Η τέχνη σε πόλεμο: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για την AI δημοπρασία του οίκου Christie's

Η καλλιτέχνης Karla Ortiz, Σαν Φρανσίσκο, Αύγουστος 2023. (AP Photo/Jeff Chiu, File).

Ο οίκος δημοπρασιώνChristie’s στην Νέα Υόρκη ανακοίνωσε τη δημοπρασία με τίτλο «Augmented Intelligence» η οποία θα περιλαμβάνει έργα που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. 

Η δημοπρασία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 5 Μαρτίου, έχει προκαλέσει την αντίδραση χιλιάδων καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, 4.000 καλλιτέχνες έχουν υπογράψει καμπάνια ζητώντας την ακύρωση της δημοπρασίας. 

Μάλιστα, δύο εξ

αυτών, η Kelly McKernan και η Karla Ortiz, προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζοντας ότι τα εργαλεία παραγωγής εικόνων που χειρίζονται, έχουν χρησιμοποιήσει το έργο τους χωρίς τη συναίνεση τους. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christie's (@christiesinc)

Η δημοπρασία -που χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως η πρώτη σε μεγάλο οίκο δημοπρασιών με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη- περιλαμβάνει είκοσι lots που καλύπτουν μία περίοδο πέντε δεκαετιών με διάφορα μέσα. Το ένα τέταρτο των έργων είναι ψηφιακά εγγενή, όπως τα NTF, ενώ τα υπόλοιπα είναι φυσικά, όπως γλυπτά, έργα σε χαρτί, και πίνακες ζωγραφικής.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι οι οι Refik Anadol, Harold Cohen, Holly Herndon και Mat Dryhurst, Alexander Reben και Claire Silver, ενώ οι εκτιμήσεις για τα έργα κυμαίνονται από 15.000 έως 250.000 δολάρια. 

Έργο του Refik Anadol, Σουηδία, Ιανουάριος 2024. (AP Photo/Markus Schreiber).

Η επιστολή των καλλιτεχνών 

Η ανοιχτή επιστολή των καλλιτεχνών προς τον Christie’s αναφέρει: «Πολλά από τα έργα τέχνης που σκοπεύετε να δημοπρατήσετε δημιουργήθηκαν με τη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία ως γνωστόν, εκπαιδεύονται σε έργα τα οποία έχουν πνευματικά δικαιώματα χωρίς να έχει δοθεί άδεια. Τα μοντέλα και οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτά, εκμεταλλεύονται τους καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας το έργο τους χωρίς συναίνεση ή απόδοση αμοιβής για τη δημιουργία εμπορικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία τους ανταγωνίζονται».

Η επιστολή καταλήγει: «Η υποστήριξή σας σε αυτά τα μοντέλα και στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, ενθαρρύνει περαιτέρω τη μαζική κλοπή του έργου των καλλιτεχνών από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Σας ζητάμε, αν σέβεστε καθόλου τους ανθρώπους καλλιτέχνες, να ακυρώσετε τη δημοπρασία».

Η απάντηση του Christie’s 

Ο οίκος με την σειρά του τόνισε ότι, «Οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται σε αυτή την πώληση χαρακτηρίζονται από ισχυρές, διεπιστημονικές καλλιτεχνικές πρακτικές, ενώ μερικοί από αυτούς έχουν αναγνωριστεί σε κορυφαίες συλλογές μουσείων». 

Η Nicole Sales Giles, αντιπρόεδρος και διευθύντρια πωλήσεων ψηφιακής τέχνης του οίκου Christie’s, δήλωσε πως «ένα από τα βασικά θέματα του ″Augmented Intelligence″ είναι αυτό ακριβώς. Ότι δηλαδή, η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη δημιουργικότητα».

Πρόσθεσε ότι, «σε κάθε έργο, βλέπετε μια συνεργασία μεταξύ του καλλιτέχνη και  ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο ίδιος έχει επιλέξει να το ονομάσει. Κάτι τέτοιο δείχνει πώς η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τη δημιουργικότητα και δεν γίνεται υποκατάστατό της».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη beeple (@beeple_crap)

Η άλλη άποψη

Ένα από τα κορυφαία αντικείμενα της δημοπρασίας, είναι ένα ρομπότ ύψους δώδεκα μέτρων του Αλεξάντερ Ρέμπεν. Καθοδηγούμενο από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης του καλλιτέχνη και κάθε φορά που το έργο θα λαμβάνει προσφορά, θα ζωγραφίζει καθ′ όλη την διάρκεια της πώλησης ένα νέο τμήμα ενός καμβά. 

Ο καλλιτέχνης δήλωσε πως καταλαβαίνει την ανησυχία πολλών συναδέλφων του. Ωστόσο, «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο».  Ο Ρέμπεν εξήγησε πως, «τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται σε δημόσια δεδομένα ακολουθούν την ιδέα της ηθικής χρήσης, όπως ακριβώς έγινε κάποτε με τις μηχανές αναζήτησης». 

Προσθέτει λέγοντας, πως «το βασικό ζήτημα είναι η αντιγραφή της δημιουργίας κάποιου άλλου χωρίς να προστίθεται κάτι καινούργιο. Αυτό που κάνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι να διευρύνει τις δημιουργικές δυνατότητες, προσφέροντας νέους τρόπους εξερεύνησης». 

Ωστόσο, αρκετοί καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη «digital art», έχουν εκφράσει την στήριξη τους προς τον οίκο Christie’s. Ένας από αυτούς, ο Beeple έκανε μία ανάρτηση ειρωνευόμενος την κατάσταση με ένα ρομπότ να κρατά από ένα σχοινί τον άνθρωπο και να καταστρέφει την αφίσα της δημοπρασίας. 

Με άλλα λόγια, το μέλλον της τέχνης δεν έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη εναντίον των καλλιτεχνών. Έχει να κάνει με το πώς οι καλλιτέχνες την χειρίζονται για να διευρύνουν τα όρια με τρόπους που δεν είχαν φανταστεί ποτέ πριν.

Στην ίδια λογική, ο οίκος Christie’s, πρόκειται να δεχθεί και πληρωμές με κρυπτονόμισμα για πολλά από τα έργα που θα τεθούν προς πώληση.

Με πληροφορίες από ARTnews, The Art Newspaper

Related...Πρεμιέρα για τον διάσημο «Γρύπα Πολεμιστή» της ΠύλουRock and Roll Hall of Fame: Ανακοινώθηκε η λίστα των φετινών υποψηφίωνNational Theatre Live με την κωμωδία του Όσκαρ Ουάιλντ «H σημασία να είσαι σοβαρός»
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις, Christies,antidraseis, Christies