Η νέα μόδα στο ΝΒΑ ονομάζεται Mental Skills Coach

Προπονητής Πνευματικών Ικανοτήτων. Αυτό αναφέρει η νέα επαγγελματική κάρτα στον χώρο του αθλητισμού. Από την άλλη όψη αναγράφεται η αγγλική μετάφραση "Mental Skills Coach". Την κουβαλούν στο πέτο τους άνθρωποι όπως ο Graham Betchart, ένας από τους διασημότερους ειδικούς, που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ και όχι μόνο.

Για παράδειγμα ο Betchart έχει στο πελατολόγιο
του τα μεγαλύτερα αυριανά αστέρια του ΝΒΑ. Τον Karl Anthony Towns, τον Aaron Gordon, τον Andrew Wiggins, τον Ben Simmons, τον Zach Lavine. Οι τρεις από αυτούς επιλέχθηκαν στο Νο1 του ντραφτ. Κλείνει πλέον 12 χρόνια στο κουρμπέτι, έχοντας στο παρελθόν συνεργαστεί ακόμη και με θρύλους, όπως ο Michael Jordan και ο Kobe Bryant, δίνοντας επί της ουσίας μια χείρα βοηθείας τότε στον George Mumford.

Ερώτηση πρώτη: Τι δουλειά κάνει ακριβώς ένας Mental Skills Coach. Επί της ουσίας αναπληρώνει το κενό του αθλητικού ψυχολόγου, μια θέση που σπανίζει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Βοηθά τους αθλητές να διαχειρίζονται το στρες, τους παρουσιάζει μια σωσίβια λέμβο να πιαστούν όταν δεν παίζουν καλά, ή αντιμετωπίζουν προβλήματα εντός της ομάδας.

Ερώτηση δεύτερη: γιατί συνεργάζεται κατά κύριο λόγο με νεαρούς παίκτες; Δεν είναι τυχαίο. Έχει σίγουρα να κάνει με την εποχή. Διότι οι περισσότεροι από τους πελάτες του είναι παιδιά-θαύματα, που βρέθηκαν στο φως του προβολέα από πολύ μικρή ηλικία και χρειάστηκε να διαχειριστούν όλη αυτή την υπερ-έκθεση. Εξάλλου, ζούμε σε μια διαφορετική εποχή. Την εποχή των social media. Ο Gordeon, o LaVine, ο Wiggins είναι οι ίδιοι παιδιά των social media, αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία.

Ερώτηση τρίτη: Ποιος είναι ο Graham Betchart; Έχει μεταπτυχιακό στην αθλητική ψυχολογία. Προφανώς. Εργάζεται εδώ και 12 χρόνια, όχι μόνο με νεαρούς αθλητές, αλλά και παλαιότερους παίκτες του ΝΒΑ. Για παράδειγμα με τον Festus Ezeli. Ή και με αθλητές του NFL.

Ερώτηση τέταρτη: Πως τους βοηθάει; Ο ίδιος αποκαλύπτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Basketball Insiders, ότι μιλάει συχνά με τους πελάτες το στο τηλέφωνο, ή από κοντά. Για παράδειγμα πετούσε στο Μπατόν Ρουζ για να μιλήσει με τον Ben Simmons κατά τη θητεία του στο LSU. Τους βοηθάει να σκέφτονται θετικά, τους ζητά να οραματίζονται την επιτυχία, τους εισάγει στον διαλογισμό, τους μαθαίνει ασκήσεις αναπνοής. Παράλληλα τους συστήνει και το app του, το Lucid, το οποίο περιέχει 5λεπτες ασκήσεις συγκέντρωσης και θετικής σκέψης.

Ερώτηση πέμπτη: Πρακτικά ποια είναι τα δύο σημεία-κλειδιά στην όλη διαδικασία. Και πάλι στην ίδια συνέντευξη εξηγεί το δίπολο που θεωρεί πολύ σημαντικό, χρησιμοποιώντας φράσεις που τείνουν να γίνουν σλόγκαν της φιλοσοφίας του.

W.I.N : Όχι, δεν έχει σχέση με τη νίκη. Προκύπτει από το What's Important Now. Επί της ουσίας συμβουλεύει τους παίκτες να "παίζουν στο παρόν". Να μην μένουν στο παρελθόν, ούτε να σκέφτονται το μέλλον. Αντίθετα να αντιμετωπίζουν την κάθε φάση ξεχωριστά. Δεν είναι απαραίτητα κάτι πολύ εύκολο, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για νεαρούς - κι επομένως άπειρους - αθλητές και το άθλημα με την συχνότερη εναλλαγή συναισθημάτων. Από την άμυνα στην επίθεση. Από το "μην φας καλάθι" στο "βάλε καλάθι". Από το "εύστοχο σουτ" στο "άστοχο σουτ".

Συγκεντρώσου σ' αυτά που ελέγχεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του "ο Ben Simmons δεν μπορεί να ελέγξει τι θα πει ο κόσμος. Δεν μπορεί να ελέγξει αν θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος πασέρ μετά τον Magic Johnson, ή το μεγαλύτερο prospect μετά τον LeBron James. Δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Δεν μπορεί να ελέγχει αν ο κόσμος θα τον κριτικάρει για το σουτ του. Για τον ίδιο είναι σημαντική η εύρεση της εσωτερικής ειρήνης με τη διαδικασία του να αφήνει εκτός αυτά που δεν μπορεί να ελέγξει και να συγκεντρώνεται σ' αυτά που μπορεί να ελέγξει. Οπότε είναι σημαντικό το τι μπορείς να ελέγξεις την παρούσα στιγμή, να εμπιστευτείς τις ικανότητες σου και να μετά να προχωράς στην επόμενη στιγμή".

Το καλύτερο παράδειγμα της δουλειάς του είναι ο Aaron Gordon με τον οποίο συνεργάζεται από τότε που ο φόργουορντ των Orlando Magic ήταν 13 ετών. Στην αρχή εξηγεί ότι ήταν δύσκολο, διότι ο κόσμος δεν ήθελε και πολύ για να βάλει μια ταμπέλα. Όποιος συνεργαζόταν με έναν τέτοιο προπονητή, θα είχε μπει αυτόματα στην κατηγορία του "πνευματικά ανίκανου". Κινδύνευε να στιγματιστεί. Κάτι τέτοιο δεν έλεγε και ο (κινηματογραφικός) γιατρός στο Any Given Sunday; Ότι "οι παίκτες τρέφονται από την περηφάνια τους". Και ότι δεν πρέπει να τους τη στερήσεις; Ταιριαστό, αν μη τι άλλο. Σύμφωνα με τον ειδικό, όμως, δεν είναι το ίδιο. "Για αυτό αποκαλούμαι Mental Skills Coach, γιατί ο περισσότερος κόσμος έχει θετική άποψη για λέξεις όπως το "skills" και το "coach". Σωστό.

Και εξηγεί ότι ο ρόλος του είναι απαραίτητος. Ειδικά για παιδιά που μαθαίνουν από μικροί ότι είναι "το αστέρι του αύριο" και βλέπουν τα highlights τους να πλημμυρίζουν το ίντερνετ, πριν καλά καλά μάθουν να ξυρίζονται. "Τα social media δεν προωθούν μόνο τους παίκτες από νεαρή ηλικία, αλλά επίσης τους βάζει από την εφηβική ηλικία υπό το φως του προβολέα".

Για αυτό και η διαχείρισης της όλης κατάστασης είναι σημαντική. Οι ίδιοι οι προπονητές εξάλλου αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας του αγώνα κοουτσάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Για να είναι έτοιμοι πνευματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά. "Η πνευματική κατάσταση παίζει τεράστιο ρόλο στην απόδοση. Στο ΝΒΑ όλοι είναι αθλητικοί και ικανοί, με ένα απίστευτο κορμί. Οπότε ποια είναι η διαφορά; Τι ξεχωρίζει τον έναν παίκτη από τον άλλον;". Έχει δίκιο ο Betchart. Ο Jordan, ο Kobe, ο LeBron, ο Duncan, όλοι αυτοί οι σπουδαίοι παίκτες έχουν μια αντίστοιχη πνευματική σκληράδα. Μοιάζουν απροσπέλαστοι. Σαν να ορθώνουν ένα τείχος με τον υπόλοιπο κόσμο όταν πατούν το παρκέ.

Ο ίδιος ο LeBron μεταμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Miami. Συγκεκριμένα μετά τους πρώτους χαμένους τελικούς κόντρα στους Mavericks. Δούλεψε πολύ με ψυχολόγο, το έριξε στη γιόγκα και παρουσιάστηκε ένας άλλος LeBron. Πέρα από το παιχνίδι του, δούλεψε και το μυαλό του. Κι έτσι έγινε κάπως ο κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ.

Επιμένει ότι οι παίκτες δεν πρέπει να μένουν σε έννοιες όπως η νίκη και η ήττα. Το αποτέλεσμα ενός αγώνα μπάσκετ είναι κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι, με την ευρεία έννοια. Αυτό που μετράει είναι ελέγξουν το παρόν τους. Τη φάση που βρίσκονται. Τη συγκέντρωση τους. Το επίπεδο θετικότητας τους.

Έτσι λέει ο ειδικός.

Του Στέφανου Τριαντάφυλλου

Πηγή: Sport24.gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα