Η πιθανή «πηγή» του θρύλου της χαμένης Ατλαντίδας βρέθηκε στα Κανάρια Νησιά

Οι ακτές του Λανθαρότε στα Κανάρια Νησιά

Ένα μεγάλο θαλάσσιο βουνό με τρία ανενεργά ηφαίστεια τα οποία βυθίστηκαν στον ωκεανό πριν εκατομμύρια χρόνια, στα ανοιχτά του Λανθαρότε, στα Κανάρια Νησιά, ανακάλυψαν επιστήμονες- σε κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια περίπτωση πραγματικής «χαμένης Ατλαντίδας».

«Ίσως αυτή να είναι η ρίζα του θρύλου της Ατλαντίδας» ανέφερε στο Live Science

ο Λούις Σομόζα, επικεφαλής ενός προγράμματος για τη μελέτη της ηφαιστειακής δραστηριότητας στα ανοιχτά των Κανάριων Νησιών.

Η ομάδα ανακάλυψε τα νησιά σε ένα υποθαλάσσιο όρος το οποίο περιλαμβάνει τρία ανενεργά σήμερα ηφαίστεια και έχει διάμετρο περίπου 50 χλμ. Η βάση του είναι περίπου 2,3 χλμ από την επιφάνεια του ωκεανού. Οι επιστήμονες ονόμασαν το όρος Los Atlantes,, από τον θρυλικό πολιτισμό που αναφέρεται σε έργα του Πλάτωνα ότι πολέμησε εναντίον των Αθηναίων και καταποντίστηκε ως τιμωρία από τους θεούς.

«Υπήρχαν νησιά στο παρελθόν και έχουν βυθιστεί, βυθίζονται ακόμα, όπως λέει ο θρύλος της Ατλαντίδας» λέει ο Σομόζα, γεωλόγος του Γεωλογικού και Εξορυκτικού Ινστιτούτου Ισπανίας (IGME-CSIC), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

'This could be the origin of the Atlantis legend': Mountain that sank beneath the waves discovered off Canary Islands https://t.co/E4KDaBzeVl

Live Science (@LiveScience) August 12, 2024

Το όρος Los Atlantes ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εξερευνητικών δραστηριοτήτων με μη επανδρωμένο υποβρύχιο στον πυθμένα στα ανοιχτά του Λανθαρότε, του πιο ανατολικού από τα νησιά, σε βάθη 100 με 2.500 μέτρων. Θεωρείται πως το Los Atlantes ήταν μια σειρά νησιών κατά το Ηώκαινο (56 με 34 εκατομμύρια χρόνια πριν). Όταν τα ηφαίστεια σταμάτησαν να εκρήγνυνται, η λάβα στερεοποιήθηκε και έγινε πιο πυκνή, με αποτέλεσμα να βυθιστούν στον ωκεανό- ωστόσο κάποια από τα χαρακτηριστικά τους παραμένουν ορατά.

«Βρήκαμε παραλίες, γκρεμούς και αμμόλοφους στην επίπεδη κορυφή του όρους» είπε ο Σομόζα στο Live Science, προσθέτοντας πως η άμμος που καλύπτει τώρα το ηφαιστειακό πέτρωμα θα είχε εναποτεθεί όταν τα νησιά βυθίζονταν.

Όσον αφορά στο πώς αυτά τα νησιά, που βυθίστηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν, θα μπορούσαν να «φτάσουν» στην εποχή του ανθρώπου και ως εκ τούτου να αφήσουν ενδεχόμενο αποτύπωμα, υπό τη μορφή μύθων και θρύλων: Κάποιες από τις παραλίες είναι μόλις 60 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, και κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερα από ό,τι σήμερα, τα ανενεργά αυτά ηφαίστεια έγιναν ξανά νησιά- και ενδεχομένως να φιλοξενούσαν και άγρια ζωή. Ωστόσο όταν έλαβε τέλος η εποχή των παγετώνων, η στάθμη ανέβηκε και τα νησιά βυθίστηκαν ξανά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ατλαντίδας, Κανάρια Νησιά,atlantidas, kanaria nisia