Η Ντόχα θα αγοράσει 24 Eurofighter Typhoon από τη βρετανική BAE Systems

Ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ γνωστοποίησε ότι η χώρα του σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon τα οποία παράγει η βρετανική βιομηχανία BAE Systems, κίνηση που μπορεί να προκαλέσει την οργή των άλλων κρατών του Κόλπου, που έχουν επιβάλει εμπάργκο στη Ντόχα.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές τους
σχέσεις με το Κατάρ την 5η Ιουνίου, διακόπτοντας όλες τις αεροπορικές και άλλες συνδέσεις τους με τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και αποτελεί παράλληλα την έδρα της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«Η επιστολή προθέσεως» που υπέγραψε ο υπουργός του Κατάρ προβλέπει «την αγορά 24 σύγχρονων αεροσκαφών Ταϊφούν με όλο τον εξοπλισμό τους», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA την Κυριακή.

Την επιστολή, η οποία αποτελεί κατ' ουσία προκαταρκτική συμφωνία, συνυπέγραψαν ο Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ, και ο βρετανός ομόλογός του Μάικλ Φάλον, σύμφωνα με το QNA.

«Αυτή θα είναι η πρώτη μείζων σύμβαση για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από το Κατάρ, έναν από τους στρατηγικούς εταίρους του ΗΒ», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, στην οποία διευκρινίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας διήρκεσαν χρόνια.

«Ελπίζουμε επίσης ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή» του Κόλπου, ανέφερε ακόμη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Τα Ταϊφούν παράγουν από κοινού η βρετανική BAE, η γαλλική Airbus και η ιταλική Finmeccanica. Για την κατασκευή του ευρωπαϊκού μαχητικού υπολογίζεται ότι εργάζονται περίπου 40.000 άνθρωποι στη Βρετανία.

Καμιά από τις δύο πλευρές δεν κατέστησε σαφές το ποσό που θα καταβληθεί για την αγορά των μαχητικών. Το 2014, η BAE είχε συμφωνήσει να προμηθεύσει στη Σαουδική Αραβία 72 Ταϊφούν έναντι 4,43 δισεκ. λιρών (περίπου 5 δισεκ. ευρώ).

Ο Φάλον δήλωσε το Σάββατο στο Λονδίνο ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τη BAE Systems να πουλήσει περισσότερα Ταϊφούν κλείνοντας διακυβερνητικές συμφωνίες.

Το Ταϊφούν έχει προσελκύσει λιγότερες παραγγελίες φέτος από το ανταγωνιστικό Rafale που κατασκευάζει η γαλλική Dassault Aviation, η οποία έκλεισε συμφωνίες με την Αίγυπτο αλλά και το Κατάρ.

Το Κατάρ υπέγραψε εξάλλου τον Ιούνιο μια συμφωνία για την αγορά μαχητικών F-15 της αμερικανικής Boeing Co ενώ έχει συνάψει επίσης συμφωνία ύψους 5 δισεκ. ευρώ με την Ιταλία για την αγορά 6 πλοίων.

Η πλούσια χώρα του Κόλπου κατηγορείται από τους γείτονές της ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και προσεγγίζει το Ιράν, τον βασικό ανταγωνιστή της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.

Η κρίση κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή και ώθησε την Τουρκία να αναπτύξει στρατεύματα στο Κατάρ, σε ένδειξη υποστήριξης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα