Η νέα μάχη στο Eurogroup, τα σημεία σύγκλισης και οι κόκκινες γραμμές

Τουλάχιστον όχι φιλικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 15λεπτο τετ α τετ , που είχαν πριν το κρίσιμο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με τον πρόεδρο Γέρουν Ντάισελμπουμ.

Όλα πλέον δείχνουν ότι και στο σημερινό Eurogroup, θα κατατεθούν δύο ξεχωριστές προτάσεις και η όποια απόφαση θα ληφθεί σε νέο έκτακτο Eurogroup, καθώς το σενάριο να συγκληθεί εκτάκτως σύνοδος Κορυφής θεωρείται δύσκολο.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει «τεράστιο χάσμα» στα εργασιακά, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, με την Ελλάδα
να ζητά μείωση του δημοσιονομικού στόχου.

Όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, θα είναι «πολύ δύσκολη η σημερινή συνεδρίαση» και η πιθανότητα συμφωνίας είναι μικρή. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας.

Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καταθέτοντας πρόταση για μορατόριουμ τουλάχιστον 4 μηνών και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο η Αθήνα μεταθέτει τουλάχιστον για κάποιους μήνες την υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών, καθώς θα δεσμευθεί ότι δεν θα λάβει μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν ελλείμματα και εκτροχιασμό του προϋπολογισμού. Παράλληλα, από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες - σύμφωνα πάντα το σχέδιο της ελληνικής πλευράς - θα δεσμευτούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε κινήσεις πίεσης ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα για να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Η Ελλάδα ζητά, εξάλλου, από τους Ευρωπαίους το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι παρανόμως δεν μας δίνονται αυτά τα χρήματα διότι η καταβολή τους δεν συνδέεται με την αξιολόγηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ζητά αύξηση του ορίου για τα έντοκα γραμμάτια κατά 10 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για χρηματοδότηση.

Στην αντίπερα όχθη, η Ε.Ε αναμένεται να καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο για κατάτμηση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και οι μικρότερες δόσεις να δίνονται στην Ελλάδα, ανάλογα με την πρόοδο του προγράμματος που θα παραταθεί.

Τα θέματα που διακυβεύονται στο σημερινό Eurogroup, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σχετικά με χθεσινή συνομιλία του Ζ.Κ.Γιούνκερ με τον Α. Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, εμμέσως ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο αυτού του είδους τα τηλεφωνικά ραντεβού να μην αποτελούν αντικείμενο δημοσιότητας.
Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή σε αυτό το στάδιο εργάζεται πάνω στα στοιχεία που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε, πάντως ότι η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι.

Εξάλλου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο τρόικα. Όπως είπε, αυτή είναι η «συμφωνημένη γλώσσα» που εφαρμόζεται μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Α. Μπράιτχαρτ διευκρίνισε, πάντως, ότι η δομή της τρόικας παραμένει η ίδια.

Σχετικά με τις διήμερες τεχνικές συνομιλίες των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς πριν το Eurogroup, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν να αξιολογηθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της και να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup. Σύμφωνα με την ίδια, οι εκπρόσωποι των δανειστών (Επιτροπή,ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα ενημερώσουν σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει πόσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι δεν θέλει να προδικάσει τη σημερινή συζήτηση στο Eurogroup.
Keywords
Τυχαία Θέματα