Η Βόρεια Μακεδονία θα συνδεθεί στον ΔΑΦΑ και τους ελληνικούς τερματικούς σταθμούς LNG

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στο νησί της Ρεβυθούσας, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Μέχρι το τέλος του έτους, η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει τις εργασίες για ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΔΑΦΑ) και τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού

αερίου (LNG) στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Azernews, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, έκανε την αποκάλυψη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ της Βιέννης.

«Εργαζόμαστε σε στρατηγικά έργα με τις γειτονικές χώρες, ιδίως την Ελλάδα, και μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση ενός νέου έργου αγωγού που θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να συνδεθεί με τον Διαδριατικό Αγωγό, τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, καθώς και τον νέο τερματικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε ο Κοβατσέφσκι.

Σημειώνεται ότι το 2022 ξεκίνησε η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίουστην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ο νέος τερματικός σταθμός αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2023, η χωρητικότητά του θα είναι 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο υφιστάμενος τερματικός σταθμός στο νησί της Ρεβυθούσας βρίσκεται δυτικά της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2020, το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να προμηθεύει εμπορικά φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου , ο οποίος αποτελεί μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC). Οι προγραμματισμένες για 25 χρόνια παραδόσεις εξασφαλίζουν ετήσιες εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά άνω των 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, εκ των οποίων τα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανήκουν στην Ιταλία. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν μερίδιο 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων η καθεμία.

Πηγή: azernews

Related...ΔΕΣΦΑ: Υψηλή η ζήτηση για φυσικό αέριο μέσω της ΡεβυθούσαςΠώς η ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει την ΕλλάδαΚύπρος-Ισραήλ: Ολοκληρώνεται η συμφωνία για την κατασκευή αγωγού και σταθμού LNG
Keywords
Τυχαία Θέματα