Η τροπολογία για την αποτέφρωση στην Ελλάδα. Η τέφρα θα φυλάσσεται σε κοιμητήριο ή θα διασπείρεται σε έδαφος και θάλασσα

Στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων νεκρών στην Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, αφορά στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ή οστών), ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο. Οι μονάδες αυτές υπόκεινται στη διαδικασία των «πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων».

Η τροπολογία που κατατέθηκε
στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις (παράλληλο πρόγραμμα)» ορίζει την τύχη της τέφρας ενός νεκρού κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως ορίζει, η τέφρα (αφού τοποθετηθεί σε τεφροδόχο) μπορεί να φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στο κέντρο αποτέφρωσης ή να ταφεί σε υφιστάμενο κοιμητήριο.

Επίσης είναι δυνατή η διασπορά της «σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (σιντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του κέντρου αποτέφρωσης ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα». Στην τελευταία περίπτωση, η τεφροδόχος θα πρέπει να είναι διαλυτή στο νερό και να εγκαταλειφθεί σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή.

Αν ο αποθανών δεν έχει δηλώσει ρητά τι θέλει να απογίνει η τέφρα του, τον λόγο έχουν οι συγγενείς, κατά σειρά τάξης. «Σε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος ή διαφωνίας μεταξύ συγγενών της ιδίας τάξης, αποφαίνεται ο εισαγγελέας», αναφέρεται. Τέλος, διευκρινίζεται πως η τέφρα ενός νεκρού δεν επιτρέπεται να πωληθεί.

Στην συγκεκριμένη τροπολογία, επίσης ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την λειτουργία, τα δικαιώματα και τα τέλη αποτέφρωσης, των μονάδων αποτέφρωσης με κανονισμό λειτουργίας που θα εγκρίνει ο πρωτοβάθμιος ΟΤΑ της περιοχής. Επίσης καθορίζονται τα κτιριακά προαπαιτούμενα για την λειτουργία των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. (ΚΑΝ).

Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα, εκτιμάται ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους, καθώς αναφέρεται ότι ειδικά στο Δήμο Αθηναίων, καταρτίστηκε σχέδιο το 2010, βάση του οποίου εκτιμάται ότι οι 1000 αποτεφρώσεις θα αποφέρουν κέρδη της τάξης των 15.000 ευρώ. Ταυτόχρονα διευκολύνει τα οικεία πρόσωπα αφού όπως επισημαίνεται δεν θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν οι ίδιοι σε άλλες χώρες , όπου επιτρέπεται η αποτέφρωση ώστε να πραγματοποιηθεί το αίτημα της καύσης τους.

Στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου και άλλοι, έχουν προσπαθήσει να ιδρύσουν αποτεφρωτήριο, αλλά οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευοδωθεί λόγω της έντονης αντίδρασης της Εκκλησίας.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι με την παρούσα τροπολογία, ουσιαστικά συμπληρώνεται και μπορεί να εφαρμοστεί ο ν. 3448/2006 και Κ.Υ.Α 20232/10 και να καταστεί δυνατή η λειτουργία των Κέντρων αποτέφρωσης Νεκρών και στην Ελλάδα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα