Η Τουρκία διατηρεί επάξια τον τίτλο του «Επιτήδειου Ουδέτερου»
Μια από της χρυσές στιγμές της τουρκικής διπλωματίας ήταν αναμφίβολα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ουδετερότητα που κατάφερε να διατηρήσει από την αρχή μέχρι και λίγο πριν τη λήξη του πολέμου όταν και κήρυξε επίσημα πόλεμο (23/2/1945) στη Ναζιστική Γερμανία. Παρά την τριμερή συμφωνία που είχε υπογράψει η Τουρκία με τη Μ. Βρετανία και την Γαλλία (1939), καθώς επίσης και το Βαλκανικό Σύμφωνο (1934), η Τουρκία υπό την κυβέρνηση Ινονού κατάφερε να διαφυλάξει την ακεραιότητά της εν συνόλω, δεν
Ο χαρακτηρισμός «Επιτήδειος Ουδέτερος» που είχε αποδώσει ο Webber G. Frank με το ομότιτλο βιβλίο του στην Τουρκία αποκτά διαχρονική αξία, καθώς στα πρόθυρα ενός πιο εκτεταμένου πολέμου, η Τουρκία φαίνεται να διατηρεί για ακόμη μια φόρα μια ψυχρή αλλά καθόλου απερίσκεπτη ουδετερότητα. Αν και μέλος του ΝΑΤΟ ήδη από το 1952, η Τουρκία ποτέ δεν έγινε ενεργό μέλος αυτού που αποκαλούμε «Δύση». Μάλιστα, από την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία η Τουρκία παρουσιάζει έντονη ισλαμοποίηση απαξιώνοντας την διαδικασία εκδυτικισμού στην οποία δειλά δειλά είχε αρχίσει να εισέρχεται από τον προηγούμενο αιώνα κλείνοντας το μάτι στην Ευρώπη.
Τα τελευταία έτη η Τουρκία διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία ως περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η έντονη εμπλοκή της στον Πόλεμο της Συρίας, οι συνεχείς διπλωματικές και πολιτικές συγκρούσεις με την Ελλάδα, καθώς και η πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε σχετικά με τον εν εξελίξει Πόλεμο στην Ουκρανία δείχνουν μια ρεαλιστική αναθεωρητική δύναμη που δρα με μόνο γνώμονα το κρατικό και πολιτικό συμφέρον της.
Εντύπωση προκαλεί σε πολλούς το ότι ενώ η Τουρκία έχει εμπλακεί σε αρκετούς περιφερειακούς και μη πολέμους εν προκειμένω υιοθετεί μια στάση που ομοιάζει σε αυτή του Πόντιου Πιλάτου, κοινώς «νίπτει τας χείρας της». Η εν εξελίξει κρίση στην Ουκρανία αντικατοπτρίζει την σύγκρουση μεταξύ δυτικών και ρωσικών συμφερόντων. Είναι ένα πεδίο μάχης όπου αναμετρώνται έμμεσα και άμεσα δύο υπερδυνάμεις. Η Τουρκία δεν είναι φίλη με καμία από τις δύο αυτές δυνάμεις είναι όμως μέλος του ΝΑΤΟ και περιστασιακός εταίρος ή και σύμμαχος ακόμη της Ρωσίας, όταν αυτό προστάζει το τουρκικό συμφέρον.
Πριν λίγες μέρες, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις για την Ρωσία ενώ είπε χαρακτηριστικά «δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία, δεν θα εγκαταλείψουμε την Ρωσία». Αυτή η ίση απόσταση, την οποία φαίνεται να κρατά η Τουρκία, της δίνει το περιθώριο να διαλέξει το στρατόπεδο του νικητή λίγο πριν τη λήξη της κρίσης, όπως ακριβώς έκανε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέρος αυτής της πολιτικής αποτελεί και το κλείσιμο των Στενών στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Η εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ (1936) προβλέπει, βάσει του άρθρου 19, ότι σε περίοδο πολέμου και ενώ η Τουρκία δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, μπορεί να κλείσει τα Στενά για τα πολεμικά πλοία που ανήκουν στις εμπόλεμες χώρες. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν από τα Στενά πολεμικά πλοία μη εμπλεκόμενων κρατών (π.χ. γαλλικά). Επιπλέον, τα πολεμικά πλοία των παρευξείνιων χωρών, των οποίων η βάση τους είναι στην Μαύρη Θάλασσα και βρίσκονται εκτός, διατηρούν το δικαίωμα να επιστρέψουν σε αυτή (αρ.19).
Συνεπώς ρωσικά πολεμικά πλοία με βάση το Νοβοροσίσκ, για παράδειγμα, τα οποία βρίσκονται στην Μεσόγειο μπορούν να περάσουν από τα Στενά προκειμένου να επιστρέψουν στην βάση τους, να ανεφοδιαστούν και μετέπειτα να μεταβούν ενδεχομένως στην Κριμαία ή και την Οδησσό. Ενώ σε περίπτωση που κάποια δυτική δύναμη κηρύξει πόλεμο στην Ρωσία χάνει αυτομάτως το δικαίωμα της διέλευσης (πολεμικών πλοίων) από τα Στενά.
Τέλος βάσει των άρθρων 20 και 21, αν η Τουρκία αισθανθεί απειλή ή βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση αποκτά εξ ολοκλήρου τον έλεγχο των Στενών, απαγορεύοντας ή επιτρέποντας την είσοδο στην τάδε ή την δείνα χώρα κατά το δοκούν.
Συνεπώς, η προσφάτως ληφθείσα απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του άρθρου 19 της Σύμβασης του Μοντρέ ενισχύει την ουδετερότητά της, καθώς αφήνει το περιθώριο διέλευσης δυτικών πολεμικών πλοίων από τα στενά, ενώ παράλληλα επιτρέπει στα ρωσικά απομακρυσμένα από την βάση τους πολεμικά πλοία να επιστρέψουν στην Μαύρη Θάλασσα.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι τέσσερις όροι της Ρωσίας προς την Ουκρανία για να σταματήσει ο πόλεμος "μέσα σε ένα λεπτό"Η μοναδική ευκαιρία και η πολιτική της κυπριακής ηγεσίαςΚαλημέρα στον νέο ηγεμόνα: Πραγματικότητες και ψευδαισθήσεις της γερμανικής ηγεμονίαςΟ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε τριμερή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας την Πέμπτη- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Τα γυρίζει η μάνα – Πώς έγιναν οι γρατζουνιές στη Μαλένα
- Kαρκίνος Παχέος Εντέρου: Το ζηλευτό χαρακτηριστικό που «γυρίζει μπούμερανγκ» και αυξάνει τον κίνδυνο
- Με σερβικά φτερά πετούν οι Ρώσοι στην Ευρώπη
- Πόσο «πιάνει» σήμερα μία χρυσή λίρα – Η «κούρσα» ανόδου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
- Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική - Χιονίζει στην Πάρνηθα
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία Φίλιππος – Πώς θα εξελιχθεί, πότε φτιάχνει ο καιρός
- Πλασματικά έτη: Διαβατήριο για σύνταξη έως και 7 χρόνια νωρίτερα
- Κακοκαιρία Φίλιππος: Ξεκίνησε να χιονίζει στην Πάρνηθα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιλότοι του διάσημου A-10 εξηγούν γιατί η επίθεση στο ρωσικό κομβόι θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή
- Υβόννη Μαλτέζου: «Με τον Κώστα Αρζόγλου μείναμε 10 μήνες παντρεμένοι»...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας: Το εκκλησάκι θαύμα που αψηφά τους νόμους της φυσικής
- Κορονοϊός: 8.639 κρούσματα νέα κρούσματα και 52 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Οι σιτοβολώνες Ουκρανίας, Ρωσίας και οι καταναλωτές που πρέπει να καταπιούν την αύξηση στο ψωμί
- Νέο πλήγμα για τον Πούτιν, σκοτώθηκε ο επικεφαλής του νεοναζιστικού «Τάγματος Σπάρτη»
- Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν βαριά και άλλοι όχι; Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες
- Η βότκα Stolichnaya μετονομάζεται σε Stoli για να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία
- Οι ιδεολογικές ρίζες υποστήριξης του Πούτιν
- Ας συνδυάσουμε αυτές τις τροφές για καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών τους
- Το ρούβλι χάνει την αξία του μέρα τη μέρα και οι Ρώσοι σπεύδουν για ψώνια
- Οι τέσσερις όροι της Ρωσίας προς την Ουκρανία για να σταματήσει ο πόλεμος "μέσα σε ένα λεπτό"
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η Τουρκία διατηρεί επάξια τον τίτλο του «Επιτήδειου Ουδέτερου»
- Οδηγούμε το Hyundai Bayon 1.2 lt – 84 hp
- Νεαρή Ουκρανή πυροβολήθηκε από ρωσικά στρατεύματα ενώ μετέφερε τροφή σε καταφύγιο σκύλων
- Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα
- Οι ιδεολογικές ρίζες υποστήριξης του Πούτιν
- Δυτικόφροσύνη και νεομακαρθισμός
- Αγοράκι 11 ετών από την Ουκρανία έφτασε στη Σλοβακία ταξιδεύοντας μόνο του 1100 χιλιόμετρα
- «Νόμιζαν ότι ήταν πολύ νέος για καρδιακή πάθηση», προειδοποιεί μητέρα που έχασε τον γιο της
- Πόσο κοστίζει η ενοικίαση του μεγαλύτερου ναυλωμένου γιοτ του κόσμου για μια εβδομάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι σιτοβολώνες Ουκρανίας, Ρωσίας και οι καταναλωτές που πρέπει να καταπιούν την αύξηση στο ψωμί
- Ας συνδυάσουμε αυτές τις τροφές για καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών τους
- Σύνδρομο «δακρύων κροκοδείλου» αναγκάζει Κινέζο να κλαίει κάθε φορά που τρώει
- Πώς ένας τεχνίτης κατασκεύασε ανθεκτική αχυρένια στέγη χρησιμοποιώντας πρωτόγονη τεχνολογία
- Πέντε βιβλία με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας: Ιστορίες θάρρους, μητρότητα, γυναικοκτονίες
- Το ρούβλι χάνει την αξία του μέρα τη μέρα και οι Ρώσοι σπεύδουν για ψώνια
- O Τομ Χανκς βάζει πωλητήριο στο αγαπημένο του Fiat 126
- Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν βαριά και άλλοι όχι; Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες