Η νευρική ανορεξία δεν είναι γυναικεία υπόθεση: Οι άντρες εμφανίζουν αύξηση 70% στις διατροφικές διαταραχές



Παρά τις επισημάνσεις γιατρών και ειδικών, εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε αυτή η λανθασμένη αντίληψη πως η νευρική ανορεξία και κάθε άλλη διατροφική διαταραχή είναι ασθένειες που εμφανίζονται μόνο στον γυναικείο πληθυσμό.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, αυτή η αντίληψη έχει -ευτυχώς- αρχίσει να αλλάζει, και οι διατροφικές διαταραχές στους άντρες έχουν χάσει σε σημαντικό βαθμό το «στίγμα» που τις χαρακτήριζε. Καμπάνιες ενθαρρύνουν το αντρικό κοινό να ζητήσει βοήθεια για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αντί να υποφέρει σιωπηλά, φοβούμενο την αντίδραση του κόσμου, ενώ όλο και περισσότεροι
άντρες μιλούν ανοιχτά για το θέμα και το πώς το βίωσαν οι ίδιοι.

Παρόλα αυτά, οι αριθμοί που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, εξακολουθούν να εκπλήσσουν σχετικά με τον αντίκτυπο των εν λόγω παθήσεων στο αντρικό φύλο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) που δημοσίευσε ο Guardian, ο αριθμός των ενήλικων αντρών που νοσηλεύτηκαν με κάποια διατροφική διαταραχή ανάμεσα στο χρονικό διάστημα 2010-11 με 2015-16, αυξήθηκε κατά 70%.

Το ποσοστό αυτό είναι άμεσα συγκρίσιμο με εκείνο των γυναικών που νοσηλεύτηκαν για τον ίδιο λόγο, ενώ η αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομείο ήταν μεγαλύτερη για τους άντρες 41-60 ετών, σε σχέση με τα νεαρότερα ηλικιακά γκρουπ.

Οι άντρες ασθενείς, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα του συνόλου: ανάμεσα στο 2015 και το 2016, 1.098 ενήλικες άντρες και παιδιά νοσηλεύτηκαν με διατροφικές διαταραχές, σε σύγκριση με τις 12.054 γυναίκες που νοσηλεύτηκαν για τον ίδιο λόγο.

Ο Dr. William Rhys Jones, μέλος του προσωπικού του Royal College of Psychiatrists, είπε σχετικά: «Πρέπει να επιμείνουμε στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης μεροληψίας γύρω από τις διατροφικές διαταραχές στα δύο φύλα, ούτως ώστε κάθε άντρας που υποφέρει, να μπορεί να νιώθει άνετα να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειάζεται». «Εικόνες ανθυγιεινών αντρικών σωμάτων που παρουσιάζονται ως πρότυπα στα ΜΜΕ, ασκούν περιττή πίεση στους ευάλωτους ανθρώπους που αγωνίζονται να κερδίσουν την αποδοχή των άλλων μέσω της εμφάνισής τους», προσθέτει.

Αν εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο υποφέρει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα καθώς και στη Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′
Keywords
Τυχαία Θέματα