Η Τουρκία και η ισλαμική τρομοκρατία

Η Κυριακή 11 Ιανουαρίου θα χαραχθεί στην συλλογική μνήμη της Ευρώπης, και όχι μόνο, ως μια ιστορική ημερομηνία. Μέσα από την τραγικότητα ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στην καρδιά της Ευρώπης , η βουβή πλειοψηφία της αστικής τάξης της Ευρώπης κινητοποιήσε ηγέτες από τον κόσμο για να διαδηλώσουν για το βασικό αλλά όχι αυτονόητο. Ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην Ελευθερία και στην αυτοδιάθεση.

Ένα από τα στοιχεία έκπληξης ήταν και η παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην συγκέντρωση μνήμης στο Παρίσι. Ο συμβολισμός
της παρουσίας ενός πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης του μετριοπαθούς ισλάμ είναι ισχυρός, ειδικά σε μια εποχή που τα φώτα της παγκόσμιας προσοχής είναι στραμένα και στην Τουρκιά και ειδικά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει , ή δεν αντιμετωπίζει την διεθνή τρομοκρατία και ειδικότερα την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους κόντα στα σύνορα της.

Η προσπάθεια όμως, συμβολικής έστω, υπενθύμισης στο διεθνές πολιτικό στερέωμα ότι η Τουρκία αποτελεί το μοναδικό μετριοπαθή εταίρο της παγκόσμιας κοινότητας και αδιαφιλονίκητο εκφραστή των Μουσουλμανικών κρατών της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, επισκιάστηκε από την πρόσφατη συνέντευξη στην καθημερινή εφημεριδά Χουριέτ, του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης , του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο , Ταγίπ Ερντογάν ότι έχουν επιτρέψει να καταστεί η Τουρκία ''λιμάνι για εν υπνώσει πυρήνες της ισλαμικής τρομοκρατίας''.

''Η Τουρκία έχει γίνει κέντρο για πυρήνες της ισλαμικής τρομοκρατίας. Βλέπουμε υπουργούς να δηλώνουν το τελευταίο διάστημα , ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στους πυρήνες της τρομοκρατίας που υπάρχουν στο έδαφος της Τουρκίας. Αυτοί οι υπουργοί όμως δεν ανέλαβαν την εξουσία χθες το πρωί. Κυβερνάνε την χώρα 12 χρόνια''. Πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε το κατηγορώ του ενάντιον της Κυβέρνησης , βάλλοντας ευθέως στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας που έχει ως στόχο να ''στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις"

Ο Κιλιτσντάρογλου , κατέληξε αναφέροντας ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου δεν μπορεί να κυβερνήσει την χώρα αφού έχει ''καταστεί μια κυβέρνηση που δημιουργεί προβλήματα αντί να τα επιλύει''. Η προσωπική επίθεση στον Τούρκο Πρωθυπουργό ολοκληρωθηκέ αμφισβητόντας ακόμη και την ικανότητα του Νταβούτογλου να διαχειριστεί τα ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος αυτή η παθογένεια δεν ''σπέρνει πανικό μόνο στους κατοίκους της γειτονικής μας χώρας αλλά και σε όλο τον σύγχρονο κόσμο''.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο τρόπους που αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο Αχμέτ Νταβούτογλου πλέον ως Πρωθυπουργός την μάστιγα της ισλαμικής τρομοκρατίας. Κατά το παρελθόν πολλά πρώην στελέχη των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα όχι μόνο ύπαρξης αλλά και ενεργούς δράσης τρομοκρατικών θυλάκων ακόμη και στο έδαφος της χώρας.

Ίσως το στοίχημα του Ερντογάν σε αυτήν την προεδρική θητεία να έχει αλλάξει και από ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου να προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν είναι πολιτικός ελέφαντας όχι , με διακυρήξεις αλλά με πράξεις . Και ίσως αυτό να το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της θητείας του. Και το πιο δύσκολο.
Keywords
Τυχαία Θέματα