Η συνωμοσία του Μολίζε: Η ιταλική περιοχή που για τους Ιταλούς «δεν υπάρχει»

Εάν ποτέ δεν έχετε ακούσει την ιταλική περιοχή Μολίζε, είναι απόλυτα λογικό. Αφού δεν υπάρχει!

Για τους Ιταλούς τουλάχιστον που για αρκετά χρόνια έχουν μετατρέψει το Μολίζε στο πιο σύντομο ανέκδοτο.

«Πρώτη φορά το συνάντησα στο ίντερνετ πριν από αρκετά χρόνια», λέει στο BBC ο Enzo Luongo, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Il Molise Non Esiste (Το Μολίζε Δεν Υπάρχει). «Είχαν αρχίσει να δημοσιεύουν το hashtag #ilmolisenonesiste ως αστείο, κοροϊδεύοντας το μικρό

μέγεθος της περιοχής και την μανία του κόσμους γι′ αυτό».

Αυτό που έκανε περισσότερο εντύπωση στον Luongo ήταν η δημιουργικότητα των σχολίων που ενέπνευσε το hashtag. «Έγραψα στο facebook ότι ”το Μολίζε δεν υπάρχει” και ο καθηγητής της γεωγραφίας μου έκανε like, «Γνώρισα έναν τύπο από το Μολίζε που έκανε το Erasmus του στην Ιταλία» και άλλα τέτοια έξυπνα σχόλια έβρισκε κανείς στα social. Η περιοχή, που μέχρι πρόσφατα αγνοούσαν πολλοί την ύπαρξή της, ξυπνούσε ξαφνικά μια λανθάνουσα δημιουργικότητα στους Ιταλούς.

Η «συνωμοσία του Μολίζε», όπως έχει γίνει γνωστό το φαινόμενο, έχει γίνει κάτι σαν πολιτισμικό παράδοξο στο εσωτερικό της Ιταλίας. Γεννά βιβλία, τραγούδια, βίντεο, θεατρικούς μονολόγους, ειδησεογραφικά άρθρα και πολλά άλλα. Έχει αναφερθεί ως αστείο από τον κωμικό (και πολιτικό) Μπέπε Γκρίλο, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Μια πολύ δημοφιλής σελίδα στο Facebook που ονομάζεται Molisn’t - lo non credo nell’esistenza del Molise (Molisn’t - δεν πιστεύω στην ύπαρξη του Μολίζε) έχει εμπορευματοποιήσει σε αυτή τη συνωμοσία, πουλώντας το σήμα «Molisn’t» σε μπλουζάκια και κούπες. Έχουν δημοσιεύσει ψεύτικες επιστημονικές έρευνες σχετικά με την μη ύπαρξη της περιοχής, ενώ ευρέως διαδεδομένοι είναι και οι χάρτες της Ιταλίας με μια μαύρη τρύπα στη θέση του Μολίζε.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η περιφέρεια του Μολίζε είχε περάσει από την αφάνεια στο να γίνει το εθνικό αστείο της Ιταλίας.

Όμως το Μολίζε υπάρχει.

Βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία και όντως είναι από τις μικρότερες περιφέρειες της Ιταλίας. Συνορεύει βόρεια με το Αμπρούτσο, δυτικά με το Λάτιο, νότια με την Απουλία και την Καμπανία. Ανατολικά βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα. Η συνολική έκταση της περιφέρειας είναι 4.438 τ.χλμ, και ο πληθυσμός 305.000. Πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι το Καμπομπάσο, με 51.255 κατοίκους.

Χαρακτηρίζεται για τα γραφικά χωριά του που μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένα από άλλη εποχή. Η θέα της Αδριατικής, τα κάστρα και τα παραδοσιακά σπίτια, κάνουν το τοπίο μοναδικό.

Στο Τερμόλι υπάρχει και ο πιο στενός δρόμος της Ιταλίας, μόνο 34 εκατοστά πλάτος.

Όμως πώς αισθάνονται οι ίδιοι οι κάτοικοι που ο τόπος τους έχει γίνει το εθνικό ανέκδοτο της Ιταλίας;

«Πριν από δέκα χρόνια, όταν έλεγα σε άλλους Ιταλούς ότι ήμουν από το Μολίζε, με κοίταγαν με μια έκφραση απορίας. Κυριολεκτικά, δεν είχαν ακούσει ποτέ για μας», λέει στο BBC η Maria Laura Pace που μένει στο Τερμόλι. «Τώρα όταν αναφέρω το Μολίζε, γελάνε και λένε ότι το Μολίζε δεν υπάρχει. Κατά κάποιο τρόπο, είναι μια πρόοδος».

«Οι άνθρωποι εδώ ήμασταν ξεχασμένοι, αλλά τώρα νομίζω έχουμε αγκαλιάσει αυτό το παράδοξο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Ιταλίας, εδώ μπορείτε ακόμα να βρείτε τη ζωή όπως ήταν από αιώνες, αμετάβλητη».

Τώρα οι ντόπιοι θέλουν να αυξήσουν τον τουρισμό τους. «Προσπαθούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που έχουν ήδη βρεθεί στη Ρώμη, τη Βενετία, τη Φλωρεντία κλπ. Και ψάχνουν για κάτι εντελώς εκτός του τουριστικού χάρτη», λέει. «Με κάποιο τρόπο, είμαστε το τελευταίο μεγάλο άγνωστο της Ιταλίας». Η Pace θεωρεί μάλιστα ότι το «Molise does not exist» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τουριστικά,σαν διαφήμιση.

Στο Τερμόλι υπάρχει και ένας καθεδρικός ναός του 12ου και 13ου αιώνα και έμεινε αλώβητος από τους Οθωμανούς πειρατές στα μέσα του 1500.

«Μέσα σε αυτή την εκκλησία βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Τιμόθεου, μαθητή του Αποστόλου Παύλου», λέει ψιθυριστά η Pace. «Εάν ήταν οπουδήποτε αλλού, θα ήταν το βασικό τουριστικό αξιοθέατο. Μακάρι να ήξεραν οι άνθρωποι ότι είναι εδώ...».

«Το Μολίζε είναι ένα από τα τελευταία αυθεντικά μέρη στην Ιταλία. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι είναι ένα πραγματικά διαχρονικό μέρος», λέει ο Simone Cretella, πολιτικός στην περιοχή.

«Δυστυχώς, το κράτος ποτέ δεν πίστεψε ότι θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε τουρίστες. Θεωρούσαν ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει ανάπτυξη ήταν μέσω της βιομηχανίας, έτσι έχτισαν όλα αυτά τα εργοστάσια εδώ», πρόσθεσε. «Λοιπόν τώρα τα εργοστάσια είναι κλειστά και όλοι οι νέοι φεύγουν πάλι».

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να έρθει κόσμος στην περιοχή, προσφέρονται λεφτά σε όποιος αποφασίσει να εγκατασταθεί. O περιφερειάρχης της Μολίζε πρόσφερε 700 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια σε όποιον ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί σε κάποιο από τα χωριά της περιοχής. Με την προϋπόθεση το χωριό να έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους και εκείνος που θα αποφασίσει να εγκατασταθεί εκεί να ανοίξει μια επιχείρηση.

Για τον Cretella πλέον το μέλλον είναι στον τουρισμό. «Στο φινάλε», λέει, «ποιος δεν θα ήθελε να επισκεφθεί ένα μέρος που δε υπάρχει».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ 700€ το μήνα για να ζήσετε σε ιταλικό χωριό δίνει ο περιφερειάρχης του Μολίζε Ιταλία: Παράνομη χωματερή μπάζων εντοπίστηκε κάτω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι Ιταλία: Συγκίνει 12χρονος που διαδήλωσε μόνος του για το κλίμα στη μικρή πόλη Στορναρέλα
Keywords
Τυχαία Θέματα