Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού στον κόσμο

Η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε την Ινδία και έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού το 2014 σε μια περίοδο που η διεθνής αγορά όπλων ανθεί, εξ αιτίας των τροφοδοτούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ασία, αναφέρει σχετική έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το 2014, οι πωλήσεις όπλων «αυξήθηκαν για έκτη συνεχόμενη χρονιά», φτάνοντας το ποσό των 64,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 13,4%, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας IHS
Janes, με έδρα το Λονδίνο.

«Ο αριθμός ρεκόρ στις αγορές οπλικών συστημάτων τροφοδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου ζήτηση στρατιωτικών αεροσκαφών στις αναδυόμενες οικονομίες και την αύξηση των περιφερειακών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού» δήλωσε ο Μπεν Μουρ στέλεχος της IHS Janes.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει περίπου 65 χώρες, δείχνει ότι το Ριάντ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στον κόσμο, με τις εισαγωγές του να διαμορφώνονται στο ποσό των 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για τη Σαουδική Αραβία, που το 2013 ήταν δεύτερη στη συγκεκριμένη λίστα πίσω από την Ινδία, η «πιο σημαντική αγορά» στρατιωτικού υλικού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Για την επόμενη δεκαετία οι δυνητικές εισαγωγές όπλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αναμένεται να φτάσουν τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά των εξαγωγών, η έκθεση σημειώνει ότι στην πρώτη θέση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια «παρέχοντας το ένα τρίτο του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών στρατιωτικού υλικού».

Η Ρωσία, η οποία προμηθεύει κυρίως την Κίνα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού, με πωλήσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ποσοστιαία αύξηση κατά 9% σε σχέση με το 2013. Ωστόσο, «μετά από χρόνια ανάπτυξης, οι ρωσικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν δυσκολίες» και για το «2015 προβλέπεται πτώση» καθώς η τάση είναι αρνητική εξ αιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την κρίση στη Ουκρανία, αναφέρει η έκθεση της IHS Janes. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα έχει επίσης «καταστροφικές συνέπειες» για κάποιους πελάτες της Ρωσίας, όπως είναι το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, είναι η Γαλλία ως τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αμυντικού εξοπλισμού (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια), η Βρετανία (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια), η Γερμανία (3,5 δισεκατομμύρια), η Ιταλία (1,9 δισεκατομμύρια), το Ισραήλ ((1,7 δισεκατομμύρια) και η Κίνα (1,5 δισεκατομμύρια).

Όσον αφορά τις εξαγωγικές εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού η κορυφαία τριάδα αποτελείται από τις αμερικανικές Boeing, Lockheed Martin και Raytheon ενώ η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus καταλαμβάνει την 4η θέση.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα