Η υγεία στο επίκεντρο;
Αληθές είναι ότι τούτη η προεκλογική περίοδος είναι κάπως πιο ενδιαφέρουσα από την προηγούμενη. Η τελευταία αναλώθηκε σε έναν ανούσιο βερμπαλισμό που ξεκινούσε με τις υποτιθέμενες πιθανότητες κυβερνητικών συμμαχιών και κατέληγε στη μόνιμη επωδό της «μη συνεργασίας».
Όλοι όμνυαν στο όνομα της απλής αναλογικής, αλλά ουδείς επιθυμούσε να συνεργαστεί με οποιονδήποτε. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Συζητάμε για τη φορολογική πολιτική (έστω κι αν διαφωνούμε), ενώ αίφνης αρχίσαμε να συζητάμε και για το σύστημα υγείας της χώρας. Τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, μάλλον,
Κως, Νέα Μάκρη Αττικής και Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Τρεις συμπολίτες μας και ένα κυοφορούμενο έχασαν τη ζωή τους σε τρεις διαδοχικές ημέρες. Και στις τρεις περιπτώσεις καταγράφηκε μεγάλη καθυστέρηση διακομιδής τους σε νοσοκομείο. Το ΕΚΑΒ άργησε πολλές ώρες σε όλες τις περιπτώσεις. Άλλη μια απόδειξη ότι «μείναμε Ευρώπη» στα λόγια. Η απόσταση μέχρι το να «γίνουμε Ευρώπη» παραμένει μεγάλη.
Τις πταίει; Εάν διαβάσουμε τα προγράμματα των κομμάτων φταίνε οι άλλοι, οι προηγούμενοι και προφανώς η έλλειψη χρημάτων. Πόσο αληθές, όμως, είναι αυτό; Και πως θα βρεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι όταν από τον επόμενο χρόνο ξαναμπαίνουμε σε πολιτικές λιτότητας και απαιτούμενων υψηλών πλεονασμάτων;
Εάν διαβάσουμε τηντελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα «προφίλ υγείας» (State of Health in the EU) των κρατών-μελών και τα συγκρίνουμε με τη χώρα μας θα βρούμε πολλές απαντήσεις.
Πρώτα-πρώτα θα διαπιστώσουμε ότι όντως η υποχρηματοδότηση μαστίζει (και) το χώρο της υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει το 7,8% του ΑΕΠ στην υγεία σε σύγκριση με το 9,9% που αποτελεί τον κοινοτικό μέσο όρο. Οι κατά κεφαλήν δαπάνες ανέρχονται στη χώρα μας σε 1.603 ευρώ (προσαρμοσμένο ποσό ανάλογα με την αγοραστική δύναμη). Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ που ανέρχεται σε 3.523 ευρώ.Η ίδια έκθεση, όμως, φανερώνει και κάτι διαφορετικό. Ως ποσοστό των τρεχουσών δαπανών για την υγεία, το 44% των συνολικών δαπανών για την τελευταία, διατέθηκαν για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Ο αντίστοιχος ευρωενωσιακός μέσος όρος είναι 29%. Σχεδόν 30% των κονδυλίων δαπανήθηκαν για φάρμακα και ιατρικά είδη. Ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρος της ΕΕ που είναι μόλις 18%.Συμπέρασμα:δαπανούμε λίγα για μια υγεία που μας κοστίζει πολλά! Υποχρηματοδότηση και σπατάλη πάνε μαζί στον τομέα της υγείας. Η ανωτέρω ενδογενής αντίφαση συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στα χάλια που βιώνουμε καθημερινά.
Μπορεί να αλλάξει κάτι; Πρώτα-πρώτα τα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν και περισσότερα χρήματα να δαπανήσει το κράτος για την υγεία και ορθολογικότερη διαχείριση να επιτελεστεί. Μπορεί να γίνει τούτο σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον; Μπορεί. Είναι ζήτημα επιλογών. Δεν είναι λαϊκισμός να καταδεικνύουμε ότι ήταν αχρείαστες οι προσλήψεις 1.000 ατόμων στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Πολλοί λιγότερες προσλήψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων και διασώστες ίσως θα είχαν σώσει τους συμπολίτες μας.
Πέραν της ιεράρχησης κοινωνικών προτεραιοτήτων απαιτείται και ορθολογική διαχείριση των πόρων. Οι εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων πρέπει να περιοριστούν, ενώ το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για τους διαγωνισμούς και προμήθειές του, όπως και για τυχόν ελλείμματα που παράγει όταν το κόστος ξεφεύγει. Όσο και εάν ακούγεται παράδοξο μέχρι το 2010 τα νοσοκομεία μας δεν συνέτασσαν καν οικονομικές καταστάσεις. Δεν γνώριζαν τι έσοδα και τι έξοδα είχαν ούτε σε ετήσια ούτε σε καθημερινή βάση.
Τέλος, απαιτείται και ευελιξία. Αντίστοιχη με εκείνη που επιδείξαμε την περίοδο του κορονοϊού. Το καλοκαίρι για παράδειγμα θα πρέπει να προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να καλύψει τις ανάγκες των νησιών που λόγω τουριστικού ρεύματος πολλαπλασιάζονται.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να δρομολογηθούν και στην Υγεία, ενώ, τέλος θα πρέπει να αυξηθούν τα κίνητρα για δωρεές στον τομέα της υγείας. Δεν μπορεί το κράτος να θεσπίζει συντελεστή υπεραπόσβεσης της διαφημιστικής δαπάνης μιας επιχείρησης (120%) και να μην κάνει το ίδιο στην περίπτωση δωρεών στον τομέα της υγείας.
Θα μπορούσε, επίσης, να θεσπιστεί και ο θεσμός της «υιοθεσίας» θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία. Η υπόθεση στην Κω ανέδειξε το εξής τραγελαφικό. Οι απόδημοι Κώοι της Αυστραλίας και της Αμερικής είχαν δωρίσει δύο σύγχρονα ασθενοφόρα στο νησί. Δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης οδηγών και διασωστών. Είμαι βέβαιος ότι εάν το ήξεραν θα φρόντιζαν να δωρίσουν και το κόστος εργασίας των συγκεκριμένων ανθρώπων. Και σίγουρα θα θρηνούσαμε λιγότερες απώλειες…
***
Του Αργύρη Αργυριάδη
Δικηγόρου
www.argiriadis.gr
Related...Στο νησί του Ιπποκράτη…Μητσοτάκης: Καλύτεροι μισθοί για όλους την επόμενη τετραετία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χοληστερίνη: Τα σημάδια στο πρόσωπο που δείχνουν ότι είναι υψηλή
- Ο Νότης κλειδωμένος στη φυλακή που έχτισε! - Μένει σε μικρό σπίτι στη Βάρκιζα, κοντά στην εμβληματική του έπαυλη - Επικοινωνεί μόνο με τον ανιψιό του και τα παιδιά του
- Μπέσσυ Αργυράκη: «Με ένα επάγγελμα σαν του άντρα μου που είναι μες στις γυναίκες, είναι πραγματικά άθλος που κράτησε ο γάμος»
- Νεκρή 29χρονη ηθοποιός μετά από πτώση από σκάλα
- Θανάσης Λάλας για τα χαρακτηριστικά γυαλιά: Η Χρυσούλα (Ρώπα) μου είπε ρε παιδί μου ποιος τα φορά αυτά; – Της λέω θα τα φορέσω εγώ
- Στάση εργασίας αύριο 15/6 στα ΜΜΜ – Οι ώρες
- Τζόκερ: Στη Θεσσαλονίκη το τυχερό δελτίο των 4,2 εκατ. ευρώ
- Για 17 χρόνια πολύ γνωστό λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια
- Πού έπεσε το Τζόκερ 13/6 – Πού παίχτηκε το τυχερό δελτίο των 4,2 εκατ. ευρώ
- Τρόμος για γυναίκα: Προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι της για να ληστέψουν - «Άρχισα να φωνάζω...» - ΒΙΝΤΕΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Γιάννης Μπεχράκης: «Κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε»
- Δημοκρατία και πολιτικά συστήματα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς
- Η υγεία στο επίκεντρο;
- «Η κομψότητα είναι κάτι που κατακτάται με την ηλικία»
- Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Θα κυκλοφορήσει το «τελευταίο» τραγούδι των Beatles χάρις στην τεχνητή νοημοσύνη
- Η διάβρωση της Δύσης εκ των έσω και η Ελλάδα
- Πιάτο ημέρας: Μελιτζάνες γιαχνί με γλυκό τραχανά
- Ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν 195.000 ζωές και 560 δισ. ευρώ μόνο στην Ευρώπη από από το 1980
- Οσα είδαμε στην Αστυπάλαια για τη μετατροπή της σε «έξυπνο και βιώσιμο νησί»
- Διάσωση 80 μεταναστών ανοιχτά της Πύλου λόγω ανατροπής αλιευτικούς - Σε εξέλιξη η επιχείρηση

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η υγεία στο επίκεντρο;
- Δημοκρατία και πολιτικά συστήματα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς
- Η διάβρωση της Δύσης εκ των έσω και η Ελλάδα
- Ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν 195.000 ζωές και 560 δισ. ευρώ μόνο στην Ευρώπη από από το 1980
- Διάσωση 80 μεταναστών ανοιχτά της Πύλου λόγω ανατροπής αλιευτικούς - Σε εξέλιξη η επιχείρηση
- Πιάτο ημέρας: Μελιτζάνες γιαχνί με γλυκό τραχανά
- «Η κομψότητα είναι κάτι που κατακτάται με την ηλικία»
- Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Θα κυκλοφορήσει το «τελευταίο» τραγούδι των Beatles χάρις στην τεχνητή νοημοσύνη
- Γιάννης Μπεχράκης: «Κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε»
- Παιδί-θαύμα γίνεται ο νεαρότερος απόφοιτος πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και πρoγραμματιστής της SpaceX
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκάρλετ Γιοχάνσον: Σπάει τη σιωπή της για το «απόρρητο» πρότζεκτ με τη Marvel
- Ιαπωνία: Δυο νεκροί από πυρά νεοσύλλεκτου σε πεδίο βολής
- Η «μάχη της Κρήτης» για τον Αλέξη Τσίπρα και το στοίχημα για Ανδρέα Ξανθό
- Υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό ο Ζέκα: «Γύρισα στο σπίτι μου», δήλωσε [βίντεο]
- Ανδρέου (παιδίατρος) για στρεπτόκοκκο: Άμεσα στο γιατρό εάν ο πυρετός συνεχίζει δύο 24ωρα μετά την αντιβίωση
- Με Πρωθυπουργό τον Κ.Μητσοτάκη μετατρέψαμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες ανάπτυξης – Γράφει ο Θανάσης Μπούρας
- Υπερασπίστηκε τον Μέσι ο Εμπαπέ: «Δεν τον σεβάστηκαν στη Γαλλία»
- Μισές αλήθειες για τη Θράκη
- Η «μάχη της Κρήτης» για τον Αλέξη Τσίπρα και το στοίχημα για τον Ανδρέα Ξανθό
- Κίνα: Καταιγίδα «ξήλωσε» τέντα σε εστιατόριο - «Πέταξαν» όσοι την κρατούσαν