Η πρόσκληση της Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμο και η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας
Ένα δημοσίευμα της Hurriyet, το οποίο αναπαρήγαγαν και ελληνικά μέσα αναφέρει ότι ο Χακάν Φιντάν θα συμμετέχει μετά από πρόσκληση του Αραβικού Συνδέσμου στη σημερινή συνεδρίασή του με επίκεντρο τον πόλεμο στο ισραηλινό έδαφος. Ωστόσο να σημειώσω, ότι τη συγκεκριμένη είδηση δεν κατάφερα να την εντοπίσω σε κάποιον αραβικό ιστότοπο ή έστω σε ισραηλινό, ενώ τα υπόλοιπα διεθνή μέσα χρησιμοποιούν ως πηγή το Anadolu.
Αυτό σημαίνει,
Αυτό που γίνεται αντιληπτό μέσα από το εν λόγω δημοσίευμα, είναι ότι ο Χακάν Φιντάν προσκλήθηκε στη συνεδρίαση λίγα 24ωρα αφότου ο Ερντογάν σε δημόσιες τοποθετήσεις του και μάλιστα εντός στρατιωτικών δομών έκανε ευθεία πρόσκληση για Τζιχάντ και ισλαμική συμμαχία (και όχι μουσουλμανική συμμαχία) εναντίον του Ισραήλ.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σχεδόν δύο μήνες πριν, γύρω στα μέσα του Ιούλη, ο Οργανισμός Ισλαμικών Κρατών (στον οποίο είναι μέλος η Τουρκία) είχε συγκαλέσει διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Τόσο η Τουρκία όσο και αφρικανικά, μουσουλμανικά κράτη (τότε) είχαν προτείνει ενεργειακό εμπάργκο κατά το Ισραήλ, μία πρόταση φυσικά που δεν έγινε δεκτή αφενός από τις αραβικές χώρες που υπέγραψαν με το Ισραήλ τις Συμφωνίες του Αβραάμ αφετέρου από τα πετρελαιοπαραγωγά αραβικά κράτη που κινούνται στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ.
Αυτούς τους δύο μήνες, άλλαξε ραγδαία η κατάσταση στο ισραηλινό, πολεμικό μέτωπο, ώστε Άραβες και Τουρκία να συγκλίνουν ως προς τα συμφέροντά τους όσον αφορά τον εν λόγω πόλεμο;
Αρχικά, να πούμε ότι η Hurriyet εστιάζει στο γεγονός ότι η πρόσκληση ήρθε μετά τη συνάντηση Αλ Σίσι με Ερντογάνκαι στα 17 οικονομικής φύσης μνημόνια που υπέγραψαν τα δύο κράτη μεταξύ τους.
Μόλις ήρθε αυτή η είδηση στη δημοσιότητα, ο αρχισυντάκτης της αιγυπτιακής, καθημερινής εφημερίδας Al ahram σε άρθρο του στον ιστότοπο αναλύει διεξοδικά τις κρίσιμες παραμέτρους της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής και ειδικά του προέδρου της χώρας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2014, αναφέροντας δε, χαρακτηριστικά:
″...Η εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου λειτουργεί εντός της αραβικής της ταυτότητας, των αφρικανικών δεσμών, της ασιατικής εμβέλειας και ενός βαθιά ριζωμένου ανθρώπινου πολιτισμού που έχει ίχνη από την αρχαία ιστορία....η Αίγυπτος, αποφεύγοντας την ευθυγράμμιση με περιφερειακές ή διεθνείς συμμαχίες με οποιοδήποτε πρόσχημα, αποφεύγει δε,την πόλωση...Παρόλο που η Αίγυπτος διαθέτει πολυάριθμες επιλογές σκληρής ισχύος και μηχανισμούς επιρροής που θα μπορούσε να ”αναπτύξει”, παραμένει προσηλωμένη στο σεβασμό των διεθνών αρχών, την αποχή από ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών και την αποφυγή βλάβης σε άλλους - αναπόσπαστο μέρος των διπλωματικών χειρισμών της Αιγύπτου. Αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε κατά την ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Ελ-Σίσι στην Τουρκία...”
Τι πιο ευδιάκριτη από την τελευταία περίοδο στο άρθρο του αρχισυντάκτη, που διαβάζοντάς το φαίνεται ότι έχει συνταχθεί μετά από συνεννόηση με την αιγυπτιακή προεδρία, ενώ πρέπει να πούμε ότι στο κείμενο αναλύονται όλες οι γεωγραφικές περιοχές και περιπτώσεις εθνικού ενδιαφέροντος της Αιγύπτου, κάποιες εκ των οποίων είναι ”αγκάθια” στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις.
Συγχρόνως, εκτός των παραπάνω, οφείλουμε να τονίσουμε και να μην περάσουμε διόλου στα ”ψιλά γράμματα” ότι η εν λόγω πρόσκληση του Τούρκου ΥπΕξ ήρθε μετά από μερικά 24ωρα ισλαμιστικού παροξυσμού του Τούρκου προέδρου. Η πλειοψηφία των αραβικών χωρών έχουν προβλήματα ιστορικά στο εσωτερικό περιβάλλον τους με την ισλαμική τρομοκρατία σε τέτοιο βαθμό που οι μεταξύ τους διενέξεις έχουν κι αυτό το αγκάθι, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ριζοσπαστισμός του Ισλάμ βασική παράμετρο έχει τα θρησκευτικά τάγματα, τα οποία (σε ένα ευρύτατο πλαίσιο ερμηνείας και ανάλυσης) αφήνουν το Ιράν να εισχωρήσει στις ”εσωτερικές υποθέσεις” της πλειοψηφίας των αραβικών κρατών.
Αυτή την στιγμή οι αραβικοί πυλώνες και τα κράτη που πρόσκεινται ιδεολογικά σε αυτούς έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα σε εδαφικό επίπεδο και απλά ο πόλεμος στο Ισραήλ είναι μία βιτρίνα (το πιο προφανές, εν ολίγοις, πρόβλημα) με γνώμονα το Παλαιστινιακό.Το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, η Λιβύη και η Υεμένη, η πλειοψηφία των οποίων έχει εγγενώς τη διάσταση του φιλελευθερισμού ως προς το θρησκευτικό αποτύπωμα, εκτός των άλλων και κυρίως για το λόγο αυτό έχει αφήσει τρίτα κράτη (ενν. μη αραβικά) να εισχωρήσουν σε αυτά, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις στο εσωτερικό τους. Και ως γνωστόν, ένα από τα κράτη αυτά είναι και η Τουρκία, στην πλειονότητα των οποίων φέρει μισθοφορική παρουσία και στρατιωτικές βάσεις. Ενώ είναι ήδη ριζοσπαστικοποιημένα...
Θεωρώ, ότι δεν χρειάζεται καμία ειδικότερη επιστημονική γνώση για να γίνει αντιληπτό, ότι η πλειοψηφία των αραβικών χωρών αισθάνεται τον κίνδυνο από τα συγκεκριμένα μέτωπα. Γιατί, αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ και με το Ισραήλ είναι μία συνθήκη αντιμετωπίσιμη, καθώς τα πράγματα είναι δεδομένα. Ο ύπουλος εχθρός, και το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι αραβικές χώρες, είναι αυτός που ”ξεπηδά” από τις αιρέσεις του Ισλάμ, οι οποίες λαμβάνουν πολιτικο-στρατιωτική υπόσταση, εκτός των άλλων.
Και κάτι τελευταίο. Ενόσω η Δύση και γενικά η Διεθνής Κοινότητα με τα θεσμικά όργανά της δεν κάνουν κάτι δραστικό, προκειμένου να προστατεύσουν αραβικά Κράτη και Ισραήλ, αυτές οι χώρες που επωφελούνται, είναι και αυτές που δημιουργούν τα προβλήματα στη μεσανατολική περιοχή, δηλαδή Ιράν, Τουρκία (ακόμα και Ρωσία).
Θεωρώ, ότι η πρόσκληση του Χακάν Φιντάν δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η υπενθύμιση από τον Αραβικό Σύνδεσμο στην Τουρκία, τι σημαίνει για την πλειοψηφία των μελών του, η ”Τζιχαντ” και ποια κράτη έχουν τα ”πρωτοτόκια” στο Παλαιστινιακό...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συγκλονίζει το οικογενειακό δράμα στο Παλαιό Φάληρο – «Εγώ του ζήτησα να με σκοτώσει»
- Μάρκος Σεφερλής: Συνεχίζει την αντεπίθεση στον Φώτη Σεργουλόπουλο – «Κορόιδευε τον Χρήστο Σαντικάι»
- Μοναστηράκι: Μπουνιές και κλωτσιές μέσα στον σταθμό του Μετρό για ένα κινητό
- Γιατί "έπεσε" ο Στέφανος Κασσελάκης;
- Έκρηξη σε πολυχώρο στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου - Αναζητούνται οι δράστες
- Ο νέος ιός που ανακαλύφθηκε στην Κίνα και προσβάλλει τον εγκέφαλο – Πώς και από τι μεταδίδεται
- Αναστάτωση στη Λάρισα: Εμφανίστηκε ξανά το δηλητηριώδες έντομο που μοιάζει με μεγάλη κατσαρίδα
- Κακοκαιρία Atena: Σάρωσε τη Ζάκυνθο – 4 άτομα απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητο
- Μέχρι τον Δεκέμβριο οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ - Η διπλή σκέψη Κασσελάκη και οι... καραμπόλες
- Greece Seeks EU Energy Market Reform to Curb Soaring Prices
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Κορωπί: Τοποθέτησαν βόμβα σε χώρο εκδηλώσεων
- Η πρόσκληση της Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμο και η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας
- Κακοκαιρία Atena: Τι φέρνει η δεύτερη φάση - Ποιες περιοχές θα "χτυπήσει" μετά τη δυτική Ελλάδα
- Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη - 40 νεκροί, χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες
- Βαθιά διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ - Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για το μέλλον του κόμματος
- Airbnb: Οι προϋποθέσεις για τριετή φοροαπαλλαγή ενοικίων - Που παγώνουν» οι νέες άδειες
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η πρόσκληση της Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμο και η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας
- Airbnb: Οι προϋποθέσεις για τριετή φοροαπαλλαγή ενοικίων - Που παγώνουν» οι νέες άδειες
- Κορωπί: Τοποθέτησαν βόμβα σε χώρο εκδηλώσεων
- Κακοκαιρία Atena: Τι φέρνει η δεύτερη φάση - Ποιες περιοχές θα "χτυπήσει" μετά τη δυτική Ελλάδα
- Βαθιά διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ - Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για το μέλλον του κόμματος
- Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη - 40 νεκροί, χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες
- Πότε θα γίνουμε Ευρώπη;
- Δασικές πυρκαγιές: αναζητώντας μια συνολική εικόνα
- ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ νs πραγματικότητα = 0-10
- Γιατί η Gen Z φωτογραφίζει με μανία τα καλάθια στον έλεγχο του αεροδρομίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όταν η πλάκα στη δουλειά καταλήγει σε… καταστροφή
- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Νέες Δεξιότητες Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής»
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες που άρπαξαν δύο τσάντες με 350.000 ευρώ από ΙΧ επιχειρηματία
- Ξεκινάνε αύριο Τετάρτη τα σχολεία - Τι αλλάζει σε απουσίες, αποβολές και χρήση κινητών
- Άσθμα και διαβήτης: Πώς συνδέονται μεταξύ τους οι δύο νόσοι
- Κλ. Μαρουσάκης: «Σε αρκετές περιοχές χρειάζεται προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών»
- Μεγάλα ύψη βροχής και προβλήματα από την «Αtena»
- Κωνσταντίνος Φίλης: Μαζί, για να πετύχουμε όσα ο ελληνικός στίβος αξίζει και δικαιούται
- Αυτοκίνητα πέφτουν σε ποτάμι, την ώρα που ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι καταστρέφει γέφυρα στο Βιετνάμ
- Ο απίστευτης χλιδής γάμος της Μις Λίβανος στην Ελλάδα -Στο ΟΑΚΑ η δεξίωση, δείτε φωτογραφίες