Τσίπρας στον ΟΗΕ: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού

Στο μεταναστευτικό αλλά και στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη.

«Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαχειριστούμε
τις εισροές προσφύγων στην χώρα μας».

Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, επισήμανε ότι, όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα επλήγη πάρα πολύ άγρια από την οικονομική κρίση του 2008 λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της και του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Όμως, όπως σημείωσε, η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κληθήκατε να εφαρμόσουμε παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος, οδήγησε σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αντί να τις αντιμετωπίσουν. Χάσαμε, επισήμανε, το 25% του ΑΕΠ μας, ο λόγος ΑΕΠ προς χρέος αυξήθηκε στο 180%, ενόσω η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση πτυχιούχων προς το εξωτερικό επιταχύνθηκε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι μια πολύ σθεναρή αφοσίωση κάποιων στο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη ή ότι οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε θα πρέπει να συνδυαστούν με πολύ άγρια λιτότητα και με μεγάλη περικοπή μισθών και συντάξεων.
.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα