Η βασίλισσα Ελισάβετ σπάει το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου

Με ζωηρούς πανηγυρισμούς, με ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε κουνώντας βρετανικές σημαίες και με επίσημες ανακοινώσεις στο κοινοβούλιο, η Βρετανία τίμησε σήμερα τη βασίλισσα Ελισάβετ η οποία καταλαμβάνει πλέον μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της χώρας της καθώς έσπασε το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο.

Στις 19.30 σήμερα, ώρα Ελλάδας, η 89χρονη βασίλισσα --που είναι και η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου-- θα ξεπεράσει και επίσημα το ρεκόρ των 63 ετών, 7 μηνών, 2 ημερών, 16 ωρών και 23 λεπτών που
βασίλευσε η προπρογιαγιά της, η βασίλισσα Βικτωρία.

«Η Αυτή Μεγαλειότης η βασίλισσα αποτελεί έμπνευση για όλους μας με την απίστευτη υπηρεσία της, την αξιοπρεπή ηγεσία της και την εκπληκτική χάρη με την οποία ασκεί τα καθήκοντά της" ανέφερε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο, στο Λονδίνο. Η βασίλισσα είναι η βασίλισσά μας και είμαστε υπερήφανοι για αυτήν. Υπηρέτησε τη χώρα αυτή με αστείρευτη χάρη, αξιοπρέπεια και σεμνότητα και ευχόμαστε να συνεχίσει για πολύ ακόμη», πρόσθεσε. Οι βουλευτές ζητωκραύγασαν στο τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Στο κέντρο του Λονδίνου στις φωτεινές πινακίδες του Πύργου ΒΤ αναβόσβηνε η ευχή "Να είναι μακρά η βασιλεία της".
Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην Ελισάβετ υποστηρίζουν ότι η βασίλισσα ήταν μάλλον αδιάφορη για το σημερινό ορόσημο καθώς πιστεύει ότι δεν σηματοδοτεί τίποτε άλλο πέραν του γεγονότος ότι ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ΄, πέθανε πολύ νωρίς και η ίδια έζησε πολλά χρόνια. Αρχικά μάλιστα δεν σκόπευε να κάνει καμία δημόσια εμφάνιση, όμως τελικά υπέκυψε στις πιέσεις και ανέλαβε μια επίσημη υποχρέωση στη Σκωτία όπου κατά παράδοση περνά τις θερινές διακοπές της.
Ένα μεγάλο πλήθος την υποδέχτηκε όταν έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό Γουέιβερλι του Εδιμβούργου, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της. Η βασίλισσα εγκαινίασε μια σιδηροδρομική γραμμή --τη μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί στη Βρετανία εδώ και έναν αιώνα-- και κατόπιν επιβιβάστηκε στο τρένο, χαμογελώντας πλατιά.

«Είναι φανταστικό. Κανείς άλλος πέρα από αυτήν δεν θα μπορούσε να το κάνει. Είναι μια απόδειξη του σφρίγους της», σχολίασε ένας από τους παριστάμενους, ο 58χρονος Μέι Μάρσαλ, που φορούσε ένα σακάκι καλυμμένο με βρετανικές σημαίες.
Μια εκπρόσωπος των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ ανέφερε ότι αργότερα η βασίλισσα ενδέχεται να εκφωνήσει μια από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες της.

«Είναι αναπόφευκτο σε πολλούς από εσάς να μοιάζω με μια μάλλον απόμακρη φιγούρα, μια διάδοχο των βασιλέων και των βασιλισσών της ιστορίας. Δεν μπορώ να σας οδηγήσω στη μάχη. Δεν θα σας δώσω νόμους, ούτε θα απονείμω δικαιοσύνη. Όμως μπορώ να κάνω κάτι άλλο, να σας δώσω την καρδιά και την αφοσίωσή μου», είχε δηλώσει η Ελισάβετ στο πρώτο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της μετά τη στέψη της, το 1957.

Ως νεαρή πριγκίπισσα, η Ελισάβετ δεν είχε πολλές πιθανότητες να γίνει μια μέρα βασίλισσα. Στον θρόνο βρισκόταν την εποχή εκείνη ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, ο οποίος όμως παραιτήθηκε το 1936 για να παντρευτεί την Αμερικανίδα Ουόλις Σίμσον. Τον διαδέχτηκε ο αδελφός του και πατέρας της Ελισάβετ, ο Γεώργιος Στ΄, ο οποίος πέθανε το 1952. Στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν στέφθηκε η Ελισάβετ, ήταν 25 ετών. Έγινε έτσι η 40ή μονάρχης σε μια σειρά βασιλιάδων και βασιλισσών που ξεκίνησε το 1066, όταν ο Γουλιέλμος Α΄ ο Κατακτητής νίκησε στη Μάχη του Χέιστινγκς τον Χάρολντ Β΄, ολοκληρώνοντας τη νορμανδική κατάκτηση της Βρετανίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα