυτάκη: H ΝΔ έχει όντως παράδοση στον κρατισμό και τα ιστορικά παραδείγματα που το αποδεικνύουν αυτό είναι αρκετά. Θα πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και η αναπτυξιακή πολιτική ώστε ο κρατισμός να μην λειτουργεί υπονομευτικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ΝΔ είναι μια φιλελεύθερη, κεντροδεξιά, ευρωπαϊκή και δημοκρατική παράταξη. Αυτά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητα της.

Όμηρος Τσάπαλος: Η ΝΔ είναι αλήθεια πως υπέκυψε αρκετές φορές στις φωνές του λαϊκισμού και των συντεχνιακών αιτημάτων. Κινδύνευσε να απολέσει το ηθικό της πλεονέκτημα αναφορικά με την μεταρρυθμιστική πρόοδο, την ανάπτυξη και την παροχή ίσων ευκαιριών για την ελληνική Κοινωνία. Ωστόσο, κάθε φορά που οι Έλληνες έπρεπε να κοιτάξουν κατάματα τη σκληρή αλήθεια και την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ΝΔ υπήρξε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Έχει κάνει την αυτοκριτική της και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη να προτείνει μια ολοκληρωμένη πρόταση οριστικής εξόδου από την κρίση.

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος: Η ΝΔ έκανε την πιο έντιμη αυτοκριτική που έχει κάνει ποτέ κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα. Το ζήτημα στις μέρες μας δεν είναι οι πολιτικές ταμπέλες. Η ΝΔ είναι το κόμμα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς έχει ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που στηρίζεται σε φιλελεύθερες αρχές και αξίες και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την ευρωπαική και παγκόσμια πραγματικότητα.

Νίκος Σοφιανός: Σαφέστατα και ισχύει! Η σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τον κρατισμό κρατάει από την ίδρυσή της. Να σας θυμίσω τις περιπτώσεις της Ολυμπιακής, των διυλιστηρίων Ασπροπύργου, του Ομίλου Ανδρεάδη. Να σας θυμίσω τέλος την πρόσφατη επιβολή του ΕΝΦΙΑ, ενός άδικου φόρου που φορολογεί την περιουσία που δεν παράγει εισόδημα. Πρέπει κάποια στιγμή να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στον κοινωνισμό και των κρατισμό και πάντως όχι σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η ΝΔ οφείλει να αναδείξει την αειφόρο επιχειρηματικότητα ως καίρια αναπτυξιακή επιλογή.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε κάποιες από τις πρακτικές του. Αυτό όμως ήταν η εξαίρεση. Ποτέ δεν γίναμε δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Η παράταξή μας είναι σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας και εκλεγόταν σε γενικές γραμμές με τη σωστή ατζέντα. Στην υλοποίηση ήταν που αντιμετωπίσαμε προβλήματα και στη σύγκρουση με ισχυρές συντεχνίες. Πιστεύω ότι η κρίση μας έχει ωθήσει να ωριμάσουμε.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Σίγουρα μεγάλα κύματα προσλήψεων στο δημόσιο αλλά και διόγκωσης κρατικών υπηρεσιών σε περιόδους που η ΝΔ ήταν κυβέρνηση δεν τιμά τις φιλελεύθερες ρίζες μας. Θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τη γιγάντωση του Δημοσίου που έφερε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ‘80 με οποιαδήποτε περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ η οποία αντικειμενικά ήταν πάντα το κόμμα που συγκριτικά με άλλα κόμματα ήθελε μικρότερο κράτος και ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα.

Με ποιες πολιτικές δυνάμεις εκτιμάτε πως θα μπορούσε να συμπορευτεί/ σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ;

Μαρία Ξυτάκη: Είμαστε κοντά με τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, που αντιλαμβάνονται ότι μόνο με συμμαχίες μπορούμε να πάμε μπροστά, που έχουν όρεξη να δημιουργήσουν, που θέλουν την Ελλάδα συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο και όχι απομονωμένη από αυτόν, που σέβονται τους Έλληνες και επιλέγουν να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, που είναι αποφασισμένες για βαθιές τομές και αλλαγή νοοτροπίας.

Όμηρος Τσάπαλος: Η ΝΔ απευθύνεται πρωτίστως στους πολίτες και δευτερευόντως σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή, χωρίς υπερβολή, η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος με ανοδική τάση είναι η ΝΔ. Κανείς δεν ξέρει αν μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, κόμματα του ευρύτερου Κέντρου ή της Δεξιάς θα υπάρχουν ως παίκτες στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τους πολίτες που τα ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Όλα τα άλλα έπονται.

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος: Δεν πιστεύω σε εκ των προτέρων «συμμαχίες». Το κόμμα μας έχει ένα σχέδιο διάσωσης και ανασυγκρότησης με βασικές προτεραιότητες το τέλος του λαϊκισμού, την καταπολέμηση του κρατισμού και την επαναφορά του κράτους δικαίου. Από αυτό και μόνο, φαίνεται ποιοι αποκλείονται.

Νίκος Σοφιανός: Με αυτές που συμφωνούν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μέσα στο πλαίσιο της πλήρους αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της προς τους εταίρους μας και της αποθέωσης της επιχειρηματικότητας.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Οι πολίτες με την ψήφο τους θα αποφασίσουν ποια κόμματα θα είναι στην επόμενη Βουλή και με ποια κοινοβουλευτική δύναμη. Εμείς θα είμαστε το πρώτο κόμμα και μπορούμε υπό προϋποθέσεις να συμπορευτούμε με ανθρώπους και πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που συνεργαστήκαμε τα τελευταία χρόνια.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Η Νέα Δημοκρατία συνομιλεί με όλους. Σίγουρα όμως τα τέσσερα κόμματα που έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση καταψηφίζοντας τον Σταύρο Δήμα, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, και έστειλαν την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, δεν θα έχουν θέση σε μια υπεύθυνη κυβέρνηση.

Μπορείτε να υποδείξετε τρεις τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για τη ΝΔ από μεταρρυθμιστικής πλευράς;

Μαρία Ξυτάκη: Συνοπτικά αναφέρω την μείωση των κρατικών δαπανών, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το σταθερό φορολογικό σύστημα και τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια, την τεχνολογική έρευνα και την καινοτομία.

Όμηρος Τσάπαλος: Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι το να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και ευέλικτη Δημόσια Διοίκηση που θα μειώνει τα γραφειοκρατικά κόστη για τον ιδιωτικό τομέα και τους απλούς πολίτες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική έξοδο από την κρίση. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι χωρίς ένα δίκαιο και μακρόπνοο φορολογικό σύστημα η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει και οι ξένες επενδύσεις θα διστάζουν να έλθουν σε μια χώρα που βρίσκεται σε διαρκή αναμονή. Οι πολίτες γνωρίζουν επίσης ότι η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος συνιστά προϋπόθεση της συλλογικής ανάπτυξης και ευημερίας της Ελληνικής Κοινωνίας. Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα ευοίωνο μέλλον σε αυτή τη χώρα. Δημόσια Διοίκηση, Δίκαιη Φορολογία και Παιδεία με αξιοκρατία και ποιότητα σε όλες τις βαθμίδες της είναι τρεις μόνο από τις μεταρρυθμίσεις-πυλώνες που οι πολίτες έχουν την απαίτηση από τη ΝΔ να υλοποιήσει.

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος: Παιδεία, επενδύσεις και φορολογικό. Εύκολη απάντηση. Η παιδεία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και χρειάζεται οξυγόνο. Η ανεργία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, δεν θα μειωθεί με προσευχές, αλλά, πρωτίστως, με προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Τέλος, τίποτα δεν θα γίνει αν δεν δημιουργηθεί ένα σταθερό και δίκαιο (για όλους) φορολογικό σύστημα.

Νίκος Σοφιανός: Τομέας 1ος: Άρση της μονιμότητας, αξιολόγηση και κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Τομέας 2ος: Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ακόμα και έχοντας χάσει την ευκαιρία για άμεση συνταγματική αναθεώρηση. Να ένα ωραίο ερώτημα για δημοψήφισμα! Τομέας 3ος: Θέσπιση με αμετάκλητο νόμο διάρκειας 10 ετών ενός σταθερού φορολογικού νομοσχεδίου.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Η ΝΔ δίνει προτεραιότητα στην παιδεία, όπου πρέπει να απενοχοποιήσουμε την αριστεία και να συνδέσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα με τις ανάγκες της εργασιακής αγοράς και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Στον τομέα της ανάπτυξης , επιδιώκουμε λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις. Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από την αγορά, μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η διευκόλυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι στο πολιτικό μας DNA. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η αξιοκρατία, οι παρεμβάσεις για μικρότερο, αλλά στιβαρό και αποτελεσματικότερο κράτος, η ενίσχυση της ασφάλειας, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Χρειαζόμαστε μια άμεση αναστροφή πορείας, από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση κάνει τα ακριβώς αντίθετα.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και θα είναι προς το συμφέρον των πολλών. Οι τρεις τομείς που θεωρώ οτι πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα η Νέα Δημοκρατία είναι: α) Δουλειές για όλους. Αυτό σημαίνει φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν ανέργους. Σημαίνει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον με flat tax. Σημαίνει ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Περισσότερες δουλειές σημαίνει μεγαλύτερη βιωσιμότητα για το Ασφαλιστικό. β) Μικρότερο και πιο λειτουργικό Κράτος. Απλοποίηση διαδικασιών, κάρτα του πολίτη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διαύγεια, μείωση γραφειοκρατίας, μείωση κρατικών δαπανών ώστε να μειωθούν και οι φόροι που πληρώνουν οι Έλληνες. γ) Εθνική Στρατηγική για την Παιδεία. Η αλλαγή νοοτροπίας στη χώρα και στη νέα γενιά περνά από το εκπαιδευτικό σύστημα. Από το σχολείο μέχρι τα διδακτορικά προγράμματα η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική διεθνώς. Έτσι θα κρατήσει τους νέους εδώ αντί να τους διώχνει, θα προσελκύσει ξένους φοιτητές και επενδύσεις και θα ενισχύσει την έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Το 10ο Συνέδριο της ΝΔ σε εικόνες
Μητσοτάκης: Αφήνουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος
Γεωργιάδης: Χρειάζονται νέα πρόσωπα, πρέπει να περάσει το μήνυμα της ΝΔ στην κοινωνία

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
νέα, νεα δημοκρατια, εξι, κυριακου, invest in greece, αλέξης τσίπρας, σταυρος δημας, χρυση αυγη, huffington post, online, msc, media, london, school, science, deree, αθηνα, expert, web, analytics, eurobank, τραπεζες, οννεδ, δραση, εβεα, λητώ, real, alco, lse, washington, ωνάσης, tanks, μμε, νδφκ, youth, εκλογες, τσιπρας, συριζα, ΔΝΤ, υπουργοι, δημοψηφισμα 2015, συμμετοχή, ελλαδα, βασεις, δημοσκοπηση, προβάλλει, θεσσαλονικη, πειραιας, αιγαιο, frontex, interpol, νατο, ενφια, ΠΑΣΟΚ, αναδιαρθρωση, βουλη, ΚΚΕ, μονιμοτητα, dna, σημαίνει, tax, βιωσιμότητα, ηλεκτρονική, διαυγεια, φοροι, feed, property, huffington, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, καρτα του πολιτη, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, αυτοδιοικηση, το στοιχημα, λητώ, χωρες, ηλεκτρονική, αυγη, δαπ, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, εικονες, ηγεσια, μμε, νδφκ, νησια, οξυγονο, οψη, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, πτυχιουχος, σημερινη, dna, eurobank, lse, msc, real, αγορα, αεροδρομιο, αιτησεις, ακυρο, ανεργια, απηχηση, ασφαλιστικο, ατζεντα, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, δευτερο, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δειχνει, δομη, διαδικτυο, δυναμικο, διπλο, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εννοια, εντυπα, εξελιξη, επικοινωνια, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ερευνα, ερχεται, εταιρια, ετη, ετων, ευθυνη, ζημια, ζωη, ζητα, υγιης, ιδεες, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ηλικια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, διαφημιση, ηθικο, εικονα, ισορροπια, κυβερνηση, κυματα, κομμα, λαθος, λογο, μηνες, μητσοτακης, μηχανικος, μειωση, νατο, νεα γενια, νεολαια, νωπη, ξενοδοχειο, προβάλλει, παντα, οννεδ, ορος, ουσιαστικα, ουσια, παιδια, παμε, παντειο, περιβαλλον, ποιοτητα, πλατφορμες, πνοη, προβληματα, προγραμματα, πρωτοπορια, ροπη, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συντομα, συγκεντρωση, συμμετοχή, συρια, σιτιση, σχεδιο, σχολειο, ταυτοτητα, ταση, τουρκια, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, συγγρου, υλοποιηση, φυσικα, φορολογια, φορα, χερι, χρυση, κωνσταντινος, alco, analytics, βηματα, deree, δικαιωμα, δικιο, δουλειες, εκδρομες, εμφαση, ετοιμη, εθνικο, web, frontex, huffington post, huffington, χωρα, feed, interpol, invest in greece, υπουργειο, london, media, μπροστα, ομαδες, washington, property, school, science, σημαίνει, tax, tanks, online, τραπεζα, ωραιο, youth
Τυχαία Θέματα